Erupţia dentară, semne şi simptome

sugar_28

Când vine vorba de erupţia dentară, nu există un tipar care să se potrivească tuturor copiilor. Vârsta, la care celor mici le apar primii dinţi, diferă de la copil la copil, la fel şi semnele erupţiei. În unele cazuri poţi observa o uşoară umflare a gingiei, însă există şi numeroase cazuri în care primii dinţi vor apărea peste noapte, fără vreun semn vizibil care să preceadă apariţia lor, şi, uneori, chiar fără durere.

Semne că bebeluşului tău „îi dau dinţii”

O stare de nelinişte, de iritabilitate – şi, pe măsură ce dintele se dezvoltă, gingia se poate inflama, creându-i un disconfort. De obicei, cel mic resimte o durere mai puternică atunci când îi ies primii dinţi, ea diminuându-se în cazul erupţiei molarilor.

Salivarea excesivă

În jurul vârstei de 3 luni, micuţul tău poate începe să saliveze mai mult ca de obicei, semn că dantura i se dezvoltă, ceea ce stimulează producerea de salivă.

Tusea.

Datorită excesului de salivă provocat de erupţia dentară, copilul poate începe să tuşească mai des.

Iritaţia pe bărbie.

Dacă cel mic salivează foarte mult, contactul constant dintre salivă şi bărbia lui poate da naştere unor iritaţii în zona respectivă. Pentru a preveni apariţia unor astfel de iritaţii, şterge-i gura şi bărbia în mod regulat de-a lungul unei zile.

Febra uşoară.

Atunci când îi ies dinţii, copilul tău poate face o febră uşoară. Totuşi, aceasta nu este întotdeauna un semn al erupţiei dentare, aşa că, dacă febra nu scade în două zile, este recomandat să te prezinţi cu cel mic la doctor.

Somnul neliniştit.

Dacă durerea pe care o resimte în pragul erupţiei dentare persistă şi în timpul nopţii, copilul se poate trezi de multe ori din cauza disconfortului.
Totodată, înainte de erupţia dentară, vei observa că cel mic are tendinţa de a roade tot ce-i pică în mână, deoarece contra-presiunea exercitată de actul de a 646-206 muşca ajută la calmarea durerii. De asemenea atunci când îi ies dinţii de lapte, copilul poate începe să-şi maseze obrajii sau să se tragă de ureche, pentru că durerea din gingii iradiază uneori către aceste două zone.

 

SFAT

Pentru a-i calma durerea, îi poţi umple biberonul cu apă rece, îi poţi masa real4exam gingiile cu degetul sau poţi umezi o cârpă cu apă rece şi i-o poţi oferi pe post de obiect de ronţăit.

 

Totuşi, unele simptome nu au legătură cu apariţia dinţilor. Trebuie să ştii că vărsăturile, diareea, guturaiul şi febra mare nu au nici o legătură cu erupţia dentară. Aceste simptome indică prezenţa unei boli şi, în consecinţă, trebuie să îi faci o vizită medicului pediatru.
Sursa: www.dentist.ro