Fii informat! 5 lucruri despre zahărul alb (rafinat)

Cunoscând mai multe despre zahărul alb, vom ști mai bine cum să alegem produsele, cum citim etichetele de pe ele, la ce anume trebuie să fim atenți.

Ce este zahărul rafinat

Zahărul devine rafinat atunci când, din jurul zaharozei, sunt îndepărtate toate straturile bogate în nutrienți – vitamine, fibre, proteine, minerale. Prin urmare, după procesul de rafinare, rămâne doar zaharoza, alcătuită dintr-o moleculă de glucoză și o moleculă de fructoză. Or fructoza, nutrițional, nu are nici fibre, nici vitamine, nici enzime, nici minerale, ci numai calorii. Ambele substanțe sunt metabolizate diferit și au efecte diferite. Glucoza este metabolizată de celule, iar fructoza, în mare parte, de ficat.

Este ascuns într-o mulțime de produse

Zahărul alb nu înseamnă doar pudra de cristale pe care o vedem în pungă ori zaharniță, înseamnă și ingredientul ascuns într-o mulțime de produse: de la pâine la sos tomat, mezeluri și conserve, până la la produse pentru prepararea cerealelor, dulcețuri, compoturi și băuturi răcoritoare.

Creează dependență

Dacă în 2004 OMS (Organizația Mondială a Sănătății) afirma că nu există dependență sau adicție alimentară, de-a lungul timpului lucrurile s-au mai schimbat. Oamenii de știință au observat, folosindu-se de computerul tomograf cerebral, următorul detaliu: creierul reacționează la fel la absorbția zahărului și la cea a cocainei. În consecință, dacă ne întrebăm de ce nu ne putem abține și salivăm imediat când vedem înghețată, ciocolată, produse de patiserie, avem răspunsul.

Ne dă iluzia fericirii

Odată ce ingerăm ceva dulce, avem un sentiment de euforie, pe scurt, ne simțim bine. Ce se întâmplă de fapt în creier? Consumul de zahăr antrenează secreția de endorfine eliberate de creier. Endorfinele mai sunt numite și „moleculele fericirii“. Cu cât mâncăm mai mult, cu atât ne dorim mai mult din produsul respectiv, pentru că ne simțim mai bine sau avem iluzia că suntem mai fericiți. Nu se mai poate vorbi de o plăcere, ci de o dependență sau chiar obsesie.

Notă: Informațiile au fost oferite revistei Copii și Părinți, de către Dr. Bratu Maria Daniela, medic homeopat, diabetolog, nutriţionist şi endocrinolog.