Frica de naștere: cauze, simptome, soluții

Știai că frica de naștere (și implicit de travaliu) se numește tocofobie? Această teamă reprezintă unul dintre motivele pentru care unele femei exclud ideea nașterii naturale, optând pentru nașterea prin cezariană. În situații extreme, evită să rămână însărcinate și, pentru că metodele contraceptive nu sunt 100% sigure, nu au contacte sexuale sau recurg chiar la operație de histeroctemie (îndepărtare a uterului). Altele aleg să întrerupă sarcina. Argumentele sunt, în general: spaima de a nu face rău fătului, afectarea tractului genital sau chiar moartea. Dar prin consiliere psihologică și tratamente antidepresive, fobiile au șanse să fie îndepărtate.

Primele atestări

Publicația care a făcut din tocofobie un subiect mai vizibil în presa de specialitate este Revista britanică de psihiatrie. În anul 2000, a fost descrisă ca o tulburare de ordin psihologic, căreia, până la momentul respectiv, i se acordase puțină atenție și care, au concluzionat specialiștii, merită să fie cercetată mai amănunțit. Oricum, în literatura medicală a fost amintită pentru prima dată în 1897, de către Oswald Knauer, în cartea „Über puerperale Psychosen; für practische Ärzte“ („Despre psihozele puerperale; pentru medicii practicieni“). Tocofobia mai este numită „maieusiophobia“ sau „parturiphobia“ (vine din lb. greacă: „tokos“ = naștere, „phobos“ = teamă) și este o fobie specifică, caracterizată în principal de o frică irațională și excesivă față de travaliu și nașterea în sine. Fobiile specifice se manifestă atât prin senzații fizice și emoții, cât și prin anumite acțiuni, comportamente sau gânduri negative („Dacă voi muri?“, „Dacă i se întâmplă ceva rău lui bebe?“). În mod firesc, orice femeie are o anumită anxietate la gândul nașterii, însă când acesta devine patologic, este nevoie de ajutor de specialitate.

Mărturia unei femei suferinde de tocofobie

A trebuit să plec imediat din cameră. Am dat pagina și am văzut fotografia unei femei care năștea. Era dezgustător. Fața îi era contorsionată de durere, totul în jur era o baltă de sânge și brusc mi s-a făcut rău. Dacă nu ieșeam la aer, aș fi leșinat“, povestește Rachel (36), stabilită în Londra, în articolul „Are you a tokophobic? The women who are too terrified to give birth“, publicat pe dailymail.co.uk. Descrierea lui Rachel (sau mai curând reacția ei la imaginea respectivă) poate părea ușor melodramatică, exagerată chiar. Însă raportat la frica și mai ales la mecanismul psihologic din spatele ei, lucrurile nu stau chiar așa. Nimic nu e nici melodramatic, nici exagerat. Rachel suferă de o fobie morbidă de naștere, ceea ce uneori poate duce la evitarea sarcinii, chiar dacă multe dintre femeile-victime ale acestei temeri recunosc că și-ar iubi enorm copilul. Conform propriei mărturisiri, spaima lui Rachel are rădăcini în copilărie: „Aveam trei ani când mama s-a întors de la spital cu sora mea mai mică. Am auzit-o vorbind la telefon cu o prietenă, căreia i-a spus că a avut o naștere oribilă (…). Numărase singură, ajutată de o oglindă, 24 de cusături. Povestea ei m-a urmărit toată viața“.

De câte feluri este tocofobia

Rachel este un exemplu de pacientă care suferă de tocofobie primară. Tocofobia primară apare la femeile care nu au copii. Sursa fricii vine, în acest caz, de la o experiență traumatică din trecut (povestea spusă de mamă la telefon, prietenei sale), inclusiv abuzul sexual. Al doilea tip este tocofobia secundară, situație în care femeia a născut o dată și a avut o experiență care a speriat-o atât de tare încât a rămas cu spaima de a mai aduce pe lume un copil.

Simptome

  • Simptomele fizice și psihologice pot varia, însă ele includ:
  • coșmaruri recurente
  • transpirație și tremurături
  • nevoia de aer
  • atacuri de panică și anxietate
  • stări de greață și vomă
  • plâns
  • teama de moarte sau gânduri suicidale.

Soluții

Antidepresivele și consilierea psihoterapeutică sunt cele mai comune metode de a gestiona tocofobia (terapie cognitiv-comportamentală, hipnoterapie și programare neurolingvistică)“, informează pagina nastenatural.ro, în articolul „Tocofobia – frica de naștere – cum poate fi combătută“. Mai pot fi utile discuțiile deschise cu partenerul de viață, cu un medic obstetrician sau cu o moașă, participarea la cursuri prenatale sau despre nașterea naturală, unde poți afla cum să îți controlezi emoțiile. Fiecare femeie este diferită, pentru că fiecare femeie are propria constituție psihologică, propriile experiențe și propriile temeri. Atunci când cineva nu își dorește un copil tocmai din acest motiv – din teama de naștere -, în nici un caz nu trebuie stigmatizat sau pus la zidul rușinii. Soluția este, mai întâi, recunoașterea problemei și apoi suportul – atât din partea apropiaților, prieteni și familie, cât și din partea unui terapeut. Tocofobia te poate izola, însă, odată ce teama este recunoscută vorbind cu persoane de încredere, s-a făcut deja un prim pas spre vindecare, pentru că exteriorizarea unei dureri este întotdeauna un bun început.

10