Friptură de iepure cu fasole verde

Ingrediente:

1.5 kg carne de iepure (piept, pulpe)
sare , piper negru
2-3 foi de dafin
350 g de fasole verde
4 linguri de ulei de măsline
6 linguri de bulion
4-5 fire de rozmarin
câte 1 vârf de linguriţă de cimbru şi de busuioc uscat
5 căţei de usturoi

Mod de preparare:
Spală bine carnea de iepure cu apă rece. Tamponează-o uşor cu un şervet uscat de hârtie. Masează apoi carnea cu sare, piper, cimbru, busuioc, usuturoi pisat, ulei de măsline şi bulion şi lasă-o la macerat pentru 2-3 ore, cel puţin. Pune-o apoi într-o tavă cu tot cu sosul în care a stat, şi se lasă la cuptor la 220 de grade Celsius pentru 20 de minute, şi apoi la o temperatură mai mică de 200 de grade Celsius pentru încă o oră. Asigură-te că mai este sos, turnând din când în când apă. Cu 15 minute înainte de a scoate friptura de iepure, adaugă şi fasolea verde. Serveşte friptura de iepure cu piure de cartofi sau sote de legume. Poftă bună!

Cât de importantă este carnea de iepure în alimentaţie

Specialiştii în nutriţie spun că pentru a avea o alimentaţie completă şi echilibrată e nevoie să includem în meniul nostru zilnic cereale, fibre, fructe şi legume (de preferat cât mai puţin gătite, chiar crude), dar şi o cantitate adecvată de proteine ce trebuie luată în special din carnea albă.

Principalele tipuri de carne albă sunt: peştele, puiul şi iepurele. Iepurele este un tip de carne ce nu se mănâncă frecvent la noi în ţară. Cu toate acestea, carnea de iepure este foarte recomandată de nutriţionişti pentru că este o carne cu un conţinut redus de grăsime, chiar mai redus decât puiul şi în plus la carnea de iepure nu se mănâncă şi pielea, ceea ce reduce şi mai mult conţinutul de grăsime al acestui tip de carne, având în vedere că cel mai mare procent de grăsime se află în piele.

Carnea albă are doar o treime din grăsimea pe care o găsim în alte tipuri de carne. În cazul iepurelui, carnea are un conţinut redus de grăsime pentru că animalul este activ, nu acumulează grăsime şi nu necesită hormoni de creştere ca în cazul puiului. Carnea de iepure previne dezechilibrele metabolice, este foarte bogată în vitamina B şi minerale (indispensabile pentru muşchi şi sistemul nervos), dar şi în vitamina E, cu puternic rol antioxidant. De asemenea, acest tip de carne aduce organismului un aport de calciu, seleniu, zinc, potasiu, fosfor şi magneziu şi are foarte puţin colesterol.