Ghidul unor Sărbători relaxate

sarcina-decembrie-2015

Cum refuzi politicos o invitație la masă, de Sărbători? Există vreo cale în care îți poți ușura munca de Crăciun ori de Revelion? Dar cu paharul de șampanie în Noaptea dintre ani, cum rămâne – ai sau nu ai voie să bei alcool în timpul sarcinii? Iată, mai jos, răspunsuri pentru fiecare întrebare, dilemă sau „problemă“.

Spune NU oboselii și stresului!

Ceea ce ar trebui în mod normal să fie asociat cu liniștea, tihna și reculegerea, se transformă, în rândul multor familii, într-un motiv de stres. Să fim onești: cine nu a trecut sau a căzut în capcana agitației dinaintea Crăciunului sau a Paștelui? Petrecem ore întregi în oraș, la cumpărături, ne facem probleme în privința cadourilor, nu știm ce să mai gătim, iar seara, când ne așezăm în pat, ne dăm seama, dacă mai avem energie!, cât de obosiți suntem, cât de repede a trecut timpul și cu cât de puține ne-am ales din ziua care tocmai s-a încheiat. Ne promitem, desigur, că la anul va fi altfel și că ne vom acorda mai multă atenție nouă înșine. Ce-ar fi să nu mai amânăm ceea ce putem face azi? Acum ai un motiv în plus. Faptul că ești însărcinată este un argument suficient să-ți gestionezi activitățile în favoarea ta și, implicit, a copilului care crește în tine. Fă atât cât poți, odihnește-te de fiecare dată când organismul ți-o cere, fii stăpână pe momentele în care ești doar tu cu tine și cu pruncul care urmează să vină pe lume și nu lăsa pe nimeni să ți le tulbure!

Respectă-ți programul de graviduță și de Sărbători!

Unele femei însărcinate încearcă stări noi în timpul primei părți a sarcinii, comparativ cu felul în care se simțeau înainte de a afla că sunt gravide. Altele, dimpotrivă, nu remarcă modificări importante. Iar asta se întâmplă, de multe ori, când ești însărcinată cu al doilea copil. Oricum ar fi, mai mult ca sigur că ți-ai format tabieturile tale. Esențial este să nu te lași copleșită de graba generală, indiferent că simți sau nu simți presiunea sarcinii. Concentrează-ți gândurile asupra confortului tău interior și nu renunța la acest detaliu, chiar dacă cei din jur te solicită cu diverse lucruri. Să luăm doar un exemplu: dacă până acum te-ai obișnuit să te plimbi zilnic, continuă acest ritual. Atât timp cât știi că ceva îți face bine, ține-te de asta!

Familia la nevoie se cunoaște!

De Sărbători par să se aglomereze toate lucrurile „importante“, cele pe care „trebuie“ să le faci acum și numai acum. Este timpul să apelezi cu încredere, ba chiar e recomandat!, la ajutorul celor din jur, începând cu tati și continuând cu mama sau chiar soacra.
Organizează-ți treburile astfel încât să aibă fiecare câte ceva de făcut. Evită să ridici greutăți, să cari, să faci mișcări bruște. De fiecare dată când te simți obosită, acordă-ți un timp necesar odihnei.

Invitațiile la masă: ce faci când nu ai chef de ele

Cum este și normal, în această perioadă, probabil că vor curge și invitațiile la masă. Iar dacă nu curg, se subînțeleg. Toți vor să fiți la masa lor de Crăciun, iar tu nu prea ai chef. Și nu e vina ta – multe femei se confruntă cu stări de indispoziție în perioada sarcinii. Rolul tău va fi unul dificil: trebuie să le explici tuturor, astfel încât să nu se supere nimeni, că anul acesta vrei să stai acasă. Poți lăsa loc unei promisiuni: la anul, mai mult ca sigur, nu veți rata ocazia de a lua masa de Crăciun tot clanul, inclusiv noul membru al familiei.

Tentații, tentații

De Revelion sau de Crăciun, ispita de a bea o gură de șampanie ori vin este mare. Iată o altă mică „dilemă“: „Am voie sau nu am voie să beau și eu un pahar?“. Se știe bine, în timpul sarcinii, alcoolul este interzis. De ce? Pentru că „până și o cantitate mică poate avea consecințe grave“, scrie copilul.ro. Indiferent de concentrație și săptămâna de sarcină, acesta ajunge la copil prin intermediul placentei și a cordonului ombilical. Pentru un plus de siguranță, cel mai bine este să te consulți cu doctorul tău, deoarece el îți cunoaște istoricul medical. Pe de altă parte, există și voci care susțin că este permis un pahar de șampanie sau de vin, de exemplu, la anumite ocazii. Esențial este ca „ocaziile“ să nu fie zilnice și să nu se transforme într-un obicei.

Cu ce poți înlocui alcoolul

Apa minerală, sucul de fructe (fără zahăr adăugat), berea fără alcool, șampania pentru copii, cocteilurile din sucuri de fructe ar putea fi o alternativă la alcool. Poți adăuga în ele puțin vin. Deși gustul va fi diluat, cu puțină imaginație, îți poți păcăli creierul. Evită băuturile alcoolice care conțin cofeină, cum ar fi lichiorurile de cafea, deoarece asocierea cu cofeină crește efectul alcoolului.

Important! Băuturile gazoase reduc starea de greață, însă recomandabil este să nu le consumați în exces, pentru că favorizează balonările și refluxul gastro-esofagian. La fel și sucurile de fructe, cresc aciditatea gastrică.

Text: Anca Hromadnik