Greutatea mică la naștere

Bebelușii născuți cu greutate mică se confruntă cu foarte multe riscuri și probleme de sănătate, încă de la începutul vieții. Specialiștii consideră că toți nou născuții care cântăresc mai puțin de 2500 de grame au greutate mică, sub standardul normal. Din păcate, frecvența nou născuților cu greutate mică este în creștere, unul din 15 bebeluși având o greutate care îl predispune unor complicații precoce sau tardive.

Nașterea prematură sau existența unor procese intrauterine care restricționează dezvoltarea și creșterea produsului de concepție sunt cei mai importanți factori care duc la nașterea acestor copii. Studiile au arătat că peste 70% dintre bebelușii cu greutate mică sunt de fapt născuți prematur. Cel mai mare risc de apariție a unor probleme de sănătate importante, uneori avand caracter dizabilitant, îl au nou născuții prematur care au suferit și restricție de creștere intrauterină.

Cele mai grave probleme cu care se poate confrunta bebelușul în chiar primele zile de viață sunt: retinopatie de prematuritate, hemoragie intraventriculară, enterocolită necrotizantă, sau sindrom de detresă respiratorie a nou născutului. Totuși, problemele acute, apărute în primele zile sau săptămâni de viață extrauterină, nu sunt singurele care pot chinui exisțenta unui copil cu greutate mică la naștere. Studiile efectuate au demonstrat faptul că multe din afecțiunile apărute în viața adultă pot fi legate de această particularitate pe care tânărul a avut-o la naștere. Cele mai frecvente boli cronice sunt bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat tip 2, sindrom metabolic. De foarte mult timp cercetătorii au încercat să explice această legătură, între greutatea la naștere și apariția bolilor cronice ale adultului, însă rezultatele au fost întotdeauna nesatisfăcătoare. Până de curând, când a fost publicat un studiu ce și-a propus să aducă mai multă lumină asupra acestei relații de cauzalitate directă.

Studiul, efectuat de către specialiștii englezi, a inclus adulți tineri care s-au născut cu greutate mică și care, pe parcursul copilăriei au avut leococitoză cvasipermanentă și inflamație generală. Inflamația se pare că are un rol foarte important în apariția ulterioară a afecțiunilor cardiovasculare și a diabetului zaharat. Studii anterioare au concluzionat că majoritatea copiilor născuți cu greutate mică au un număr mult mai crescut de leucocite comparativ cu copiii cu greutate normală. Acum, noul studiul demonstrează că acest fapt este prezent nu doar în copilărie, ci și în cadrul perioadei de adolescență și mai târziu, în cursul vieții de tânăr adult. Această descoperire a fost un pic surprinzătoare, mai ales că se credea despre copiii cu greutate mică la naștere că au un sistem imunitar mult mai slab dezvoltat, iar capacitatea lor de a face față infecțiilor este mult diminuată. Leucocitele sunt celule care aparțin sistemului imun și sunt răspunzătoare de lupta organismului împotriva agresiunilor din mediul extern.

Concluzia specialiștilor care au efectuat studiile a fost că inflamația este unul dintre cei mai importanți factori de risc ce trebuie luați în considerare în momentul în care se încearcă stabilirea cauzei de apariție a acestor boli cronice la pacienții cu greutate mică la naștere. Inflamația reprezintă un răspuns fiziologic al organismului și are rol de a stimula răspunsurile imune și protecția împotriva leziunilor tisulare. Dacă, însă, sursa infecției nu este determinată sau nu există, inflamația cronică poate fi dăunătoare organismului și poate promova apariția afecțiunilor cardiace și a celor de natură diabetică.

Studiul amintit a inclus 5619 adulți tineri, care au fost urmăriți de la naștere și până la vârsta de 31 de ani. Toți s-au născut cântărind mai puțin de 2500 de grame. În studiu au fost comparate greutățile subiecților la vârsta de 1 an. La 31 de ani s-au făcut determinări hematologice în vederea cuantificării gradului de inflamație, așa cum este el reflectat de numărul leucocitelor, și s-a observat faptul că cei care au avut cea mai mică greutate la naștere au cea mai crescută valoare a leococitozei. Această asociere a persistat chiar și după ce au fost luați în considerare și alți factori de risc pentru apariția diabetului sau bolilor cardiace, inclusiv valorile tensiunii arteriale, ale colesterolului, rezistența la insulină, obezitatea și fumatul.

Specialiștii vor continua să monitorizeze evoluția sănătății subiecților incluși pentru a stabili dacă în final se vor manifesta anumite afecțiuni cronice de natură cardiovasculară sau metabolică la acești posibili pacienți. Astfel se va putea afirma cu mai multă siguranță dacă într-adevăr greutatea mică la naștere este un factor de risc pentru apariția bolilor de inimă, mai târziu în viață. Urmărirea ulterioară a subiecților este necesară deoarece aceste boli au o evoluție subclinică lungă și devin manifeste târziu, în viața de adult matur.

Sursa: Sfatulmedicului.ro