Gutuia, regina toamnei

Să profităm de fructele de sezon și să le combinăm cu cele mai neașteptate gusturi și arome!

Salată de gutui cu morcovi și nuci

Pentru 6 persoane
Ingrediente:
– 4 gutui
– 5 morcovi
– 200 gr miez de nucă
– 2 linguri ulei de nucă
– 2 linguri ulei de arahide
– 2 linguri oțet din vin
– 1 lămâie
– sare, piper
Mod de preparare:
– spălați, decojiți gutuile și dați-le pe răzătoarea mare;
– puneți la încălzit apă, într-un vas, adăugați lămâie și sare; când atinge punctul de fierbere, introduceți gutuile rase, lăsați-le 5 minute, după care scurgeți-le și puneți-le deoparte;
– spălați, curățați și dați morcovii pe răzătoare; lăsați-i 5 minute într-un vas cu apă sărată, care fierbe;
– preparați sosul amestecând uleiurile, oțetul, sarea și piperul;
– amestecați gutuile rase cu morcovul ras (scurse de apa în care au fiert) și adăugați sosul;
– decorați cu miezul de nucă și adăugați, după gust, sare și piper.

Info! Cum îți dai seama că o gutuie este coaptă? Dacă fructul este bine copt, puful de pe el se îndepărtează cu ușurință. În schimb, dacă este cules înainte de a se maturiza perfect, puful se îndepărtează cu tot cu coajă.

Gutui trase la tigaie, cu rozmarin și înghețată de vanilie

Pentru 4 persoane
Ingrediente:
– 8 fire de rozmarin pentru decor
– 300 gr de înghețată de vanilie
– 40 gr de unt
– 80 gr de zahăr
– 4 gutui
Mod de preparare:
– spălați gutuile, tăiați-le în două, scoateți sâmburii și curățați coaja;
– puneți gutuile împreună cu untul și cu zahărul într-o tigaie, dați drumul la foc și caramelizați fructele tăiate felii (verificați cu un cuțit);
– așezați gutuile în farfurii, puneți peste ele o linguriță de înghețată (cât o cupă) și, deasupra, rozmarinul.

Pont! Spălați tigaia bine înainte de a carameliza gutuile. E important să nu se mai simtă deloc gustul mâncării preparate înainte. Puteți înlocui, după preferință, înghețata de vanilie cu alte tipuri de înghețată. De asemenea, puteți combina gutuile și cu alte fructe.

Piept de rață cu miere și gutui

Pentru 6 persoane
Ingrediente:
– 3 bucăți piept de rață (mari sau 6 mai mici)
– 4 linguri de miere
– 4 gutui
– 4 linguri ulei de nucă
– 100 gr praz
– 5 cl vin alb
– 20 cl apă
– o legătură mică de cimbru
– sare fină, piper roșu
Mod de preparare ingrediente:
– curățați, tăiați gutuile în jumătăți, scoateți sâmburii și feliați-le apoi;
– lăsați-le timp de două minute într-un vas în care fierbe apă; scoateți-le și lăsați-le la scurs;
– tăiați fin prazul;
– crestați pielea de pe pieptul de rață în formă de pătrățele.
Mod de preparare piept de rață:
– puneți pieptul de rață la într-un vas din fontă, cu tot cu pieliță, și, lăsându-l la foc mic, îndepărtați grăsimea (vasul de fontă trebuie să fie rece când se pune pieptul în el, după aceea se lasă să se încălzească treptat);
– între timp, puneți feliile de gutui într-o tigaie, adăugați uleiul de nucă și lăsați focul la mic;
– după ce s-a topit grăsimea, lăsați pieptul de rață timp de două minute, să se perpelească; scoateți-l din vas și puneți-l deoparte;
– caramelizați prazul cu mierea, la foc mic; înmuiați apoi cu vin și apă, timp de 5 minute; adăugați cimbrul, sarea și piperul după gust;
– puneți carnea în farfurii, stropiți-o cu prazul caramelizat și, alături, așezați feliile de gutui.
Important! Când puneți pieptul de rață în vasul de fontă, nu mai este nevoie să adăugați ulei. Pielița este suficient de grasă.

Gutuia, super fructul sezonului rece:
– gutuile sunt recomandate împotriva răcelilor și sunt un puternic antioxidant;
– este eficientă în tratarea diareei și a dezinteriei;
– o cură de o lună cu nectar proaspăt de gutui este eficientă pentru stimularea funcției hepatice;
– o jumătate de gutuie consumată pe stomacul gol poate îndepărta greața de dimineață;
– gutuile macerate, asociate cu tratamentul prescris de medic, se recomandă în cazul anemiilor.

Foto: pixabay.com, surse: elle.fr, 750g.com, epicurien.be