Haideți la tartă!

Ce poate fi mai îmbietor decât o felie de tartă frumos colorată? Avem trei rețete, cu fructe în combinații sofisticate sau clasice, după gusturi, pofte sau preferințe.

Tartă cu cireșe și fistic

Ingrediente:
– 200 gr aluat pentru tartă
– 500 gr cireșe
– 120 gr fistic verde (nesărat)
– 40 gr zahăr pudră
Mod de preparare:
– scoateți sâmburii din cireșe astfel încât fructele să nu se zdrobească și tăiați mărunt fisticul;
– dați drumul la cuptor pentru a se încălzi;
– întindeți aluatul pe tavă, după ce ați tapetat-o cu hârtie de copt (aluatul trebuie să fie rece, proaspăt scos din frigider, citiți mai jos cum se prepară) și înțepați-l din loc în loc cu furculița;
– puneți un strat de fistic (două sferturi din cantitate), un strat de cireșe și presărați deasupra fisticul rămas;
– băgați tarta în cuptor, la foc mediu, până ce aluatul se coace (aproximativ 20 de minute);
– după ce este gata, lăsați-o să se răcească și presărați zahărul pudră.

Cum prepari aluatul de tartă: Pentru o tartă potrivită ca dimensiune, ai nevoie de 65 gr unt, 45 gr zahăr (pudră), 1 ou, 125 gr făină. Dacă vrei să-ți iasă o tartă mai mare, dublează cantitățile. Freacă zahărul cu untul, la mixer, adaugă oul și continuă să freci cu lingura de lemn, completează cu făină și amestecă până ce obții o cocă. Lasă aluatul la frigider jumătate de oră. Când îl întinzi în tava de copt, așază-l pe o hârtie de copt.
Bine de știut: Fisticul este indispensabil pentru această rețetă din două motive: 1. gustul merge perfect cu cel al cireșelor și 2. absoarbe sucul din cireșe, astfel că tarta va ieși ușor crocantă. În loc de fistic, mai pot fi folosite migdalele sau nucile măcinate.

Tartă cu fructe de pădure

Ingrediente:
– 5 gălbenușuri de ou
– 50 cl lapte
– 80 gr maizenă (amidon de porumb)
– 25 cl smântână de frișcă
– 110 gr zahăr
– 1 păstaie de vanilie
– 150 gr fructe de pădure (congelate)
Mod de preparare:
– puneți laptele și smântâna de frișcă într-un vas pe foc și, când atinge punctul de fierbere, adăugați păstaia de vanilie după ce ați desfăcut-o în două; luați amestecul de pe foc;
– bateți într-o oală, cu telul, gălbenușurile, maizena și zahărul, puneți deasupra amestecul de lapte, așezați apoi oala pe foc și lăsați-o, după ce începe să fiarbă, încă 30 de secunde;
– vărsați conținutul într-o formă de tartă după ce ați uns-o cu unt și ați presărat făină;
– neteziți suprafața cu o lingură și presărați fructele de pădure fără a le fi dezghețat;
– lăsați la cuptor timp de 35 de minute, verificând din când în când;
– se lasă la răcit înainte de a fi degustată.
Pont: Ce înseamnă o păstaie de vanilie bună? Trebuie să fie moale la atingere, umflată, ușor lipicioasă și ușor de îndoit. După ce ai folosit-o, o poți refolosi (partea care acoperă miezul) în alte preparate sau în cafeaua de dimineață, dacă îți plac aromele exotice.

Tartă cu smochine și nuci

Ingrediente:
– 200 gr aluat pentru tartă (se prepară la fel ca aluatul pentru „Tarta cu cireșe și fistic“)
– 4 smochine coapte, proaspete
– 50 gr pudră de migdale
– 40 gr miez de nucă
– 75 gr zahăr pudră
Mod de preparare:
– mărunțiți miezul de nucă;
– frecați untul cu zahărul până obțineți un amestec spumos; adăugați în el pudra de migdale, nucile, oul și continuați să mestecați bine;
– întindeți aluatul (rece, scos de la frigider) în forma de tartă acoperită cu hârtie de copt și ciupiți-l din loc în loc cu furculița;
– puneți peste aluat crema obținută din unt, zahăr, pudră de migdale, ou și nuci;
– tăiați smochinele felii și presărați-le peste stratul de cremă;
– băgați tarta în cuptorul preîncălzit și lăsați-o aproximativ 25 de minute verificând din timp în timp;
– în cazul în care smochinele se caramelizează prea repede, puteți acoperi tava cu o folie de aluminiu.

Surse: www.elle.fr, marmiton.org; foto: pixabay.com; foto: pixabay.com