Hrănirea la sân sau cu biberonul

Unii specialiști susțin că majoritatea nou-născuților alăptați în mod natural la sân au capacitatea majoră de a răspunde la stimuli chiar după prima sau a doua lună de viață, iar ritmul de administrare flexibil îi face să devină mult mai expresivi.

În mod contrar, copiii hrăniți după un anumit program cu biberonul sunt, în general, mult mai cuminți și se adaptează mult mai ușor la cerințele adulților.

Alăptarea reprezintă mult mai mult decât administrarea unei mese: este un dialog tandru între mamă și copilul ei. Pentru nou-născut, laptele mamei este alimentul ideal pentru că provine din aceleași țesuturi din care este și el creat. Este un țesut viu care îl reprezintă în totalitate.

 Pentru a nu opri alăptarea

Suptul nou-născutului este cel care declanșează producția de lapte matern: s-a demonstrat faptul că și o mamă adoptivă își poate alăpta în unele cazuri copilul adoptat.

Iată câteva sfaturi pentru a alăpta într-un mod corespunzător:
– încă de la naștere, bebelușul își găsește un ritm propriu, lăsați-l să sugă până când se satură, fără a-l întrerupe;
– nu îi dați lapte praf sau apă (decât în cazul în care există motive serioase) pentru că îi este suficient de foame și este doritor de a suge pentru a accepta hrana corespunzătoare: laptele matern;
– consumați multe lichide, cum ar fi ceai de măceșe sau de mărar, sucuri de fructe, supe și ciorbe de legume și verdețuri;
– nu luați medicamente și nici anticoncepționale care afectează hormonal glandele mamare;
– evitați roșiile, citricele, cafeaua, ciocolata, băuturile alcoolice.

Multinaționalul lapte praf

În luna mai a anului 1981, Italia a subscris la codul comportamental al OMS (Organizația Mondială a Sănătații) care recunoaște superioritatea alăptării la sân (după decenii în care s-a susținut contrariul) și a interzis orice formă directă și indirectă de publicitate a laptelui praf.

Laptele praf trebuie să rămână ultima dumneavoastră soluție, nu o metodă ușoară de a vă hrăni copilul. Laptele de vacă, praf sau proaspăt poate provoca intoleranțe, alergii, constipație. Nu întotdeauna se poate găsi laptele absolut potrivit pentru nevoile copilului dumneavoastră.

Sursa: Avem un copil! – Grazia Honegger Fresco – Ed. All