Iaurt cu fructe şi fulgi de ovăz

Ingrediente:

– o ceașcă mică de fulgi de ovăz integral (ceașcă mică de cafea)
– o linguriță de stafide
– o banană medie zdrobită cu furculița
– 1/2 linguriță de scorțișoară
– 1-2 lingurițe de nucă măcinată
– 100 ml de iaurt simplu, preparat în casă sau cumpărat
– opțional – o linguriță de miere de albine/ sirop de arțar

Mod de preparare:

Se fierbe o ceașcă și jumătate de apă (aceeași cu care am măsurat fulgii). Se toarnă apa fierbinte peste fulgii de ovăz amestecați cu stafidele. Se acoperă și se lasă la înmuiat 15 minute. Se scurge apa în care au stat la înmuiat și se clătesc fulgii cu apă curată.
Se adaugă banana zdrobită, nucile, scorțișoara, iaurtul și, eventual, îndulcitorul.
Amestecul rezultat va fi ca o pastă, nefiind necesară pasarea lui.

Câteva sfaturi:

În primul an, iaurtul nu ar trebui să reprezinte ingredientul principal din alimentația copilului. Ar trebui să fie o parte mică din o varietate de mâncăruri solide.
Nu îndulciți iaurtul cu miere, în cazul copiilor sub 12 luni. Mierea conține bacteria care cauzează botulismul la copii.
Nu evitați iaurturile cu grăsime înainte de vârsta de doi ani, dacă nu vă recomandă doctorul. Copiii au nevoie de caloriile din grăsimi.
Nu cumpărați iaurt cu arome. Folosiți iaurt simplu și adăugați fructe proaspete acasă. Aproape toate iaurturile din comerț sunt îndulcite cu zahăr sau alți îndulcitori. Este indicat să vă uitați pe etichetă, unde veți observa că până și iaurturile cu fructe conțin zahăr sau alți aditivi.

Alergii la mâncare

Dacă bebelușul dumneavoastră este diagnosticat cu alergie la lactate sau prezintă simptome că ar suferi de alergie (de exemplu eczemă), nu îi dați iaurt până nu verificați cu doctorul dacă poate mânca sau nu.
Așteptați măcar trei zile până introduceți alt ingredient în alimentația copilului. În acest mod, organismul bebelușului se obișnuiește cu iaurtul și, în același timp, puteți observa dacă are vreo reacție la acest aliment.
Dacă copilului dumneavoastră îi apare o iritație în jurul gurii sau dacă are diaree după ce a consumat iaurt, consultați doctorul. Toate acestea reprezintă semne că o are loc reacție alergică, care are legătură cu proteinele din lapte ale iaurtului.
De asemenea, bebelușii tind să mănânce cantități mici de iaurt (spre deosebire de lapte, care este o băutură și se consumă mai mult). Dacă îi oferiți lapte de vacă, copilul poate consuma prea mult (iar calciul din acesta poate încetini procesul de absorbție a fierului).