Igiena intimă in sarcină

promo-17

Gândurile şi emoţiile pe care le trăieşte o femeie însărcinată sunt în totalitate inimaginabile. Numai cele care au devenit deja mămici ştiu exact ce senzaţii trăieşte o gravidă. Să porţi în interiorul tău un bebeluş timp de nouă luni, să îl simţi cum creşte şi cum începe să mişte, numai faptul că te gândeşti cum îl vei aduce pe lume şi că tu eşti cea care îi dă viaţă este copleşitor, nemaivorbind de schimbările totale care au loc la nivel hormonal şi fizic, dar şi psihologic. Perioada sarcinii trebuie să fie una plăcută, aşadar este vital pentru orice viitoare mămică să aibă grijă de sănătate şi să se simtă bine în pielea ei.
În această perioadă sensibilă, igiena intimă are un rol remarcabil şi din această cauză se cere chiar mai multă grijă decât în mod normal. Mai departe, vă descriem ce schimbări au loc în timpul sarcinii, dar şi o atenţionare asupra riscurilor ce pot apărea, şi ce măsuri puteţi lua pentru a preveni situaţiile neplăcute.
Nivelul estrogenului creşte în timpul sarcinii iar aceasta cauzează o scădere a nivelul acidităţii vaginale, de aceea nivelul PH-ului creşte de la 3.5 până la aproximativ 4.2. Aceasta conduce la distrugerea echilibrului florei vaginale, ceea ce conduce mai departe la creşterea riscului de apariţie a infecţiilor. Cele mai comune afecţiuni includ: candida, infecţia cu tricomonas, vaginite, etc.
Metode de prevenire
Pentru a reduce la minim riscul de infecţie, este indicat să se adopte câteva măsuri de prevenire.
Igiena intimă şi curăţarea regulată – gravidele simt nevoia de împrospătare mai des decât femeile care nu sunt însărcinate. Este indicat să nu se depăşească totuşi două spălări cu gel intim, dimineaţa şi seara.
Igiena intimă şi nevoia de curăţare – este indicat să foloseşti produse de curăţare special create pentru perioada sarcinii. Alege produse cu PH acid şi proprietăţi antibacteriene. PH-ul trebuie să fie între 3.5 şi 5.5. Este indicat ca produsul să conţină ingrediente naturale şi textură lichidă, mai degrabă decât solidă.
Igiena şi lenjeria intimă. Este important să porţi lenjerie intimă din fibre naturale precum bumbac, mătase sau in, care permit pielii să respire. Lenjeria intimă trebuie schimbată des, sau de fiecare dată când este nevoie şi spălată cu detergenţi delicaţi.

 

SFAT

Importanţa unei diete sănătoase trebuie specificată, pentru că nu este esenţială numai pentru o dezvoltare armonioasă a bebeluşului tău, dar te ajută şi la creşterea sistemului imunitar. Este indicat să alegi alimente bogate în proteine, dar şi surse de acid folic şi vitamina D. De fiecare dată când simţi o stare de disconfort, mâncărime sau usturime este important să îţi consulţi ginecologul.