Impulsivitatea în cazul copiilor

educatie-ianurie-2017

Cum îi poți ajuta pe copii să fie mai puțin impulsivi, să-și dezvolte stăpânirea de sine și aptitudinile sociale?
Cercetările indică faptul că aceste aptitudini sunt esențiale pentru succesul la școală, în familie, cu prietenii și pe plan profesional.

Când copiii noștri nu sunt conștienți de propriile lor trăiri, li se va părea dificil să-și controleze acțiunile călăuzite de primul impuls și să ia deciziile adecvate; în plus, nu vor fi în măsură să comunice cu claritate ceea ce vor cu adevărat.

În cazul în care copiii învață să-și filtreze sentimentele, să reacționeze la stres fără să devină inaccesibili și impulsivi și să comunice eficient cu ceilalți, atunci vor avea mai multe șanse să facă față diverselor situații sociale prin chibzuință și responsabilitate. Acestea sunt aptitudini care pot fi predate și însușite la fel ca oricare altele.

Sentimentele noastre sunt semnalele care ne avertizează atunci când avem probleme. Este important ca un copil să învețe să fie atent la sentimentele lui, dar, deseori, acesta este un lucru dificil de înfăptuit chiar și pentru adulți, cu atât mai puțin pentru copii.

Copiii au nevoie de un “vocabular al emoțiilor”, mai elaborat. Dacă faci doar câteva schimbări în obiceiurile tale, îi poți ajuta pe copiii tăi să reacționeze mult mai eficient atunci când se confruntă cu diverse situații acasă, la școală sau în relațiile cu prietenii. Nu este greu de făcut acest lucru; când famila stă seara în jurul mesei și discută politică, implicit, copilul va învăța politică. Dacă familia vorbește despre sentimente, copiii vor învăța să-și identifice și să-și exprime sentimentele. Când un părinte îi întreabă pe copii cum le-a mers în ziua respectivă, este important să-i întrebe și ce au simțit în legătură cu ceea ce s-a întâmplat.

Pe parcursul zilei, în conversațiile lor cu copiii, părinții îi pot întreba ce anume le-a inspirat un anumit eveniment și ce cred ei că au simțit și alte persoane implicate.
De asemenea, este important ca părinții să vorbească despre sentimentele lor atunci când povestesc cum le-a mers în ziua aceea – este un exemplu de modelare. Cu ajutorul unor măsuri mărunte

de acest gen, aplicate atunci când se ivește ocazia, părinții pot face foarte mult pentru a spori conștiența emoțională a copiilor lor, capacitatea acestora de a-și exprima empatia față de sentimentele celorlalti. Dacă ai asculta îndeaproape conversațiile dintr-o familie, ai fi surprins cât de rar se vorbește despre sentimente. Dar sentimentele pot constitui cel mai important aspect legat de ceea ce spune cineva, mai ales din punctul de vedere al inteligenței emoționale.