Încrederea în sine

Cum se oferă copilului încrederea în sine

Imaginea de sine a copilului se dezvoltă chiar din prima zi de viață. Copiii devin conștienți de emoțiile și comportamentul părinților. Percep atât cuvintele pe care aceștia le spun, cât și tonul vocii. Observă și recunosc limbajul trupului. Privesc de aproape expresia facială. Copilul se modelează pe baza lucrurilor pe care părinții le spun și fac.

De aceea, felul în care părintele se comportă și vorbește cu copiii are o influență enormă asupra dezvoltării lor. Și mai important, poate afecta încrederea în sine a copilului.

Atunci când părinții laudă copilul în mod constant, asigură copilului o dezvoltare cu încredere în sine corespunzătoare. Dar atunci când părinții sunt critici și inconsecvenți, sau chiar neiubitori, copiii invariabil vor crește subevaluându-se.

Unii părinți se concentrează doar asupra comportamentului nepotrivit al copilului și îl critică tot timpul. Un anumit grad de criticism poate fi necesar, dar dacă cel mic aude doar mânie și critică, încrederea în sine va fi subminată. Mai mult, va învăța că singura situație în care primește atenție este când are un comportament nepotrivit – astfel că se va comporta rău.

Lăudarea și recompensarea comportamentului adecvat este mult mai benefic decât critica constantă. Îmbrățișarea copilului sau lăudarea lui pentru un comportament adecvat îl va încuraja pe copil să vadă că a te purta bine, plăcut, blând, atrage recompense. De asemenea, încurajează încrederea în sine.

Petrecerea timpului împreună

În zilele noastre poate fi dificil ca familia să găsească timp și să-l petreacă împreună. Majoritatea părinților lucrează în timp ce copiii merg la școală și probabil au și alte activități în timpul liber. Astfel, momentele în care întreaga familie este împreună sunt rare.

O idee bună ar fi aranjarea programului familiei astfel încât aceasta să servească cina împreună, sau cel puțin la sfârșit de săptămână familia să fie împreună și să discute.

Este important pentru toți membrii familiei să se întâlnească și să vorbească unii cu alții. Pentru copii este de asemenea foarte important să aibă fixate anumite practici și obiceiuri.
Sursa: Sfatulmedicului.ro