Inflamațiile colului uterin duc la infertilitate

Cervicita – termen care include toate inflamațiile colului uterin, reprezintă o patologie foarte frecventă în clinică. Deoarece, în majoritatea cazurilor afectarea inflamatorie a vaginului (vaginita) însoțește inflamația colului uterin, mulți medici preferă termenul de colpită – care desemnează inflamația cervico-vaginală.

Factori de risc

Apariția cervicitelor este favorizată de următorii factori:
– infecții cervico-vaginale
– traumatisme obstetricale – apărute în timpul nașterii (rupturi ale colului)
– traumatisme locale secundare contactului sexual, utilizării tampoanelor interne
– dispozitivul intrauterin (steriletul)
– ectopiile congenitale (epiteliul glandular din interiorul canalului cervical alunecă în afara orificiului extern al colului)
– manevre locale: chiuretajul, histeroscopia etc.

Simptome

Simptomul principal al cervicitei cronice, este leucoreea – o secreție vaginală, constantă, nu foarte abundentă, care poate uneori conține striuri sangvine. Culoarea și aspectul acesteia variază în funcție de agentul etiologic implicat.
De obicei prezența unei cervicite nu determină durere, febră sau tulburări menstruale, ea putând evolua ani de zile. Însă în cazul în care se asociază și parametrita (inflamația paramatrelor – ligamentele care susțin organele pelvine) pot apărea: dureri lombare, dismenoree, dispareunie (durere la contactul sexual), menoragii (menstruații abundente).
Inflamația locală determină modificări ale mucusului cervical modificări ce pot afecta spermatozoizii și ascensiunea acestora, antrenând infertilitate.

Tratament

Tratament medical
Tratamentul medical are ca scop, în primul rând eradicarea infecției; în funcție de agentul etiologic depistat și de rezultatul antibiogramei se va efectua un tratament local (cu ovule) și dacă e cazul, și un tratament cu antibiotice sau antifungice pe cale orală. În continuare, se poate utiliza un tratament pe baza de ovule cu efect de reepitelizare (cicatrizant), însă de cele mai multe ori acesta nu reușește remiterea completă a leziunilor, fiind necesar și un tratament chirurgical.
Abia după aproximativ 2 luni de la eradicarea infecției, dacă modificările cervicale persistă se indică tratamentul chirurgical.

Tratament chirurgical
Tratamentul chirurgical se face în primele zile după menstruație, pentru a lăsa timp cicatricei să se vindece până la menstruația următoare și a preveni infecțiile.