Întrebări des întâlnite despre naștere

 

Cu puțin timp înainte de naștere, emoțiile se adună, gândurile vin de-a valma, iar întrebările sunt din ce în ce mai multe. Este normal, mai ales dacă te afli la prima experiență. Încearcă să îți păstrezi calmul și echilibrul și ține cont de recomandările medicilor.

Cezariană sau naștere naturală?

„Aproximativ 40% dintre românce aduc pe lume copii prin cezariană, deși adesea operația nu e justificată prin motive de ordin medical“, informează ActiveNews.ro, în articolul „Organizația Mondială a Sănătății a emis 56 de noi recomandări, pentru reducerea numărului de operații cezariene inutile“. Motivul evocat cel mai adesea este teama de durere, deși practic, nu există complicații și, prin urmare, nici nevoia intervenției chirurgicale. Un rol important îl au și „sfaturile“ primite din jur, în special dacă prietene apropiate au născut prin cezariană. De asemenea, „poveștile“ terifiante auzite despre travaliu, poate și imaginile exagerate din filme (care au întotdeauna rolul de a dramatiza situația), le sperie atât de tare pe viitoarele mămici încât exclud din start nașterea naturală. De asemenea, se poate întâmpla ca femeia însărcinată să își dorească să nască natural, însă, odată ajunsă pe masa ginecologică, să aleagă cezariana. Când contracțiile sunt din ce în ce mai intense și mai frecvente (din minut în minut), există un moment în care uită de această primă alegere și unele femei își doresc să scape cât mai repede și să îndepărteze durerea alegând operația cezariană. „Dacă travaliul progresează normal, iar femeia și copilul se descurcă bine, ei nu au nevoie de intervenții suplimentare pentru a accelera travaliul“, prezicează dr. Princess Nothemba Simelela, director general adjunct al OMS, în articolul amintit (pe care îl găsiți integral pe activenews.ro).

Dacă nu îmi dau seama când mi se rupe apa?

Da, este posibil să nu știi când ți se rupe apa și cel mai bine este să contactezi medicul pentru a te lămuri în privința situației, să îi descrii exact despre ce este vorba, în special în situația în care apa nu este în cantitate mare și ar putea trece drept o scurgere de urină.

Când voi ști că trebuie să împing?

Ascultă întotdeauna de sfaturile moașei și ale medicului cu care naști când ești pe masa ginecologică! Gândește-te că nu ești singură și nici singura care a mai urcat pe masa respectivă! În plus, dacă acum, însărcinată fiind, întrebarea „Când voi ști că trebuie să împing“ ți se pare o curiozitate, în momentul nașterii, vei simți pur și simplu această nevoie, în anumite momente. Este important să fii atentă la indicațiile personalului medical!

Ce fac dacă bebe nu vrea să iasă?

E-adevărat, uneori este nevoie de ajutor ca bebe să vină pe lume. În afară de poziţia fetală cu capul în jos, există încă alte patru poziții fetale: cu faţa în sus (prezentaţie occipitală posterioară), şezutul primul (prezentaţie pelviană francă), cu picioarele înainte (prezentaţie pelviană completă), în lateral (prezentaţie transversală). Recomandat este ca viitoarea mamă să nu se sperie în cazul în care bebeluşul nu s-a aşezat normal. Medicul obstetrician are un rol important, el putând prin diverse manevre să îl aducă în poziţia fetală cu capul jos. Dacă însă intervin complicaţii care ar putea risca viaţa celui mic, se impune operaţia prin cezariană. Revenind la poziția cel mai des întâlnită, cea a fătului cu capul în jos, chiar dacă împingi cu toată puterea pe care o ai, este posibil să te simți la un moment dat fără energie și, din cauza oboselii, forța împingerii să nu fie suficientă pentru a-l ajuta pe bebe să iasă. Și în această situație, personalul medical te va ajuta.

Când pot să îmi alăptez copilul?

Laptele de mamă este considerat „standardul de aur“ în alimentaţia nou-născutului şi a sugarului și reprezintă cel mai hrănitor aliment pentru acesta. Așa că, felicitări dacă ai hotărât să îl alăptezi pe cel mic! Dacă bebelușul nu întâmpină probleme la naștere și este în condiție bună (iar expulzia a avut loc natural), alăptarea se poate începe la puțin timp după ce vine pe lume. Apropierea cât mai devreme de mamă (la scurt timp după naștere, când sugarul este pus direct pe pielea ei) are o mulțime de avantaje, atât pentru cea care i-a dat viață, cât și pentru noul născut. Ca o curiozitate, potrivit unui studiu realizat de Unicef, mamele care au efectuat contactul skin to skin (piele pe piele) după naștere, au raportat o eficacitate de 55,6% în procesul alăptării, spre deosebire de mamele care nu au efectuat acest contact, procentul fiind aici de 35, 6%. În cazul în care îți pui și alte întrebări, cum ar fi „Voi avea suficient lapte pentru a-l hrăni?“ sau „Este laptele meu îndeajuns de hrănitor“, află că nu există lapte matern de calitate slabă, el ar putea fi doar insuficient din punct de vedere cantitativ. De asemenea, dacă se întâmplă ca micuțul să nu vrea să sugă, în primul rând este nevoie să fie identificat motivul. Dacă este vorba de un nou-născut în primele zile de viaţă, atunci trebuie insistat şi găsită poziţia cea mai confortabilă pentru mamă şi copil.10