Învaţă să găteşti sănătos la Dalles GO!

povestea-lunii

Dragi părinţi, în caz că nu ştiaţi, avem şi noi un Jamie Oliver în România. Îl cheamă Marius Tudosiei, este autorul emisiunii “Sănătatea în bucate” de la Digi 24, este proprietarul unei băcănii şi al unui Charity Shop bistro unde găteşte pentru corporatiştii din Pipera. Prepară zilnic mâncare pentru 250 de copii din cinci grădiniţe, şi cel mai important, este tatăl a doi băieţi: Petru şi Luca. Vestea bună e că, din această toamnă, Marius te învaţă să găteşti la cursul de cooking de la Dalles GO.

Ce înseamnă pentru tine junkfood în meniul copiilor şi cu ce propui să se înlocuiască?

Junkfood pentru copii este inclusiv mâncarea super-procesată, nu neapărat fastfood-ul. Adică nişte chiftele făcute în casă, însă prăjite luuuung într-un ulei care nu se schimbă după fiecare tură de prăjire sunt la fel de nepotrivite pentru cei mici cum sunt hamburgerii şi cartofii pai. Dacă e să rămân la acest exemplu, toate prăjelile pot fi înlocuite cu “copt la cuptor”. Da, aproape orice lucru pe care simţi nevoia să îl prăjeşti, ai putea să îl coci în cuptorul cu ventilaţie.

De ce le recomanzi părinţilor să prepare cât mai mult din ce le dau copiilor lor şi nu să le dea hrană sau gustări “din ambalaj”?

Pentru ceea ce eu numesc “100% control” asupra mâncării şi ingredientelor. Când găteşti pentru copilul tău, nu cred că îţi trece prin cap să pui agenţi de corecţie a acidităţii, aspartam, benzoat de sodiu sau monoglutamat. Pur şi simplu n-are cum să-ţi vină să faci asta. Şi nici nu cred că le are cineva prin casă. Dacă mai adăugăm la asta şi un pic de grijă pentru ingrediente, lucrurile sunt rezolvate. Grija înseamnă, de exemplu, să nu cumperi ardei gras din Spania/ Turcia/ Olanda – din aceia care cresc la 900 gr. bucata. Aşa ceva natura, de una singură, nu ştie să facă. Aceştia sunt făcuţi de oameni, cu chimicalele lor şi cu fermele lor hidroponice în care vrejul plantei creşte de 5-6 metri înălţime şi produce 9-10 luni pe an. Ideal ar fi să cumpărăm legume de curte/ câmp, chiar dacă sunt mai urâte şi curăţăm mai mult la ele. Dar măcar au gust şi cel mai probabil nu au mâncat atâtea chimicale. În plus, gătitul acasă – cel în care îi implicăm şi pe copiii mici – înseamnă quality time în familie. Şi o distracţie bună pentru copii.

Ce trebuie să conţină un meniu “corect” de grădiniţă?

Toate ingredientele posibile. Adică să fie cât mai variat. Copiii trebuie să se înveţe de mici cu gusturi multe, cu arome, cu texturi diferite. Noi gătim pentru 250 de copii din 5 grădiniţe. Avem experienţa meniurilor pentru copii. Le-am pus acolo linte, năut, muuuuulte legume, le-am oferit o zi vegetariană, le-am strecurat broccoli şi conopidă, de regulă le gătim totul “au point”. Overcooking-ul e la fel de neplăcut pentru copii, pe cât este şi pentru adulţi. Meniurile de grădiniţă trebuie să fie supravegheate de nutriţionişti cu experienţă. Noi lucrăm cu Şerban Damian, unul dintre cei mai buni profesionişti în domeniu, din România.

Ce trebuie să conţină “pacheţelul” de şcoală?

Pentru că pachetul acoperă nişte momente plasate între micul dejun luat acasă şi masa de prânz, servită într-un mediu organizat sau acasă, în ghiozdan n-ar trebui să le dăm copiilor mâncare grea sau multă. Fructele şi legumele (făcute sticksuri) sunt cele mai indicate. Şi smoothiurile (făcute în casă, de preferat!). În unele zile noi îi punem copilului seminţe în punguţe frumoase, alături de fructe uscate. Îi plac teribil. Îi mai facem şi sandviciuri, însă mai rar şi doar când micul dejun nu e consistent (de regulă este, pentru că e o masă importantă!). Am remarcat că unii părinţi îşi îndeasă copiii cu 2-3 sandviciuri, cutii de iaurt, sucuri şi dulciuri ambalate. Nativ, îmi vine să le spun că riscă să îi îngraşe excesiv şi ştim bine că pericolul obezităţii e mare (cam 30% dintre copii). Raţional, îmi ţin gura pentru că în câteva rânduri era să-mi iau bătaie de la părinţi (inclusiv mame pornite să-mi dea cu geanta în cap) pentru că “nu e treaba mea ce mănâncă bebeluşul lor”. Şi de-atunci am decis să lucrez indirect la educaţia celor din jurul meu. Prin ceea ce fac la Băcănia Veche, la Charity shop, la “Sănătatea în Bucate” sau la diversele workshopuri pe care le ţin.

DSC_0277

 

Vino să înveţi să găteşti sănătos pentru familia ta la cursurile de Cooking de la Dalles GO. Marius Tudosiei te invită într-o călătorie culinară prin bucătăriile lumii, pe parcursul a 12 săptămâni. Fiecare curs înseamnă o nouă destinaţie, de la cele mai îndepărtate (China, Argentina, Thailanda, India) la cele europene (Italia, Franţa, Grecia). Înscrie-te pe www.dallesgo.ro
info@dallesgo.ro
0769 041 711.