Irina Manolache este Mamă la 40 de ani

Cum e să fii mamă la 40 de ani? Minunat! Fericirea este la fel de intensă, indiferent de vârstă, atunci când în viața noastră apare un bebeluș. Iar când după primul copil, sosește și al doilea, minunile se întregesc. Ne confirmă Irina Manolache, autoarea blogului mamala40deani.ro!

Revista „Copii și Părinți“: Dacă ar fi să o descrii pe femeia din spatele blogului mamala40deani.ro, cum ai descrie-o?

Irina Manolache: Înainte de orice, femeia din spatele blogului este mamă acum. Asta este ceea ce mă definește pe mine în proporție mare în acest moment. Trebuie să recunosc, femeia a rămas acum pe planul doi, chiar dacă acest lucru nu îmi este mereu pe plac. Nu am timp întotdeauna de ea, deși uneori îmi e dor de mine, femeie. De mine care mă îngrijesc, care am timp să citesc, să mă uit la filme, să mă preocup de mine în primul rând. Știu că vor exista momente în care va recâștiga teren, însă acum e vorba despre mine ca mamă, înainte de toate. Pentru că timpul este prea mic să le cuprindă pe toate. 🙂

Ai început acest proiect la 1 an și jumătate după ce ai născut-o pe Thea. Cum a fost să pui ideea în practică?

De fapt, prima idee de blog am avut-o când avea Thea 4 luni. Am vrut să îi scriu scrisori în care să vadă ea, mai înainte de oricine, ce s-a petrecut în timpul până a crescut. Atunci însă da, nu am avut timp să pun ideea în practică, pentru că Thea era prea mică sau poate pur și simplu nu era momentul potrivit pentru asta. În februarie s-a făcut deja un an de când am început să scriu pe mamala40 de ani.ro. Thea avea deja 2 ani și o lună, iar eu eram însărcinată cu Petru, al doilea copil. Atunci a fost momentul potrivit. Iar punerea în practică a ideii a venit firesc, pentru că asta mi-a plăcut întotdeauna să fac cel mai mult, să scriu. Până când să îl nasc pe Petru am putut chiar să scriu des pe blog, era ceva firesc pentru mine să îmi încep ziua cu câte un articol pe care să îl public pe blog. După nașterea lui Petru, timpul a fost din ce în ce mai puțin, încă este, dar încerc să scriu măcar o dată la trei zile un articol, chiar dacă nu este deloc simplu. Cum spuneam, timpul e prea mic. Acum, cel puțin.

S-au regăsit multe cititoare în articolele tale?

Sper să se regăsească din ce în ce mai multe. Până la urmă, mamala40deani.ro este despre femeile cu copii, despre viața lor așa cum este în acest moment, așa cum ne-am dori să fie, despre noi în primul rând, cu ce ne definește într-un moment sau altul. Iar numele pe care l-am ales pentru blog vine, evident, din faptul că aceasta este vârsta la care am născut-o pe Thea.
Ce sfat le-ai da femeilor la 40 de ani care vor să devină mame, dar (încă) au diverse temeri, legate de vârstă, de exemplu?
40 de ani nu este neapărat vârsta ideală la care să ai copii. Și spun asta pentru a le încuraja pe femei să facă copii mai devreme. Eu însămi mi-am dorit copii mai devreme, dar nu s-a putut. Thea s-a lăsat destul de mult așteptată, în ciuda eforturilor noastre de a o avea și a venit la noi în familie ca o minune, atunci când nu credeam că voi mai fi mamă. La doi ani distanță, Petru a venit să întregească minunile din viața noastră. De data aceasta, fără nici un efort, fără nici un tratament, am făcut un copil la 42 de ani. Dar pentru cele cărora li se întâmplă să facă un copil la 40 de ani, le spun că aceasta e o șansă pe care o capătă în călătoria aceasta de mamă. Sigur că există frici, sigur că sunt mai mari ca la vârste mai tinere, însă un doctor bun, care să recomande analizele potrivite, cu care să comunice bine, face minuni. Așadar, curaj!, se poate. Eu sunt un exemplu și ca mine sunt din ce în ce mai multe femei din ziua de azi care, din diverse motive, ajung să facă copii mai târziu.

Cum a decurs sarcina, în cazul tău?

În ciuda vârstei, ambele sarcini au decurs aproape fără nici un fel de probleme. Prima sarcină a fost perfectă, probabil că așa ar fi fost și dacă aș fi fost însărcinată la 25 de ani. Doar că eram extrem de fericită și de convinsă că trăiesc o minune. Pentru că aveam 40 de ani, mi-a fost recomandată amniocenteza, probabil singurul moment cu adevărat stresant din sarcină. A doua, cea cu Petru, a fost un pic mai complicată, pentru că nu îmi revenisem complet după prima sarcină (mă refer la numărul de kilograme), am făcut diabet gestațional la final și am avut o retenție de apă destul de mare. Ceea ce a îngreunat destul de mult lucrurile, în ultima parte a celui de-al treilea trimestru. Dar copilul nu a avut nici un fel de probleme.

După ce l-ai născut pe Petru, a apărut pe blogul tău o nouă categorie: „Viața în patru“. Cum e viața în patru?

Viața în patru este cea mai nouă categorie de pe blog. Viața în patru, cea reală, este cât se poate de provocatoare. Am doi copii mici, de vârste apropiate, amândoi vor atenție, amândoi au nevoi, iar eu și soțul meu încercăm să le facem cât mai bine față. Viața în patru e o excursie în care aproape zilnic avem roller-coster-ul în program. La finalul zilei suntem de multe ori amețiți, obosiți, dar… și aici intervine paradoxul, fericiți. Înainte de a fi mamă, nu înțelegeam cum poți fi și leșinat de oboseală, și fericit în același timp. Am priceput acum: copiii au această particularitate, să te obosească extrem, dar să te și facă teribil de fericit. Când îi vezi că încep să se joace împreună, când Thea are grijă de Petru, când îi spune Frumosul meu, când Petru râde cu toată fața când o vede… chiar sunt momente de neprețuit. Și mai e ceva: viața noastră este chiar în patru, soțul meu este participant activ la tot ce înseamnă creșterea copiilor. Se implică, mă ajută, iar Thea îl adoră cu adevărat.

Care a fost articolul cu cel mai mare succes?
„A doua oară nu mai e ca prima“ – un articol în care vorbesc despre felul diferit în care m-au privit apropiații la prima și la a doua sarcină.

Te-ai gândit vreodată să aduni textele de la rubrica „Personale“ într-o carte?
Nu, textele vor rămâne pe blog, în formatul electronic. Oricât îmi plac poveștile de pe hârtie, aș vrea ca mamala40deani.ro să rămână în format electronic și atât. Chiar dacă atunci când eram mică visam că o să scriu o carte sub pseudonimul Cătălina David. :-)))

Ce planuri ai cu blogul?
Îmi doresc, în primul rând, să am timp să scriu mai des. Idei am, însă nu întotdeauna și timp să le pun în aplicare. Apoi, îmi doresc să am o categorie nouă cât de curând, de data aceasta video, care s-ar numi „Rețete cu Thea“. Fetiței mele îi place la nebunie să gătească împreună, cu mine sau cu tatăl ei, așa că m-am gândit să pun o rețetă săptămânal pe blog, să împărtășim din experiența ei culinară. Sper să putem face acest lucru cât de curând.

Inițial, ai vrut să-ți concepi pagina sub formă de scrisori adresate fiicei tale. Dacă ar fi să scrii acum o telegramă, nu o scrisoare, copiilor tăi, pe care s-o citească peste ani, cum ar suna?
Mama vă iubește. STOP. Până la cer și înapoi. STOP. Ca să fie dublu. STOP. Vă mulțumesc. STOP.