Iris, fetiţa minune

povestea-lunii-ianuarie-2017

1. Ce ai învățat de când ești mămică și ce ai face de încă 1000 de ori? Și bineînțeles ce nu prea ți-a plăcut?

De când sunt mamă, am început să preţuiesc timpul în adevăratul sens al cuvântului. Dacă înainte aveam nevoie de o jumătate de oră pentru mine în fiecare dimineaţă, acum în 10 minute sunt spălată, machiată şi îmbrăcată, în alte cinci minute pregătesc fructele lui Iris şi ceva pentru micul dejun. E uimitor chiar şi pentru mine cât de rapid mă organizez. Nu pot spune exact chiar ce aş face încă o mie de ori, toate momentele petrecute alături de Iris sunt minunate şi încerc pe cât posibil să nu pierd din vedere niciun detaliu din viaţa ei. Nu sunt momente care nu mi-au plăcut… Poate doar perioadele în care a fost răcită. Este îngrozitor să vezi copilul cum suferă.

2. Ce schimbări a adus în viaţa ta venirea pe lume a fetiţei tale, Iris?

Înainte să rămân însărcinată, îmi spuneam că a fi mamă nu trebuie să excludă viaţa personală. Însă, de când am adus pe lume un copil, am început să văd lucrurile cu totul şi cu totul diferit. Ne-a schimbat priorităţile şi în fiecare zi ne face să înţelegem că nimic nu este mai important şi mai frumos decât să fii părinte. Schimbările sunt majore pentru că totul se întâmplă în jurul ei: programul, timpul liber. Când o văd pe Iris zâmbind, pot spune că am tot ce îmi doresc.

3. Mamele au anumite principii legate de creşterea copilului lor. Care sunt principiile după care te ghidezi?

Libertate în explorare, comunicare, respect, empatie. Aș vrea să știe să iubească, să se bucure de viață, să-și cunoască propria valoare și să o respecte pe a celorlalți. Noi ne străduim să o creștem cu multă dragoste și cu respect. Nu cred în pedepse, cred că un copil este o ființă umană demnă de respect și eu, ca părinte, nu sunt decât un „antrenor”. Pentru că un antrenor e lângă tine –„în teren” și are valoare doar dacă face (sau a făcut) ceea ce „predă”. De asemenea, un principiu de bază pe care mi l-am integrat foarte bine în minte și în suflet este acela că în relația dintre copil și părinte, părintele este 100% responsabil de calitatea acesteia. În plus, părintele este întotdeauna adultul, prin urmare este necesar să își asume responsabilitatea și nu să lase pe umerii micuți ai copilului responsabilități pe care nu le poate duce. Adultul este cel care trebuie să îl învețe pe copil toate principiile pe care și-ar dori că acesta să le cunoască prin exemplu și numai prin exemplu. Dacă tu îl întrerupi pe el când vorbește, de ce ai pretenția că el să nu te întrerupă pe tine? De ce el să spună te rog frumos când tu nu știi să folosești această expresie?

4. Cum reușești să îmbini planul profesional cu meseria de mămică?

Eu am o meserie care din păcate mă solicită foarte mult, dar fac tot ce-mi stă în putință să-i dedic cât mai mult timp lui Iris pentru că îmi dau seama cât de important este acest lucru pentru ea. Copiii au nevoie de părinții lor cât mai mult timp. Au nevoie să știe în permanență că sunt iubiți și apreciați. Simpla mea prezență și micile încurajări în jocurile ei sunt esențiale pentru a-i insufla încrederea în ea și în viață.

5. Ce calități admiri cel mai mult la fetiţa ta?

Iris este un copil foarte activ, curios, dar și foarte iubitor. Îmi place că, de când s-a născut, nicio zi nu seamănă cu cealaltă. Dar, deși este un copil cu foarte multă personalitate, am observat că a început să-i pese de sentimentele celor din jur.

6. Ce iubeşti cel mai mult la meseria de mamă?

Se spune că meseria de mamă este cea mai grea, dar şi cea mai frumoasă misiune din lume. Eu îţi spun doar că emoţia nouă pe care mi-o oferă în fiecare clipă, căldura pe care o simt când îmi zâmbeşte din sufleţelul ei curat, clipa când se ghemuieşte în braţele mele, dormind adânc, perfect convinsă că eu, ca mamă, sunt lumea ei întreagă, mă face să uit de orice oră nedormită, oboseală sau nelinişte. Este solicitant, dar frumos în acelaşi timp, dacă îţi place să ai o viaţă activă şi cred că atunci când faci lucrurile cu drag şi din drag, nimic nu mai este greu. Trăim într-o eră în care femeile doresc să fie şi mame, să aibă şi o carieră, să fie şi soţii ideale… şi chiar reușesc. Nu a promis nimeni că va fi uşor şi conform zicalei: “Ai grijă ce-ţi doreşti, că s-ar putea să se întâmple…”, este posibil să reuşeşti să le faci pe toate cu succes. Cu toate acestea, cred că este important să-ţi stabileşti priorităţile şi apoi vei şti cum să organizezi o zi din viaţa ta, astfel încât toţi cei dragi să te aibă aproape.
Şi da, dincolo de tot ceea ce este într-adevăr destul de greu, este minunat să fii mamă!

7. Un sfat pentru părinții care citesc revista noastră?

Sfatul meu pentru părinți este să fie relaxați și liniștiți pentru că parinții fericiți și liniștiți transmit starea de bine copilului, iar viața în trei nu va părea ceva căreia trebuie să-i supraviețuiești, ci ceva ce te împlinește. Și chiar dacă experiența lor pare diferită față de cea a celor din jur, să se informeze și să facă ceea ce simt că este mai bine pentru copilul lor.