Laponia, Țara lui Moș Crăciun

Laponia este cea mai mare și cea mai nordică regiune din Finlanda. În pofida poveștilor create în jurul ei, ca Țară a lui Moș Crăciun, este slab populată comparativ cu restul țării. În schimb, ea continuă să fie o destinație magică pentru turiștii din toată lumea, atrași de fiorul retrăirii copilăriei sau pentru a le oferi celor mici o amintire de neuitat.

Cum ajungi și care sunt atracțiile locului

În fiecare an, aici, Crăciunul este sărbătorit într-un mod unic. Sunt organizate serbări speciale, de neregăsit în alte colțuri ale mapamondului. Ca să ajungi în Laponia, trebuie să ajungi mai întâi în Finlanda și apoi în Rovaniemi, capitala provincială a Țării lui Moș Crăciun, și Levi, cel mai popular schi-resort finlandez, unde probabil Moșul se relaxează când vrea să ia o pauză de la împachetat cadouri. Levi este una dintre recomandările pentru pasionații sporturilor de iarnă, are pârtii uriașe și oferă o diversitate impresionantă de activități de iarnă.

În centru, există restaurante, școli de schi și magazine de închiriere a costumelor, magazine alimentare și cu suveniruri, centre spa și de fitness. Rovaniemi este cunoscut ca orașul celor opt anotimpuri, pentru că se pot experimenta opt tipuri de lumină, temperatură și fenomene naturale. În zona Cercului Polar, de altfel, se poate vedea Aurora Boreală, un fenomen spectaculos, prezent în regiunile nordice ale planetei, inclusiv în Finlanda. Luminile colorate de pe cerul nopții sunt mai vizibile toamna sau iarna, pentru că atmosfera este mai curată.

Ce trebuie să știi dacă alegi Laponia ca destinație de vacanță:

  • hainele termoizolante, încălțămintea, căciula și mănușile sunt absolut necesare pentru a supraviețui temperaturilor de -40˚;
  • Laponia beneficiază, în luna decembrie, de doar 5 ore de lumină zilnic, între orele 10 și 15;
  • temperaturile variază, de la +12°C ziua, la -40°C pe parcursul noptii, dar temperatura medie se situează între -10°C și -15°C;
  • se organizează safari cu reni, safari cu husky, snowmobile safari; copiii nu pot merge cu snowmobilul decât însoțiți de un adult, iar acceptul pentru participarea unui copil este dat la fața locului de către ghidul însoțitor care îi evaluează capacitățile fizice.

5 curiozități despre Moș Crăciun
1. Moș Crăciun își are originile în poveștile despre Sfântul Nicolae, un personaj popular în rândul olandezilor, căruia aceștia îi spuneau „Sinter Klass“.
2. Cea mai timpurie folosire a numelui Moș Crăciun în engleză, Santa Claus, a fost în 1773, în America.
3. În Midland, Michigan, există o Școală a lui Moș Crăciun și este cea mai veche din lume (1937). Fondatorul ei spunea așa: „Cel care crede că Moș Crăciun intră prin hornul casei, greșește. Moș Crăciun intră prin inimă“.
4. Imaginea modernă a lui Moș Crăciun, cu renii zburători și coșurile pe unde intră, a fost creionată în 1823, în poemul lui Clement Clarke Moore, „Vizita Sfântului Nicolae“.
5. Haina roșie i-a fost pusă în 1931, în urma unei campanii publicitare organizată de Coca-Cola.