„Le mulţumesc celor care au fost alături de mine de-a lungul proiectului bebeTEIubesc!“

Laura Consta ne-a povestit cum a fost experienţa bebeTEIubesc pentru ea, o experienţă nouă şi deloc lipsită de provocări.

Revista „Copii şi Părinţi“: A trecut un an de bebeTEIubesc. Cum a fost această perioadă pentru tine?

Laura Consta: Proiectul bebeTEIubesc a fost, în primul rând, ceva nou pentru mine, deoarece am aflat o mulţime de informaţii folositoare de la specialiştii cu care m-am întâlnit. Ţin mult la acest proiect, pentru că prin filmuleţele pe care le-am făcut am vorbit despre ceea ce eu iubesc cel mai mult, despre copiii mei şi despre cum îi cresc. Chiar dacă sunt conştientă că şi eu mai greşesc, încerc să se întâmple cât mai rar şi din fiecare greşeală să învăţ ceva. Se zice că meseria de părinte este cea mai grea, dar eu completez şi spun că este şi cea mai frumoasă. Noi, adulţii, avem multe de învăţat de la copii, mai ales de la copiii noştri. Aşa că acest an alături de bebeTEIubesc.ro a fost un an în care am avut şi eu de învăţat.

Dacă ar fi să dai timpul în urmă cu 365 de zile, ce-ți vine în minte prima dată?

Îmi amintesc şi acum prima filmare, de întâlnirea cu echipa bebeTEIubesc, dar mai ales de emoţiile pe care nu mi le puteam stăpâni. Bănuiesc că s-a observat acest detaliu şi în filmuleţul meu de prezentare… Conştientizam că urma să fiu văzută de oameni pe care nu îi cunosc şi care nu mă cunosc. Probabil de-aici şi emoţiile…

Cum ai reuşit să le gestionezi?

Timpul! Timpul m-a ajutat în acest sens! Şi cred că se vede transformarea de la un clip la altul. A fost vorba de exerciţiul cu camera, de familiarizarea mea cu ea. Cu cât mă obişnuiam mai repede cu camera, cu atât începeam să mă simt mai confortabil. Am încercat să fiu relaxată şi să povestesc despre întâmplările prin care treceam împreună cu cei doi copii ai mei, dar în special cu Maria Theona, fiind un proiect care se adresează mamelor cu copii până într-un an.

Care a fost partea cea mai provocatoare pentru tine?

Nu pot să spun că a fost o experienţă imposibilă. Au existat, într-adevăr, şi perioade mai solicitante în care, de exemplu, Maria Theona era mai agitată din cauza colicilor, iar eu obosită, avându-l şi pe băieţel. Sau momente în care intram în panică pentru că nu ştiam despre ce să mai vorbesc, dar mi-am dat seama că subiectele erau în realitate mai numeroase decât cele despre care vorbisem deja. Atunci când vrei ca totul să iasă bine este firesc să treci şi prin clipe mai apăsătoare. Asta s-a întâmplat la început. Mariei Theona îi place să stea mai mult cu mine decât cu oricine altcineva. Dacă am simţit că Maria Theona are nevoie mai mult de mine, iar eu îmi propusesem să filmez în ziua respectivă, am amânat filmarea şi i-am oferit ei atenţie. Am încercat să mă organizez astfel încât ei să nu îmi simtă prea mult timp absenţa.

Ce te-a bucurat cel mai mult la acest proiect?

M-a bucurat mai presus de orice faptul că am putut să le împărtăşesc şi altor mame experienţa mea. Am primit mesaje în care îmi spuneau că se regăsesc în ceea ce povestesc. O mămică mi-a mărturisit că i-a plăcut foarte mult filmuleţul în care am pictat cu mânuţele un tablou de familie (n.r. înregistrarea cu titlul „Tablou de familie“), o altă mamă mi-a mulţumit pentru reţeta cu pere şi brânză calcică, (n.r. înregistrarea cu titlul „Reţetă pentru bebe: pere la cuptor cu brânză calcică“), o alta mi-a zis că băieţelului ei i-au ieşit dinţişorii în aceeaşi perioadă cu fetiţa mea. Toate mesajele acestea m-au bucurat enorm şi vreau să le mulţumesc celor care au fost alături de mine de-a lungul proiectului bebeTEIubesc.

Îţi aminteşti de o fază amuzantă din timpul unei înregistrări?

Da, au fost câteva… Oricât de bine aş încerca să mă organizez, uneori intervine imprevizibilul. Odată, nu eram chiar atât de concentrată şi a trebuit să reiau filmarea, dar după aceea mi-am dat seama că prima înregistrare fusese mai bună. Altădată, în timp ce vorbeam în faţa camerei, l-am auzit pe Ioachim Theodor cântând la uşa camerei „Trei iezi, cucuieți“, iar pe mine mă pufnea râsul… Voia să îmi atragă atenţia, să-i deschid uşa, asta era ideea. Cu ceva timp în urmă, pregătisem camera de filmat, luminile, microfonul şi când să pornesc înregistrarea, vine băieţelul meu şi îmi spune că vrea el să filmeze. L-am lăsat pe el în locul meu şi a început cu „Bună, mămici, bună, pitici!“… Mă urmăreşte pe youtube şi ştie ce fac şi cum vorbesc. Mi s-a părut neobişnuit pentru el, pentru că reuşesc foarte greu să-l conving să stea să-l filmez.

Care sunt lucrurile cele mai importante pe care le-ai învăţat prin proiectul bebeTEIubesc.ro?

Cel mai important lucru este faptul că am aflat informaţii direct de la specialişti. De fiecare dată când am fost în impas, am apelat la o persoană specializată. Este esenţial să ne sfătuim cu o persoană avizată atunci când avem o problemă. Noi, mamele, putem schimba păreri, putem vorbi între noi, ne putem consulta. Şi chiar dacă nu suntem de acord mereu una cu cealaltă, orice părere contează şi putem învăţa din experienţa celuilalt.