Limbajul semnelor la bebeluşi

 

educatie-februarie-2014

În ultimii ani, comunicarea cu bebeluşii prin intermediul limbajului semnelor a devenit extrem de populară. Ea ajută micuţii să îşi exprime nevoile şi dorinţele mai repede decât ar putea-o face în mod normal. Experţii spun că astfel se pot elimina frustrările provenite din dorinţa de a comunica şi imposibilitatea de a o face.

Începând cu vârsta de şase luni bebeluşii pot învăţa semne de bază cum ar fi  sete, lapte, apă, foame, somn, suzetă, fierbinte, rece, joacă, baie şi ursuleţ. Un studiu efectuat în Statele Unite demonstrează că bebeluşii care sunt “antrenaţi” în mod regulat în folosirea limbajului semnelor începând cu vârsta de 6-7 luni, pot începe să folosească în mod eficient acest tip de comunicare până la vârsta de 8 sau 9 luni.
Pentru a începe să-ţi înveţi micuţul limbajul semnelor familiarizează-te cu semnele cu ajutorul cărţilor sau website-urilor de profil. Pentru o comunicare eficientă, ţine minte câteva sfaturi:
Nu te aştepta la minuni. Poţi începe să-ţi înveţi micuţul la orice vârstă, dar nu uita ca cei mai mulţi copii nu sunt capabili să comunice prin limbajul semnelor mai devreme de 8 luni.
Foloseşte semne simple.  Începe cu semne care descriu rutina de zi cu zi, activităţi şi obiecte din viaţa copilului tău, cum ar fi: mamă, tată, apă, mâncare.  Alege semnele care sunt de cel mai mare interes pentru copilul tău.
Fă totul mai interactiv. Încearcă să ţii bebeluşul în poala ta, cu spatele la tine. Îmbrăţişează-l şi ajută-l să facă semnele. Ca acestea să fie mai uşor de recunoscut, foloseşte-le atunci când îi faci baie, când îl schimbi sau îl hrăneşti. Încurajează-ţi micuţul când foloseşte semnele ca să comunice.
Ai răbdare. Nu te descuraja dacă copilul tău foloseşte semnele incorect, sau nu începe să le folosească atunci când ai vrea tu. Scopul este să îmbunătăţeşti comunicarea şi să reduci frustrările –nu perfecţiunea! În orice caz nu accepta semne care nu au nici un sens.

Comments

comments