“M-am întors în atelier la 7 zile după ce am născut”

interviu-septembrie-2015

Într-o zi în care temperaturile erau cu mult peste 30 de grade, iar toată lumea se plângea pe Facebook de caniculă, m-am întâlnit cu creatoarea de modă Ana Novic. Născuse de doar 13 zile şi nu ştiam la ce să mă aştept. Dar când a început să-mi povestească despre zei scandinavi, despre rochii pictate şi despre Ingrid Maria, mi-am dat seama că vara nu înseamnă doar asfalt topit şi lamentări. Ci şi dragoste, inspiraţie şi poftă de a crea lucruri.

Bun venit pe lume lui Ingrid! Câte zile are Ingrid acum?

Ana Novic: Mulțumim! Acum, în momentul în care vorbesc cu tine, Ingrid are 13 zile. Număr cu noroc! 🙂

E un nume frumos Ingrid… Cum te-ai gândit la el?

Ana Novic: Eu și soțul meu, Robert, ne gândeam la un nume pe care să-l simțim că i s-ar potrivi perfect fiicei noastre. Am fost siguri că vom avea o fetiță chiar înainte să aflăm ce sex va avea copilul. Ingrid a fost numele la care am rezonat amândoi și este de origine scandinavă. Înseamnă „Ing este frumoasă“ sau „frumuseţea lui Ing“ şi este derivat de la zeul germanic Ing, zeu al fertilității pământului, cunoscut ca fiind una dintre cele mai frumoase divinităţi din mitologia locală. De asemenea, i-am pus și un nume de sfânt, Maria. Ni se pare pur!

Cum o vedeai pe fetiţa ta când erai însărcinată şi cum o vezi acum, când o ţii în braţe?

Ana Novic: Mi-a fost greu să mi-o imaginez pe întreaga durată a sarcinii. Eram foarte curioasă, recunosc, dar nu puteam să am o imagine în minte. Aveam doar anumite așteptări, pe care mi le-a depășit ulterior! 🙂

Care a fost lucrul cu care te-ai acomodat cel mai greu în perioada sarcinii?

Ana Novic: Cred că lucrul cu care m-am acomodat cel mai greu a fost creşterea în greutate. Asta în condițiile în care am fost foarte atentă la ce am mâncat! Însă e inevitabil să nu pui niște kilograme în plus pe perioada sarcinii. Dar, în cele din urmă, m-am obișnuit cu ideea.

Ai părăsit atelierul în timpul celor 9 luni?

Ana Novic: Pentru că a fost o perioadă ușoară, din punctul de vedere al faptului că nu am avut nici un fel de probleme de sănătate, totul a decurs lin și nu a trebuit să mă opresc din lucru. Meseria nu îmi prea permite să iau pauze lungi, dar nici nu îmi doream asta, așa că m-am oprit din lucru cu doar trei zile înainte să nasc. Și m-am întors în atelier după doar o săptămână! 🙂

Deci te-ai simţit mai stimulată din punct de vedere creativ…

Ana Novic: Să știi că, la un moment dat, mi-am pus problema că sarcina ar putea să-mi afecteze în vreun fel procesul creativ, însă nu a făcut decât să îl stimuleze. Am fost mai inspirată ca niciodată, am lansat prima mea colecție oficială în cadrul unui eveniment cu totul inedit și mi-am dat seama, astfel, că fiica mea nu și-a propus să-mi încetinească deloc ritmul creaţiei. Ba, dimpotrivă, m-a ajutat încă din burtică să fiu din ce în ce mai inventivă!

Ce anume ai creat?

Ana Novic: În primul rând, o colecție de rochii extrem de fine, feminine, rafinate. Se numeşte „1“ şi se adresează femeilor puternice, care nu se tem să iasă din anonimat, să aibă curaj şi să se exprime liber din punct de vedere vestimentar. Este prima colecție lansată oficial și este realizată în colaborare cu prietena mea din copilărie, pictorița Vera Holostencu. Pe lângă aceasta, am mai creat o mulţime de alte articole vestimentare, de la blazere, la rochii ample pentru femei însărcinate și nu numai, la rochii de mireasă, iar lista poate continua.

Tot tu ţi-ai lucrat şi hainele de graviduţă?

Ana Novic: Da, tot eu! Având în vedere că sunt creatoare de modă, era cumva firesc să îmi creez haine care să mă avantajeze și să mă facă să mă simt în largul meu pe perioada sarcinii.

Te-ai gândit deja la o rochiţă pentru Ingrid?

Ana Novic: Nu numai că m-am gândit, dar am și început lucrul la unele, înainte ca ea să se nască.

Deci îi vei realiza, de-acum înainte, şi ei hainele?

Ana Novic: Cu siguranță! Mă inspiră în fiecare zi și sunt absolut convinsă că nu mă voi putea abține să îi lucrez rochițe.

Care este diferenţa între a crea o haină pentru un adult şi a crea o haină pentru un copil?

Ana Novic: Hainele pentru copii necesită mult mai mult timp, atenție și migală în procesul de creație. Și, crede-mă, nici rochiile pentru femei adulte nu sunt mai uşor de făcut. Au nevoie, şi ele, de atenție, de grijă pentru detalii, dar mai ales de adaptarea la tipul de personalitate al clientei. 🙂

Ce le recomanzi femeilor însărcinate în privinţa vestimentaţiei?

Ana Novic: Le recomand femeilor însărcinate să se simtă bine în propria piele, să nu se ferească să experimenteze din punct de vedere vestimentar și să caute variantele cele mai bune, astfel încât sarcina să nu devină o povară pentru ele. Pentru unele variante de rochii comode și practice pentru perioada sarcinii pot arunca un ochi pe pagina mea oficială de Facebook: Ana Novic Brand. Ellie White, Stella Anita sau Aylin Cadîr, alături de o mulțime de alte femei însărcinate, au apelat cu încredere la serviciile mele și au fost extrem de mulțumite! 🙂

Text: Anca Hromadnik