„Mama ZEN este oricare dintre noi“

povestea-lunii-ianuarie-2016

Venită pentru câteva zile în România, împreună cu copiii ei, Samira și Walter, Raluca Zenga ne-a povestit, în exclusivitate, cum s-a născut cartea ei de suflet „Manualul mămicii ZEN“ (Ed. Integral), care au fost scriitoarele care au inspirat-o de-a lungul timpului și ce înseamnă, de fapt, să fii o mămică ZEN.

 

Revista „Copii și Părinți“: Cum s-a născut ideea acestei cărți și cum ai reușit să-ți împarți timpul între scris și copii?

Raluca Zenga: Sunt o persoană comunicativă și înclinată spre reflecție – am ținut dintotdeauna un jurnal, un blog, am scris notițe de călătorie pe unde am avut ocazia să mă perind și să „absorb“ lucruri interesante. Maternitatea mi-a oferit cea mai nuanțată gamă de trăiri și emoții, de sentimente copleșitoare – a fost, în ansamblu, o experiență care m-a marcat profund, de aceea am vrut să transpun toate aceste stări în paginile unei cărți, să-mi împărtășesc uimitorul parcurs de transformare, ce înseamnă cu adevărat să devii mamă. Prin urmare, „Manualul mămicii ZEN“ s-a născut din dorința de a ajunge cumva la inimile altor mame, de a ne regăsi printr-o experiență comună. Este ca și cum scrii ceva cu însemnătate pentru tine și vrei să-i dai „share“. Mi-am pus sufletul de mamă pe tavă, ca să spun așa, cu sinceră introspecție, fără a ocoli îndoielile, greșelile comise, teama și anxietatea care vin mână în mână cu experiența maternității. Am scris, totodată, cu umor și empatie, pentru a înveseli și încuraja orice mamă la început de drum, pentru a o asigura că toate trecem prin asta, iar sprijinul celor din jur este esențial!

Cât timp ți-a luat să finalizezi volumul?

Am avut nevoie de aproape doi ani să îl termin, tocmai pentru că îmi dedic timpul în totalitate copiilor mei și nu voiam să fiu genul de mamă care stă cu nasul în laptop când cei mici o roagă să se joace cu ei sau să iasă în parc! Am scris deseori seara, pe apucate, când mai „furam“ un moment de concentrare și de inspirație.

Cine a fost primul cititor?

Prima persoană a fost, desigur, soțul meu, cel care m-a susținut de la bun început, fiind, pe lângă un campion la fotbal, și un autor publicat (cu 3 cărți pe teme sportive la activ!). Apoi, editorul meu de încredere de la Integral, domnul Costel Postolache! Prin mijlocirea sa, visul meu a devenit realitate și mi-am putut răsfoi cu mândrie cartea de aproape 300 de pagini, concepută și ilustrată conform viziunii mele, cu o simbolistică ușor retro-hippie, ca o amintire a unei epoci pline de muzică și culoare.

Sunt lucruri pe care le-ai schimba, acum, după ce a trecut ceva timp de la apariția „Manualului“?

Nu aș schimba nimic în carte, ci doar aș mai adăuga câteva idei care mi-au venit pe parcurs. Așa se întâmplă cu un autor care își dorește să ofere un produs complet, o carte ce se adresează tuturor dilemelor pe care le-ar putea avea o viitoare mamă! Îmi amintesc că, înainte de publicare, rugam tipografia să mă aștepte, pentru că mai aveam un capitol în lucru (despre remediile naturale folosite de noi cu succes!) și mai găsisem în arhiva foto personală câteva poze sugestive cu cei mici, pentru a completa albumul de familie care aduce, de altfel, un plus de culoare cărții!

Acesta a fost singurul titlu sau ai avut și alte variante în calcul?

Sigur, deciderea titlului primei tale cărți presupune ședințe multiple de „brainstorming“. Nu este o misiune ușoară. Vrei ceva atractiv, care să capteze atenția cititorului și să-l invite să îți aleagă cartea de pe raft. Am trecut prin mai multe variante, dar formula finală s-a bazat pe jocul de cuvinte dintre „ZEN“ și numele meu de familie, pe o copertă cu un bebeluș adorabil în brațe, împresurați de simboluri cosmice, din filozofia ZEN și din astrologie. Pentru că această carte nu este una oarecare, un manifest siropos plin de clișee, ci una foarte bogată în mesaje!

Ce înseamnă, prin prisma experienței tale de părinte, să fii o „mămică zen“?

Mămica ZEN se distinge printr-o aspirație continuă către echilibru: poate nu-i reușește întotdeauna, dar ea este în stare să accepte că nu toate zilele pot fi lapte și miere, că există perioade care ne copleșesc prin intensitate emoțională, prin tensiuni și dificultăți. Dar mama ZEN trebuie să fie, deseori, propria sa rază de soare, sprijinul tuturor, energia din care ceilalți se împrumută, ca un generator neobosit: ea se simte împlinită când îi face Fericiți pe cei din jur, când, în ciuda obstacolelor, restabilește Armonia în căminul său. O mamă ZEN dă dovadă de înțelegere și empatie, și reprezintă o combinație ideală de sensibilitate și forță.

Ai primit reacții de la cititoarele-mămici?

Da, am avut un feedback pozitiv din partea cititoarelor mele – nu este asta, oare, cea mai mare satisfacție pentru un autor, să se bucure de aprecierea celor din jurul său? Investești masiv într-o carte pe care ai scris-o cu sinceritate, te expui masiv, te descoperi sufletește – este ca și cum te-ai afla goală în fața unei mulțimi și aștepți înfrigurată judecata și aprobarea lor. Eu am mare încredere în ceea ce am livrat publicului, știu că nu va fi dezamăgit de conținut și de stilul meu, de aceea îl invit să descopere lumea mămicii ZEN, să nu se lase intimidat de iluzia de Perfecțiune, de Nirvana sugerată de titlu. Mama ZEN este oricare dintre noi.

Locuiești în Dubai. Cum văd Samira și Walter, copiii tăi, România? Unde le place mai mult și de ce?

Casa noastră din Dubai este colțul nostru de paradis, refugiul în care soarele strălucește mereu, iar viața este o promisiune împlinită. Dar România va rămâne mereu „acasă“, cu farmecul locurilor sale și a chipurilor familiare, care ne aduc nostalgie și confort, amintiri care ne mângâie. Pentru copiii mei, oriunde este frumos, se bucură de orice experiență, de Dubai, România sau Italia, sunt ca niște bureței gata să absoarbă noi experiențe, peisaje și orizonturi pline de aventură. Aici au parte de răsfățul iubiților lor bunici, de joaca în parc și de drumețiile în natură, de aerul „altfel“. Inocența acestei vârste este minunată, copiii văd pretutindeni partea bună a lucrurilor și apreciază cu entuziasm orice călătorie „acasă la București“.

Ai putea să-mi dai exemplu câteva principii pe care ar trebui să le urmeze o „mămică zen“ și pe care le aplici și tu, în viața de zi cu zi, cu Samira și Walter?

Mama ZEN trăiește clipa alături de copiii săi, pentru că „zilele sunt lungi, dar anii zboară“, și realizează cât de prețios este timpul pe care îl petrece având grijă de micile sale vlăstare. Mama ZEN comunică și acționează cu multă empatie, punându-se deseori în locul celorlalți pentru a-i înțelege mai bine; nu judecă și nu critică, având o conduită de acceptare și toleranță. Este mama pe care cu toții ne-am dori să o avem prietenă, deoarece este sinceră, directă și gata mereu să ofere ajutorul pe care de cele mai mai multe nici nu trebuie să i-l ceri, pentru că simte imediat un suflet aflat la ananghie. Mama ZEN își dorește o lume cu „mai puțină răutate și cu mai multă solidaritate“.

Ai o scriitoare care te-a inspirat și care te-a determinat să scrii?

Am o listă vastă de autori care mi-au influențat stilul de a scrie. Adolescența mi-a fost marcată, de exemplu, de naturalismul lui Émile Zola și de romantismul gotic al surorilor Brontë. Iar din literatura contemporană, îmi plac romanele și nuvelele unor scriitoare precum Margaret Atwood, Alice Munro, Isabel Allende și Emma Donoghue cu al său „Room“, un volum foarte emoționant despre puterea de supraviețuire a unei mame.

Te oprești aici cu scrisul sau plănuiești să mai publici?

Evident, nu îmi doresc ca „Manualul mămicii ZEN“ să fie o apariție-cometă, o apariție singulară care apoi să apună în neant… Îmi doresc să mai public o continuare a „Manualului“ și o colecție de povestiri scurte, un gen de ficțiune care să reflecte adevărata mea identitate și inspirație literară!

Credite: Alexandra Rîpeanu – Make-up Artist
FB page: https://www.facebook.com/AlexandraCRProfessionalMakeUp
Telefon: 0755.298.971
E-mail: catrinelv@gmail.com

Text: Anca Hromadnik