Manevra Heimlich. Când şi cum să o folosim.

sugar_30

Sufocarea este una dintre marile urgenţe cu care ne putem întâlni şi care netratată poate fi fatală. De obicei este cauzată de mâncare sau de obiecte blocate la nivelul traheei, mai ales în cazul copiilor şi sugarilor. Manevra Heimlich este o măsură de prim ajutor care se aplică în caz de sufocare. Presupune deblocarea de urgenţă a căilor aeriene, obstrucţionate de aspirarea accidentală a unor corpi străini sau a unor bucăţi de mâncare. Manevra se poate realiza chiar şi la bebeluşi, iar învăţarea ei nu necesită pregătire medicală prealabilă. Orice părinte poate învăţa să o practice, fiind o măsură de prim ajutor care ar putea salva viaţa copilului.

Când se recurge la Manevra Heimlich.

Căile respiratorii ale bebeluşului sunt foarte mici şi strâmte, iar la această vârstă, nu are dezvoltată foarte bine abilitatea de a mesteca sau înghiţi. Bebeluşii sunt principala categorie de copii predispuse la sufocare sau la obstrucţionarea căilor respiratorii.
Există tot soiul de pericole şi factori de risc care pot conduce la sufocarea micuţilor. Este nevoie să înghită o bucăţică mai mare de mâncare sau o mărgeluţă, pentru a se îneca şi sufoca cu ea. Este foarte important ca, în cazul bebeluşilor, manevra Heimlich să fie executată doar atunci când copilul dă semne că se sufocă, nu doar că se îneacă uşor.
În caz contrar, i-ar putea produce traume sau leziuni severe. Pentru a-ţi da seama dacă copilul se sufocă sau nu, este important să urmăreşti simptomele:
– respiră cu dificultate sau nu poate respira deloc;
– este agitat şi plânge neîncetat;
– tuşeşte în încercarea de a elimina obiectul care blochează căile respiratorii
– începe să se înroşească şi, ulterior, să se învineţească la faţă;
– îşi pierde cunoştinţa (în ultimă instanţă).

Cum se execută manevra Heimlich la bebeluşi?

1.  Aşezaţi bebeluşul cu faţa în jos pe antebraţ, susţinându-i bărbia cu mâna.
2. Sprijiniţi-vă antebraţul pe coapsă şi aplicaţi 4 lovituri pe spate, între omoplaţii bebeluşului. Loviturile trebuie să fie ferme, dar mai blânde decât în cazul unui adult.
3. Dacă această manevră nu dă rezultate, întoarceţi copilul cu faţa în sus şi apăsaţi de 4 ori în cutia toracică, punând 2 degete la un lat de deget sub o linie imaginară ce uneşte mameloanele. Apăsaţi în jos şi înainte, spre cap.
4.  Repetaţi ambele proceduri dacă este nevoie.