Manualul mămicii ZEN

carti-recomandate-ianuarie

Cuvânt înainte, de la o mămică ZEN
Poate că, pe parcursul acestei cărţi, veţi întâlni idei, sugestii şi teorii care la primul impact vi se vor părea neobişnuite. Acesta nu este un manual clasic de creştere a bebeluşului sau un jurnal al mămicii care “crede şi nu cercetează”. Cine ştie, în multe ipostaze ajung să vâslesc cumva împotriva curentului!
Dacă la unele pasaje veţi scutura sceptici din cap, dragi cititori, eu îmi consider scopul atins când voi fi sădit o sămânţă de îndoială şi voi fi stârnit cumva curiozitatea de a cerceta mai departe pe cont propriu: setea de informaţie, de a deţine adevărul care să ne ajute şi să ne vindece.

Ce vreau eu prin această carte? Îmi doresc ca fiecare dintre noi, femeile doritoare de copii, să avem parte de o sarcină uşoară, în care să avem grijă de trupul nostru, gazdă şi hrană pentru fătul în creştere. Îmi doresc ca fiecare mamă să întemeieze încă din prima clipă o legătură intensă cu pruncul său din pântec, să fim conştiente de minunea care ni se întâmplă şi să preţuim fiecare clipă.

Vreau ca orice mamă să înţeleagă că are drepturi imuabile, că trebuie să fie respectată şi tratată cu blândeţe şi omenie în cele mai vulnerabile momente ale sale, nu ca un pacient fără capacitatea de a înţelege, care trebuie să îşi predea naşterea sistemului de convenienţă. De aceea, îmi doresc ca fiecare mamă să aibă parte de o naştere de succes (observaţi că nu am spus “uşoară“ – eu am avut o naştere “ca o luptă“, dar plină de satisfacţie!), şi să îşi cuibărească ferice puiul la piept.
Insistând asupra unor capitole dragi mie, precum “Naşterea” şi “Ataşamentul“, îmi doresc că mamele să depăşească dificultăţile primelor luni de viaţă cu noul micuţ “locatar“, şi să pună bazele unei legături intense de iubire ce va dura întreaga viaţă.

Nu sunt un autor din umbră, despre care să vă întrebaţi cine este, de unde răsare şi cum arată. Prezenţa mea este expusă ochiului dumneavoastră, oricât de critic: cum mă vedeţi aşa sunt! Tocmai de aceea, când vă voi vorbi despre alimentaţie şi nutriţie vă voi reda fidel experienţa mea, de altfel una foarte echilibrată. Fără crash-diets, diete senzaţionale, cu multe sacrificii şi efecte din păcate temporare… ci sugestii de bun simţ, jurnalul alimentaţiei optime, densă în nutrienţi, mâncare adevărată, tradiţională, fără bazaconii procesate care sfidează legile descompunerii naturale (apropo de hamburgerul indestructibil!).

Unele capitole, precum pregătirea pentru naştere, alăptarea sau cum să ne ajutăm bebeluşii să doarmă – ah, SOMNUL! – se vor întinde pe mai multe pagini, deoarece îmi sunt subiecte foarte dragi, cărora le-am acordat o atenţie specială. Acolo am simţit eu că orice mămică ar avea nevoie de o mână de ajutor în plus!

Cartea poate fi cumparata pe LibrariaOnline.ro