Medicamentele și alăptarea

Doamna Ilinca Tudose Tranulis, medic pediatru şi consultant în lactaţie, a vorbit pentru bebeTEIubesc.ro despre medicamentele permise și interzise în perioada alăptării și de ce este bine ca o mamă să apeleze la un consultant în lactație.

Ce efect are anestezia, dacă mergem la stomatolog, iar mama alăptează?

Este bine, în primul rând, ca toate mamele care alăptează să se trateze de orice afecțiune de care suferă. Este important pentru copil să aibă un părinte sănătos și în formă maximă. Problemele stomatologice apar frecvent. Din fericire, substanțele folosite sunt, de cele mai multe ori, compatibile cu alăptarea. Asta înseamnă că o mamă care alăptează poate oricând să meargă la medicul stomatolog și, în funcție de substanțele utilizate, îl poate hrăni pe bebe imediat după intervenție. În cazul în care medicul îi recomandă altceva – ori să mulgă laptele și să îl arunce, ori să nu alăpteze un anumit număr de ore -, cel mai probabil persoana respectivă are „emoții“ referitor la efectele anestezicului. În mod ideal, mama ar trebui să sune un consultant în lactație, pe care îl poate găsi pe internet, și să întrebe despre substanța folosită, să ceară mai multe informații legate de compatibilitatea ei cu alăptarea. De cele mai multe ori, medicii preferă să își ia măsuri de precauție și, în acest context, „îngrădesc“ puțin alăptarea. La un bebeluș mai mare, care a intrat deja în etapa diversificării alimentației, deci este hrănit mixt, nu ar fi un impediment. Dar la un sugar de o lună, două, care poate să sugă și la o oră, o oră și jumătate, s-ar putea ca o pauză de patru ore să fie o problemă, situație în care nu are rost să urmăm această recomandare, dacă ea nu este necesară. Anestezicul, fiind în cantitate foarte mică și utilizat local, ajunge în circulația sanguină într-o doză redusă. Din acel puțin, și mai puțin trece în lapte, iar din lapte în stomăcelul copilului, și apoi în sângele lui, ajunge o cantitate și mai mică. Prin urmare, nu are un efect dăunător asupra copilului. Există, pe de altă parte, substanțe care nu depind de doza în care sunt administrate și pot avea reacții adverse asupra mamei sau asupra celui mic, de acelea trebuie să ne ferim. Însă, din fericire, acestea sunt foarte, foarte rare.

Ce alte medicamente sunt permise în cazul unei dureri de cap sau de măsea?

Majoritatea medicamentelor sunt permise în timpul alăptării, în special cele uzuale, obișnuite. Medicamentele care au o contraindicație clară de a fi folosite în perioada alăptării sunt unele extrem de rar recomandate, cum ar fi antineoplazicele, antituberculostaticele, deci în contextul unor tratamente pentru boli severe. Antineoplazicele, de exemplu, au ca scop eliminarea celulelor canceroase, iar medicația fie elimină tumora complet, fie o micșorează pentru a interveni cu altă terapie (chirurgie, radioterapie), fie atenuează simptomele, atunci când cancerul este incurabil. Revenind la medicamentele uzuale, ele sunt permise în timpul alăptării. Dacă mama este răcită și vrea să urmeze un tratament, nu este nevoie să stea, să suporte febra, durerea de cap sau durerile musculare, atât timp cât poate lua un antiinflamator. În cazul în care există dubii în privința dozei sau a tratamentului prescris de medic – este posibil să i se recomande să oprească alăptarea pe durata tratamentului -, pentru mai multă siguranță poate cere părerea unui consultant în lactație și solicita informații despre fiecare medicament în parte. Din păcate, în anii de facultate și în perioada rezidențiatului pe fiecare specialitate, studenții și, respectiv, absolvenții nu învață foarte multe despre alăptare, prospectul medicamentului fiind una dintre sursele de informare. Iar în prospect scrie la „indicația medicului“. Și-atunci medicii aleg să își ia măsuri de precauție, protejând astfel mama. Dar întrerupând alăptarea, chiar și pentru câteva ore sau câteva zile, pot interveni probleme mai serioase, copilul pierzând prin aceste pauze o serie de beneficii comparativ cu micile riscuri la care este expus dacă primește o doză infimă de medicament prin lapte. Antiinflamatorul pe care îl ia mama care alăptează este acea substanță pe care, la o anumită vârstă, o poate lua și bebelușul. Doza care îi ajunge prin lapte în sânge este mult mai mică decât doza pe care ar da-o un pediatru unui copil răcit. În consecință, întreruperea alăptării nu își are rostul.

Ce este un consultant în lactație
Consultantul în Lactație Certificat Internațional (IBCLC) este o persoană specializată în prevenirea și rezolvarea problemelor legate de alăptare. Consultanții în lactație recunoscuți în întreaga lume sunt numai cei care au fost acreditați de către IBLCE (Comitetul Internațional al Examinatorilor Consultanților în Lactație), pe baza unor examene inernaționale care cuprind verificarea cunoștințelor teoretice și practice în domeniul anatomiei, fiziologiei lactației și a suptului, dezvoltarea și nutriția copilului, patologie, sociologie, psihologie și consiliere, terminologie medicală (pentru cei care nu lucreaza în domeniul medical), etică și legislație, echipamente și tehnică pentru alăptare, educație sanitară.