Meniu complet cu porumb fiert

Consumat ca atare, acum, când e vremea lui, sau ca ingredient în diverse preparate, porumbul fiert dă gust, aromă și culoare. Să profităm din plin de el și să nu uităm că, spre deosebire de alte legume care în urma fierberii își pierd din proprietăți, porumbul fiert și le păstrează într-o proporție mare.

Supă cu porumb fiert, pui și ou

Pentru 6 persoane
Ingrediente:
– 75 gr piept de pui
– 1 cutie de porumb fiert
– 1 ceapă mică
– 1 cățel de usturoi
– 7 fire de cimbru proaspăt
– 7 fire de pătrunjel proaspăt
– 50 cl apă
– ½ cană de lapte
– 1 lingură făină
– 1 ou bătut
– unt (cât o nucă)
– sare, piper
Mod de preparare:
– tăiați pieptul de pui cubulețe;
– spălați și tăiați cât mai fin ceapa și usturoiul;
– spălați pătrunjelul și mărunțiți-l;
– puneți la topit untul într-un vas adânc, adăugați pieptul de pui împreună cu ceapa și usturoiul, cimbrul (desprins de pe tulpini) și porumbul fiert;
– amestecați preț de câteva secunde compoziția și completați cu apă, sare și piper după gust;
– lăsați la fiert, la foc mic, timp de cinci, zece minute;
– dizolvați făina în lapte și adăugați-o în vasul de pe foc, creșteți o treaptă nivelul focului, până este potrivit și, când atinge punctul de fierbere, dați din nou la foc mic și lăsați pe foc încă cinci, zece minute;
– adăugați oul bătut, amestecați bine și presărați apoi pătrunjelul tocat;
– consumați supa caldă, cu crutoane.

Salată de paste cu roșii, ton și porumb fiert
Pentru 6 persoane
Ingrediente:
– 250 gr paste
– 200 gr ton la conservă
– 3 roșii medii
– 200 gr porumb fiert
– 1 cățel de usturoi
– 3 linguri ulei de măsline
– 1 lingură de oțet
– sare, piper
Mod de preparare:
– se fierb pastele, după care se scurg, se adaugă câteva picături de ulei de măsline și se lasă la răcit;
– se spală și se taie felii roșiile;
– se scurge tonul de zeamă;
– se taie felii subțiri usturoiul;
– se prepară într-un castron mare sosul, din ulei de măsline, oțet, usturoi, sare și piper, se amestecă pentru a se întrepătrunde gusturile;
– se pun toate ingredientele peste sos – pastele, roșiile, tonul, porumbul fiert -, după care se amestecă de două, trei ori cu o lingură de lemn.

Chifteluțe cu linte și porumb fiert

Pentru 4 persoane
Ingrediente:
– 1 cutie de linte (250 gr)
– 1 cutie mică de porumb fiert
– 1 ceapă
– 1 legătură de pătrunjel
– 2 linguri de mac
– 50 gr făină
– 50 gr pesmet
– 2 ouă
– ½ pahar de ulei
– sare, piper
Mod de preparare:
– scurgeți lintea și porumbul fiert;
– spălați și tăiați ceapa, procedați la fel cu pătrunjelul;
– amestecați lintea cu ceapa și pătrunjelul;
– adăugați făină și ouăle pentru a obține o pastă consistentă, după care macul și porumbul fiert; în funcție de gust puneți sare și piper, apoi amestecați bine ingredientele;
– modelați cu mâna amestecul, sub formă de chifteluțe, și treceți-le apoi prin pesmet;
– puneți uleiul la încins și lăsați chifteluțele să se prăjească bine pe o parte și pe alta;
– așezați chifteluțele pe o farfurie întinsă peste care ați pus un șervet din hârtie.
Pont! Pentru că este sezonul porumbului fiert, puteți folosi acest produs proaspăt, fiert în casă. Puneți-l într-o oală cu apă cât cuprinde, unde adăugați sare grunjoasă. În funcție de dimensiunile recipientului, îl puteți rupe în două sau trei bucăți, ori îl puteți lăsa întreg. Pe fundul oalei și peste porumb puneți pănușile. Acoperiți cu un capac, pentru a fierbe mai repede.

De ce este bine să consumăm porumb fiert:
– este bogat în fibre și reglează tranzitul intestinal;
– previne cancerul de plămâni;
– protejează vederea;
– îmbunătățește memoria;
– încetinește procesul de îmbătrânire;
– are puține calorii.

Sursă: cuisineaz.com, sfatulmedicului.ro; foto: pixabay.com