Mesele nocturne și condițiile de alăptare

Chiar dacă alăptarea la cerere este recomandată de instituții importante, precum Organizația Mondială a Sănătății, Unicef și Academia pediatrilor americani, ea poate fi extenuantă și dificilă pentru mamă. Vestea bună este că, în timp, bebelușul își creează propriul ritm, iar mama se va putea organiza mai bine și își va regla, la rândul ei, programul, dar, mai important, va ști care sunt orele de masă.

Alimentația în timpul nopții

Atunci când alăptarea are loc la cerere – bebelușul este hrănit când îi este foame și nu când i se impune un program – nu există o regulă precisă în privința numărului de mese. Fiecare nou născut își are propriile nevoi alimentare. Cu toate astea, recomandat este să apară un orar al orelor de supt, cel puțin după 5-6 săptămâni. Sugarilor le place rutina, confortul, existența unui program de hrană, plimbat, îmbăiat. La 4-6 săptămâni, majoritatea dintre ei sunt învățați cu 5-6 mese, treptat, el își va crește cantitatea de supt (la o masă), în sensul că va suge mai mult și mai viguros. Referitor la alimentația din timpul nopții, este firesc ca o mamă să își dorească nopți liniștite, cât mai curând, atât pentru ea, cât și pentru bebe. „Nu se poate spune cu certitudine dacă acest lucru se poate obține până la sfârșitul celei de-a doua luni“, afirmă Emil și Herta Căpraru, în cartea lor „Mama și copilul“ (Ed. Medicală, 2011). Situațiile diferă de la caz la caz, unii dintre ei renunță la masa de la orele 23-24, după care la cea de la orele două. Important este ca, atunci când renunță la una dintre mese, să nu fie treziți pentru a fi hrăniți. Încep deja să își formeze propriul ritm și propriul program. Pe de altă parte, există și sugari care vor și 3-4 mese pe noapte. „Mesele nocturne ale bebelușilor sunt aduse în discuție de pediatrii specializați în somn, care consideră că după vârsta de 6 luni, cei mai mulți copii sunt pregătiți și au capacitatea de a dormi pe durata nopții fără să fie hrăniți. Scopul opririi meselor nocturne este de a ajuta, pe de o parte, copilul să doarmă fără întreruperi și părinții, pe de altă parte, să se poată odihni corespunzător (în special mama, în cazul unui copil alăptat)“ – explică Craig Canapari, specialist în somnul copilului (sursă: la-pediatru.ro). Dacă mama observă că cel mic a renunțat de la sine la masa de noapte, este bine să se asigure că ultima alăptare este substanțială – să i se dea să sugă din ambii sâni. În cazul în care i se pare că e nevoie de o completare, va cere sfatul medicului pediatru.

Condițiile în care are loc alăptarea trebuie să fie optime

Imaginați-vă că în timpul mesei, înfometați fiind, apar diverși factori care vă distrag atenția și care vă încarcă negativ – o știre la TV, un telefon din partea cuiva, o discuție despre un subiect mai puțin plăcut și tot așa. Luatul mesei presupune un moment de liniște, dacă ne hrănim în condiții de stres, devenim agitați, ne doare stomacul. A te hrăni nu înseamnă doar a mânca, ci a oferi organismului nutrienții de care are nevoie pentru a face față solicitărilor de peste zi. În cazul unui sugar, recomandat este ca lucrurile să se petreacă în felul următor: mama să aștepte ca bebe să fie trezit bine din somn, să urmărească semnele de foame (mai vizibile începând cu luna a doua) – întoarce capul ca și când ar căuta ceva, dă din buze (și le țuguie) – și să-i dea sânul. Specialiștii susțin că, dacă așteaptă ca sugarul să ceară singur hrana, se previn tulburările de apetit. Mama, la rândul ei, pe cât posibil este bine să fie destinsă în timpul alăptării, să se detașeze de alte griji. Conexiunea cu cel mic are un rol esențial. Retragerea într-un spațiu liniștit este mai mult decât indicată, deoarece, în felul acesta, sugarul va asocia momentul mesei cu o stare de fericire. După alăptare, când este ținut în poziția pentru a eructa, i se va vorbi cu blândețe. Conexiunea cu mama îi prelungește starea de bine și, la scurt timp după masă, va adormi, culcat pe o parte. Sigur că este greu să fii complet lipsită de griji atunci când alăptezi, în condițiile în care petreci aproape 100% din timpul tău cu copilul, nopțile le dormi pe apucate, mai ai și treburi de făcut prin casă, trebuie să mai gestionezi și eventuale tensiuni din familie. Însă, prin exercițiu, prin inducerea ideii de „aici și acum“ („Sunt aici, acum, cu bebe, la el trebuie să mă concentrez, liniștea mea e și liniștea lui“) se poate ajunge la o stare de detașare. În cazurile mai grave, de depresii postnatale, nu ezitați să cereți ajutor specializat! O persoană obiectivă – nu prietenă sau alt membru al familiei – vine cu soluțiile cele mai potrivite.

Secretul unui bebe fericit

În mod normal, sugarul mănâncă cu poftă, iar alăptarea este un moment când simte și savurează totodată contactul (conexiunea) cu cea care i-a dat viață. Dacă experimentează, la fiecare masă, că prin acest proces îi sunt satisfăcute pe de o parte, foamea, pe de altă parte, nevoia de a fi iubit, va învăța să aibă încredere în mama sa. În condițiile în care în casă nu este liniște sau mama este tensionată, sentimentul de siguranță și de încredere îi este pus în pericol.

Comments

comments