„Mi-am propus în primul rând să fiu sinceră și autentică!“

Să fii mamă poate fi distractiv – ne confirmă (și ne convinge!) Raluca Hanganu, autoarea blogului winebeforenoon.mom. Prin imaginile cu cei doi copii ai săi, Matei și Filip, postate pe pagină, dar și prin mesajul pe care vrea să îl transmită prin textele pe care le scrie.

„Revista Copii și Părinți“: Blogul tău are un titlu atipic pentru un blog al unei mame care își povestește viața alături de copiii ei. Cum l-ai ales și de ce ai optat pentru o denumire în engleză?

Raluca Hanganu: Wine Before Noon e un moment al zilei pe care ți-l iei doar pentru tine – acel „me time“, de care mamele au atâta nevoie. Soțul meu a venit cu numele, și l-am ales pentru că m-a făcut să râd (și numele, și soțul). Nu cred că am optat pentru o denumire în engleză conștient. Îmi place sau nu, sunt influențată de seriale, de Netflix, muzică, de articolele pe care le citesc – iar asta se „traduce“ și în vocabularul romglezit.

Au avut și alții curiozitatea acestei alegeri?

De cele mai multe ori nu a fost nevoie să explic de ce „wine before noon“. Cititoarele au înțeles cumva că nu sunt o mamă care postează pahare cu prosecco la prânz. Ci mai degrabă una care se distrează foarte tare în compania copiiilor ei, dar în același timp se ia singură peste picior și recunoaște că nu e ușor să fie mamă și să găsească echilibrul perfect al vieții de familie. Wine Before Noon e încercarea mea ca mamă de a spune cumva: „Hei, nu sunt singura care vede lucrurile așa, nu?“.

În afară de textele de pe pagina ta, m-au atras și imaginile. Cine se ocupă de partea foto?

Mă bucur sincer că ai remarcat și că menționezi asta! Sunt destul de selectivă cu ce content foto postez. Majoritatea pozelor sunt făcute de mine, cu diverse momente din viața noastră de zi cu zi, dar colaborez în paralel cu doi fotografi. Nu de alta, dar dacă mi-aș ruga doar soțul să ne facă o poză, nu aș avea nicio poză bună cu noi. Se poate observa ușor că focusul pozelor sunt copiii, văzuți prin prisma mea, dar în același timp mi-am dorit să am și imagini cu noi toți, patru sau cinci, dacă o numărăm și pe Pizza (n.r. cățelul familiei). Pozele mele preferate sunt cele complet spontane făcute pe la evenimentele la care mergem cu copiii.

Care sunt articolele care au avut cel mai mare succes?

Când am lansat blog-ul, articolul „Dear Employer“ (în care explic de ce motherhood-ul vine cu un set de skill-uri care ne ajută în carieră) a devenit rapid cel mai citit și share-uit în online. Apoi au venit „A pinch of salt“ și „Grow up now, ask me how!“ – mi-au adus cei mai mulți oameni pe pagină și prieteni în social media. În ultima perioadă, textele „Filip & the Terrible Twos“, „Two Peas in A Pod – NOT“, „The.Boob.Grabing“ și „O mamă lamentabilă“ pare că au fost atât relatable, cât și definitorii pentru comunitatea care mă urmărește. Ce mi s-a părut interesant a fost că am primit multe feedback-uri de la fete foarte tinere (18-23 de ani), care nu sunt mame. Iar asta m-a ajutat să-mi reafirm, mie, în primul rând, că mamele nu sunt demodate și no fun.

Ți-ai propus să transmiți un anumit mesaj prin articolele tale?

Da, că mamele nu sunt demodate sau no fun. Glumesc. Mi-am propus în primul rând să fiu sinceră și autentică. Dacă în acest proces reușesc să trimit și un mesaj de feel-good și empowerment către mame, sau femei în general, mă declar un blogger împlinit. Apoi, mi-ar plăcea dacă, prin aventurile mele de mamă care nu știe să facă ciorbă, aș reuși să mai iau din presiunea asta de a fi mame perfecte – presiune pe care o punem singure pe noi. Așa că sper să dau un boost de încredere celor care au impresia că nu știu ce fac, dar care încearcă zilnic, cu răbdare, înțelegere și iubire.

Cum e Filip? Dar Matei? Și cum se simte diferența de doi ani dintre ei?

Am tot scris pe blog despre diferențele dintre ei și cum, deși au aceiași părinți și au fost crescuți în același mediu, sunt complet diferiți. Dar acum traversez o perioadă în care mă uit la ei și îmi par atât de înalți și cu personalități atât de puternice și mă surprinde cât de repede a trecut timpul. Au ajuns în punctul în care uneltesc împreună, se ascund și născocesc trăsnăi, sunt prieteni și se joacă împreună – chiar dacă asta vine la pachet și cu certuri. Sper ca și Filip, și Matei să se bucure să aibă amintiri atât de vii când vor fi mari și vor citi blogul. Și sper ca asta să ne sudeze și mai tare relația.

Cum te-a transformat pe tine faptul că ai doi copii?

Pfoa, cât timp ai la dispoziție? Cred că ce e esențial de menționat e că sunt un om mai puțin egoist și mai răbdător, mai molcom. Mai nedormit, desigur! Mai interesant, cu siguranță!

Reușești să dedici atât timp cât ți-ai dori paginii tale?

Pe scurt, nu. Iar acum, că am început job-ul, cu atât mai puțin. Dar încerc să mă autoeduc și să îmi dedic timp. Mai am de lucrat la eficiență în zilele nedormite.

Te-ai gândit să existe și o variantă în engleză a materialelor?

Interesant că spui asta pentru că blog-ul a pornit inițial în engleză. Așa am simțit. Apoi, am zis hai să mai scoatem și româna de la natfalină și să o exersăm. Și am fost surprinsă să aflu că am o voce în limba română, mai grăitoare ca în engleză. Încă mai am scăpări de cuvinte în engleză, dar și ele sunt parte tot din vocea pe care mi-am găsit-o scriind, sunt parte din mine – căci așa vorbesc și în viața de zi cu zi (din nou, fie că îmi place sau nu). Dacă mă organizez cum trebuie, sper să apară la un moment dat varianta bilingvă a blog-ului, astfel încât să pot vorbi cu un public mai larg de părinți sau fete tinere curioase să afle cum e viața post căsătorie și copii.

Ai o rubrică de care te simți mai atașată?

Da, îmi place mult „Humans I like“, pentru că vreau să le dau oamenilor posibilitatea de a citi și pe altcineva în afară de mine. Și îmi mai place „Mom, this is Yum!“, pentru că e o secțiune utilă într-un spațiu safe în care de regulă schimbăm idei.

Dar o rubrică nouă, pe care intenționezi să o creezi?

Da, am mai multe idei în plan. Cum ar fi că pe unii dintre invitații de la „Humans I like“ mi-ar plăcea să îi transform în colaboratori și împreună cu ei să dezvolt noi rubrici, cum este cazul rubricii de food „Mom, this is Yum“, care este făcută în colaborare cu Anca de la Sunday Bagel & Coffee. Restul, voi divulga la momentul respectiv, ca să lăsăm loc și de mister.

Ce planuri ai cu blogul tău?

Mi-ar plăcea să devină un loc de întâlniri pentru o generație de femei, care deși iubesc să fie mame, își iubesc copiii, își iubesc soții sau partenerii de viată, din când în când simt nevoia să fie doar ele, fără un job description atașat – chiar și pentru 10 minute. În mod evident, m-aș bucura teribil dacă subiectele pe care le abordez vor fi în continuare de interes și pentru cei care nu sunt părinți. Pentru că Wine Before Noon nu este doar despre o mamă, ci mai degrabă despre viața de familie – văzută prin prisma unei mame.

Concept: Wine Before Noon (facebook.com/winebeforenoon.mom, instagram.com/wine.before.noon)
Foto: Daniel Ionescu (picturescu.com)
Outfit: Fici & Mimi (facebook.com/ficimimi, instagram.com/ficimimi)