Mituri despre nou născuți

mit-sau-realitate-august-2016

Dacă-i gras, înseamnă că e sănătos. Dacă are o săptămână de viață, e musai să poarte caciuliță. Dacă-l pui în premergator, o să meargă mai repede ca băiatul vecinului. Sunt sfaturi de îngrijire a bebelușului pe care aproape orice mămică le-a primit, fie că le-a cerut, fie că nu. Mit sau realitate?

1. Dacă este gras, înseamnă că este sănătos

Este o propoziție pe care o aud atât de des pe buzele multor femei, încât pentru unii a devenit axiomă (adevăr fundamental care nu trebuie demonstrat). Este o scuză pentru mămicile și bunicele care au în îngrijire copii, fie că este vorba de bebeluși, fie de copii mai mari.
“Evident nu este adevărat și trebuie subliniat faptul că fiecare copil are un ritm propriu de creștere. Limitele normalului sunt largi și medicul pediatru are rolul de a aprecia încadrarea copilului în aceste limite. Asta înseamna că un copil mai “delicat” dar și unul mai plinuț pot fi în egală măsură sănătoși. Atunci când aceste limite sunt depășite într-un sens sau altul, medicul va investiga copilul pentru a stabili cauza” (prof. dr. Ioana Alina Anca, medic pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului București, supraspecializare cardiologie pediatrică si ecografie).

2. Nu ai voie să-i faci baie bebelușului până nu-i cade buricul

Si această afirmație este susținută de tot mai multe femei. Din teama de a nu-i face rău bebelușului, ele preferă să nu-i facă baie, ci cel mult să-l șteargă cu servețele umede sau eventual cu un prosop umed.
“Este contraindicată baia clasică cu scufundarea întregului corp în apă, deoarece buricul înainte de cădere poate reprezentă o poartă de intrare pentru microbi. O dată căzut și plaga vindecată (uscată, fără secreții) este permisă baia generală. Evident că până atunci, bebelușul trebuie spălat pe porțiuni (față, mâini, popou), evitând zona buricului.” (prof. dr. Ioana Alina Anca, medic pediatru la IOMC București)

3. Poftele bebelușului:

Un bebeluș de 4-5 luni nu poftește la mâncarea adulților; este doar curios de mimica și gesturile pe care le efectuează cei din anturaj atunci când servesc masa; așadar, nu folosi pofta ca argument pentru “pregătirea” bebelușului în ceea ce privește diversificarea; aceasta, indiferent de tipul alimentației lactate (alăptare sau lapte praf) nu oferă niciun beneficiu dacă este precoce; ba mai mult, poate cauza mari probleme în creștere și dezvoltare.