Modalităţi de a spori şansele unei sarcini

Sunt cazuri în care sarcina apare după un singur contact sexual neprotejat, însă în acelaşi timp sunt şi cazuri în care femeile încearcă luni de zile să rămână însărcinate, iar rezultatele se lasă aşteptate.

Activitatea hormonală, starea de sănătate, anumite vicii, cum ar fi consumul constant de cofeină şi fumatul, pot scădea şansele unei femei de a rămâne însărcinată într-un timp relativ scurt.

Shimbările în stilul de viaţă şi anumite trucuri pe care le puneţi în practică pot spori şansele de a avea o sarcină sănătoasă.

Monitorizaţi semnele ovulaţiei

Ciclul menstrual reprezintă perioada cuprinsă între ziua 1 a menstruaţiei actuale şi ziua 1 a menstruaţiei următoare. În tot acest timp, în corp se produc diverse schimbări hormonale, care influenţează fertilitatea.

Perioada fertilă este echivalentă cu ovulaţia, cu maturarea unui ovul din foliculul ovarian. În general, ovulaţia apare la jumătatea ciclului menstrual, adică în ziua a 14-a, dacă aveţi un ciclu regulat de 28 de zile. Dacă doriţi să vă creşteţi şansele de a rămâne însărcinată, este bine să cunoaşteţi semnele ovulaţiei.

Consistenţa mucusului cervical

Mucusul cervical este unul dintre cei mai buni indicatori ai ovulaţiei. În apropierea perioadei fertile şi în timpul acesteia, mucusul cervical este mai abundent şi are o consistenţă mai fluidă şi mai alunecoasă. Datorită acestor caracteristici, spermatozoizii pot ajunge mult mai uşor la ovul.

Temperatura bazală a corpului

Temperatura bazală a corpului este un alt indicator preţios al perioadei fertile deoarece în zilele dinaintea şi din timpul ovulaţiei ea creşte cu 0,5-1 grad Celsius. Temperatura bazală a corpului trebuie măsurată dimineaţa, cu un termometru care poate detecta temperatura centrală. Monitorizarea temperaturii pe parcursul întregului ciclu vă ajută să depistaţi perioada fertilă, propice pentru întreţinerea relaţiilor sexuale.

Poziţia cervixului

Al treilea indicator important al perioadei fertile este cervixul. În preajma ovulaţiei, cervixul este poziţionat mai sus şi este uşor mai moale. În restul timpului, cervixul este poziţionat mai în spate şi uşor mai jos.

Comments

comments