Modificări ale pielii în timpul sarcinii

Este posibil ca în timpul sarcinii să observați că suferiți mai ușor arsuri solare sau că pielea este neobișnuit de uscată și pruriginoasă (provoacă mâncărime). Un alt simptom pe care îl remarcă femeile însărcinate, legat de transformările pielii, este apariția acelei „străluciri“, caracteristică viitoarelor mămici. Sau închiderea la culoare a pielii în anumite zone ale corpului. Toate aceste modificări sunt cauzate de hormonii produși de organism.

La polul opus: pielea se poate crăpa mai mult și mai des sau, dimpotrivă, poate arăta mai bine decât a arătat vreodată

După ce rămân însărcinate, se întâmplă în cazul multor femei să facă acnee ori să li se accentueze o acnee pe care o aveau și înainte de sarcină. La fel de posibil este ca pielea să devină brusc mai sănătoasă, în situația în care a existat o acnee încă din timpul adolescenței. Sunt două manifestări total opuse. Este important ca fața să fie menținută cât mai curată posibil, folosindu-se produse cu acțiune delicată. Demachierea dimineața și seara este esențială. Dacă preferați să faceți o vizită medicului dermatolog, trebuie informat referitor la faptul că urmează să aveți un copil. Asta deoarece nu toate medicamentele sunt compatibile cu sarcina. Acneea are drept cauză, în general, hipersecreția glandelor sebacee, fiind astfel o afecțiune a epidermei. Atât timp cât cele mai multe glande sebacee care produc sebum se găsesc pe față, pe gât și pe spate, acestea sunt și locurile unde apar coșurile. Acneea nu este provocată de infecții, însă infecțiile pot agrava simptomele. Prin urmare, factorii sunt multipli: celulele de piele moartă, sebumul excesiv, înmulțirea bacteriilor, componenta hormonală.

Sensibilitatea la soare

Dacă observați că în timpul sarcinii sunteți mai predispusă la arsuri solare (pielea se arde mai ușor ca înainte), este vital să folosiți loțiuni de protecție eficiente (cu indice de protecție 15 sau mai mare). Vara, purtați capul acoperit cu o pălărie cu boruri mari și evitați expunerea la soare. Însărcinată sau nu, expunerea la soare crește șansele cancerului cutanat, duce la apariția ridurilor și a petelor inestetice. De asemenea, nici produsele autobronzante nu sunt o soluție recomandată în totalitate de specialiști. Unii recomandă folosirea lor, alții se abțin. Un sfat primit de la medicul dermatolog v-ar putea ajuta să luați decizia corectă. Oricum ar fi, vară sau iarnă, însărcinate sau nu, acoperiți fața cu un strat de cremă protectoare, înainte de a ieși din casă.

Ce este „masca de sarcină“

Mai este numită melasmă sau colasmă și reprezintă o modificare pigmentată apărută la nivelul feței. I se spune, popular, „masca de sarcină“. Se întâlnește, cel mai adesea, în rândul femeilor cu tenul închis și, mai rar, în rândul femeilor cu tenul deschis. „Masca de sarcină“ poate fi de trei feluri, în funcție de zona în care apare: centro-facială (pe linia bărbiei-nas-frunte), malară (obraji), mandibulară (marginile laterale ale feței). Culoarea petelor este de la gri maroniu la maroniu. Pentru prevenirea melasmei, este recomandată folosirea unei creme de protecție solară. În mod obișnuit, dispare în primele luni după naștere, însă există și situații în care ariile afectate să nu-și mai redobândească aspectul normal. Prin apelarea la tratamente specifice, petele pot fi îndepărtate, dar asta numai după ce vine copilul pe lume și doar la recomandarea medicului.

Linia fină de culoare închisă dintre buric și zona pubiană

Linia fină de culoare închisă dintre buric și zona pubiană mai este cunoscută și ca „linea nigra“. Este un semn temporar provocat tot de hormonii de sarcină. Melanina, pigmentul responsabil de culoarea pielii, este produsă în exces (cauza este cantitatea mare de estrogen) și apar pete în anumite zone ale corpului. În cazuri rare, se poate întinde și până în capul pieptului. „Linea nigra“ dispare pe măsură ce straturile superficiale ale pielii se descuamează în timpul primelor două luni după naștere. De asemenea, se închid la culoare și sfârcurile, și clitorisul.

Lambourile cutanate

În afară de „masca de sarcină“ sau de „linea nigra“, o altă consecință a hormonilor de sarcină este apariția unor mici fragmente tegumentare atașate parțial la nivelul gâtului, axilelor sau sânilor. Spre deosebire, de exemplu, de „linea nigra“, ele nu dispar în mod miraculos după naștere. Există însă soluții de îndepărtare a lor, prin intervenții care presupun proceduri simple.

Uleiul de măsline
Pentru a preveni apariția vergeturilor de sarcină, multe femei folosesc ulei de măsline aplicat pe piele (abdomen), prin masări ușoare. Important este ca acest ritual să fie respectat de la început și în mod consecvent, și nu în momentul în care burtica devine proeminentă. Consumul de lichide joacă și el un rol important. O hidratare corectă înseamnă o piele sănătoasă.

Sursă: Marjorie Greenfield, „Ghidul viitoarei mămici“, Ed. All