Motivele pentru care cel mic nu doarme

Somnul este foarte important pentru dezvoltarea normală a copiilor, iar necesitățile legate de acest aspect se pot schimba de la o vârstă la cealaltă. Nou-născuții dorm în cicluri de somn de câte 50-60 de minute, fără să resimtă trecerea de la zi la noapte. Începând cu vârsta de 4 luni, bebelușul poate dormi chiar și 6-8 ore pe noapte neîntrerupt, iar până la vârsta de 6 luni, circa 10-12 ore.

Cei mai mulți bebeluși se trezesc în mod repetat în timpul nopții până și la vârsta de 9 luni. Unii dintre ei adorm fără ajutor, alții necesită intervenția părinților. Copiii de vârstă școlară au nevoie de 9-12 ore de somn pe noapte, iar dacă timpul de odihnă este mult mai scurt decât indică acești parametri, poate fi vorba de privarea de somn. Părinții pot sesiza tulburările de somn ale școlarilor prin următoarele simptome:
– copilul nu adoarme în 15-30 de minute după ce merge la culcare;
– copilul se trezește foarte greu dimineața și acuză stări de oboseală;
– copilul nu are energie în timpul zilei și acuză somnolență la școală.

În spatele tulburărilor de somn la copii se pot ascunde numeroase cauze, fiecare specifice vârstei. Motivele insomniei prezentate mai jos sunt cel mai frecvent întâlnite, spun specialiștii.

1. Vârsta mică

Bebelușii prezintă cele mai accentuate oscilații ale ciclurilor de somn, cu atât mai mult cu cât creierul insuficient dezvoltat nu percepe ritmul circadian al ciclului somn-stare de veghe și nu face distincția între zi și noapte.
Nou-născuții, până la vârsta de 2 luni, adorm și se trezesc în mod repetat timp de 12-18 ore din cele 24. Majoritatea bebelușilor ajung să doarmă neîntrerupt pe timpul nopții abia la vârsta de 9 luni, dar și în acest caz poate fi vorba de o perioadă de doar 5-6 ore la rând.

2. Dependența de legănat

Mulți copii întâmpină dificultăți în a adormi singuri, atunci când sunt obișnuiți de părinți să fie legănați înainte de culcare. Acest obicei îi împiedică pe cei mici să intre fără ajutor în starea de somnolență și să plângă de fiecare dată când sunt privați de gesturile care îi ajută să adoarmă.

3. Lipsa unui program zilnic organizat

Copiii au nevoie de o rutină în modul de viață, respectiv de ore regulate se somn, trezire, masă și joacă. Când această organizare lipsește, creierul celor mici devine confuz, iar oboseala conduce la stări de iritabilitate care afectează profund capacitatea de odihnă.

Sursa: Sfatulmedicului.ro

Comments

comments