Nașterea naturală după cezariană

Indiferent dacă nașterea se va face prin cezariană sau pe cale vaginală, este puțin probabil să apară complicații serioase. În general, o naștere naturală este mai puțin riscantă decât una prin cezariană, care implică o intervenție chirurgicală majoră. Cu toate acestea, cercetătorii au demonstrat că femeile însărcinate care au o cicatrice uterină secundară unei nașteri anterioare prin cezariană, au risc scăzut de a dezvolta ruptura cicatricii (numită și ruptură uterină) în timpul travaliului.

Nașterea naturală după cezariană implică o încercare de travaliu, întrucât scopul este nașterea pe cale vaginală. Medicul trebuie să pună în balanță riscurile și beneficiile pe care le comportă acest tip de naștere după cezariană. Pacientele candidate vor fi monitorizate atent în timpul travaliului, pentru a detecta situațiile care obligă la efectuarea unei cezariene.

Beneficiile și riscurile

O naștere vaginală reușită oferă o serie de beneficii comparativ cu nașterea prin cezariană:
– evitarea practicării unei alte incizii la nivelul uterului, care poate scădea șansele de a mai putea naște pe viitor pe cale naturală; fiecare cicatrice de la nivel uterin, crește riscul de apariție a unor complicații, ca placenta previa sau placenta acreta; în cazul în care pacienta mai dorește să aibă copii, trebuie luate în considerare toate aceste aspecte;
– pierderi mai mici de sânge;
– scăderea riscului de infecție postpartum;
– scăderea riscului de formare de cheaguri sanguine la nivelul picioarelor (tromboza venoasă profundă);
– participarea mai activă la naștere a mamei și partenerului;
– recuperare mai rapidă.

Ruptura la nivelul cicatricii uterine, posibilă complicație secundară unei operații cezariene anterioare, determină o sângerare importantă, care poate amenința atât viața mamei, cât și a copilului.

Pacientele care pot suporta nașterea naturală sunt cele care au o singură cicatrice transversală, inferioară și care au un pelvis (bazin) suficient de larg ca să permită trecerea copilului (se apreciază în funcție de nașterile anterioare sau prin examen fizic). Acest lucru este valabil în cazul în care nu au existat probleme la cezarienele anterioare, de exemplu dacă fătul era în prezentație pelvină (cu picioarele în față).

Pacientele peste 35 ani, care au un făt mare sau dacă sarcina are peste 40 de săptămâni, pot încerca o naștere naturală după cezariană, însă aceste aspecte scad șansele de succes ale nașterii.

Nu există un factor sigur care să prezică succesul unei nașteri normale după cezariană. Însă este bine de știut care sunt situațiile care interzic aceasta.

Nașterea după cezariană trebuie evitată dacă:

  • există două cicatrici uterine și nu există precedent de naștere pe cale naturală;
  • existența a trei sau mai multe cicatrici uterine (de la cezariană);
  • orice cicatrice situată deasupra părții inferioare, fine (subțiri) a uterului.

Sarcina, travaliul și nașterea sunt diferite pentru fiecare femeie în parte, iar evoluția lor este dificil de prezis. Chiar dacă prima naștere s-a desfășurat prin cezariană, următoarea nu va necesita neapărat operație cezariană. Probabilitatea succesului în cazul unei nașteri după cezariană este influențată de factori diverși. De obicei, travaliul este influențat de o multitudine de factori.

Șansele de a naște cu succes sunt crescute dacă:

  • nu există afecțiuni asociate care impun efectuarea unei operații de cezariană (ca prezentația pelvină a fătului);
  • pacienta a mai avut o naștere naturală;
  • travaliul s-a declanșat spontan, iar cervixul se dilată normal;
  • pacienta este mai tânară de 35 ani.

Recuperarea după o naștere naturală

Recuperarea după o naștere naturală după cezariană este similară cu cea de după o naștere normală. După naștere, mama și copilul pot merge acasă după 24-48 de ore. În contrast, recuperarea după operația cezariană necesită 2 până la 4 zile de spitalizare și apoi o perioadă de limitare a activității normale, până la vindecarea inciziei.
Riscul de infecție este scăzut în cazul ambelor tipuri de nașteri, dar este mai redus în cazul nașterii pe cale normală. La externare, pacientele sunt instruite să urmărească o serie de semne de infecție care pot apărea în primele săptămâni după naștere.

De reținut!
În timpul oricărui travaliu, nu numai în cazul unei nașteri naturale după o cezariană, pot apărea complicații care obligă la efectuarea unei operații cezariene.
În cazul în care nu există afecțiuni asociate care impun efectuarea unei cezariene, nașterea pe cale naturală este o opțiune sigură, atât pentru mamă cât și pentru copil. Cu toate acestea, este normal ca aceasta să fie tratată cu prudență, având în vedere că există în antecedente o operație cezariană. Acest lucru este valabil mai ales în cazul pacientelor care, după un travaliu lung și laborios, au sfârșit prin a naște prin cezariană.

Sursa: sfatulmedicului.ro