Natura trebuie să fie pentru toţi

Asociația Acces Natura a lansat proiectul „Natura este pentru toți“ ce vizează facilitarea accesului în natură pentru persoane cu dizabilități motorii prin organizarea, pentru prima oară în România, a unei ture asistate pe un traseu neamenajat, cu un dispozitiv special.

Sâmbătă, 08 iunie 2019, Asociația Acces Natura a organizat în Parcul Natural Văcărești evenimentul de lansare a proiectului „Natura este pentru toți“. Scopul proiectului este facilitarea accesului în natură pentru persoanele cu dizabilități motorii prin folosirea pentru prima oară în România și în Europa de Est a unui scaun (marca Joëlette) special conceput pentru deplasarea asistată pe teren accidentat. De asemenea, proiectul urmăreşte ridicarea nivelului de conștientizare asupra nevoii de amenajări speciale destinate persoanelor cu dizabilități în spații precum: arii naturale, trasee și obiective turistice și spaţii de recreere în natură.

După conferința de presă de la ora 10:00 (sediul Administrației Parcului Natural Văcărești), a urmat un tur ghidat în interiorul Parcului.

Primul beneficiar al proiectului, un tânăr de 18 ani

Primul beneficiar al proiectului este Mihai Alexandru Manea, un tânăr de 18 ani care suferă de paralizie cerebrală gradul 1,tetra pareză spastică, sindrom Little. Mihai este o persoană activă, cu pasiuni pe cât de diverse pe atât de frumoase: șah, maraton, atletism paralimpic. Mihai este de asemenea pasionat de calculator, ciclism și  muzica rock, fiind o adevărată enciclopedie în domeniu. După încheierea acțiunii, Mihai ne-a declarat că este tare bucuros că a avut ocazia să participe la o astfel de ieșire în natură, fiind mai ales impresionat de posibilitatea de a vedea de aproape flora și fauna în mediul natural. Cel mai încântat a fost de momentul în care a reuşit să  interacționeze și sa țină în mână chiar și un triton (parte din fauna acvatică a Parcului).

Parcul Natural Văcărești, o adevărată Deltă urbană

Cristian Lascu, membru fondator al Asociației Parcul Natural Văcărești (Geolog prospector, cercetător al Institutului de Speologie „Emil Racoviță“, redactor șef National Geographic România), a făcut ca ieșirea în natură să fie și mai interesantă prin informațiile extraordinare atât despre istoria puțin cunoscută a Parcului, cât și despre biodiversitatea actuală, care îl recomandă ca o adevărată Deltă urbană. Tot în cadrul acestei ieșiri, Mihai (beneficiarul) a avut ocazia să interacționeze cu rangerii Parcului și să vadă de aproape câteva exemplare din fauna acvatică (broaște, șopârle, tritoni, buhai de baltă etc.)

În cadrul conferinței de presă ce a precedat ieșirea, au luat cuvântul Alexandru Ionescu (Președinte Asociația Acces Natura) care a prezentat proiectul și detalii despre asociație, Cristian Lascu (Parcul Natural Văcărești), care a dat câteva detalii despre eforturile și proiectele de accesibilizare a Parcului, precum și Daniela Tontsch (Președinte al Consiliului Național al Dizabilității din România) care a vorbit despre limitările și provocările pe care persoanele cu dizabilități le întampină în general, dar mai ales în ceea ce privește accesul în natură.

Până în noiembrie 2019, 15 persoane cu dizabilităţi vor avea acces la natură

În cadrul proiectului „Natura este pentru toţi“, până în noiembrie 2019, 15 persoane cu dizabilități motorii vor beneficia de câte o excursie asistată în natură, pe trasee neaccesibilizate. Excursiile vor fi posibile prin utilizarea unui scaun Joëlette special conceput pentru deplasare pe teren accidentat. Ulterior finalizării proiectului, scaunul special va fi pus la dispoziție cu titlu gratuit altor asociații de profil interesate în desfășurarea de ativități în aer liber pentru persoanele cu dizabilități motorii. Proiectul „Natura este pentru toți“ al Asociației Acces Natura este finanțat prin programul Start ONG. Domeniile vizate ale proiectului sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Asociația Acces Natura s-a născut ca răspuns la două probleme principale: 1) lipsa posibilităților reale de acces al persoanelor cu dizabilități la arii naturale, trasee, obiective turistice și spații de recreere în natură; 2) legătura tot mai slabă a copiilor și adolescenţilor de azi cu natura. Un prim efect direct este creșterea incidenței problemelor de sănătate în această categorie de vârstă. Un alt efect este acela că, dacă azi copiii pierd contactul cu natura, nu vor lupta pe viitor ca să o salveze.

Prima acțiune din cadrul proiectului se desfăsoară cu sprijinul Administrației Parcului Natural Văcărești și al Consiliului Național al Dizabilității din România.