O nouă viață împreună

Nu este nimic mai intens decât dragostea de mamă. Probabil ar fi mai corect să vorbim despre instinctul de a îngriji care se dezvoltă odată cu nașterea și care rămâne aprins pe tot parcursul vieții, în ciuda crizelor și a greutăților acesteia.

Părinții se obișnuiesc treptat cu prezența noului copil care cere atât de mult devotament, înțelegere și calm. Această dorință de a proteja evoluează, transformându-se în atașament și o profundă legătură afectivă, dovedind de asemenea și depășirea tuturor problemelor inițiale. Este nevoie de mult calm, răbdare și timp pentru a vă cunoaște micuțul, pentru a-l observa, pentru a-i vorbi, pentru a-l alinta. Cel mai indicat ar fi să îi stai în preajmă atunci când se trezește și când este pe punctul de a adormi pentru a te putea observa. În fiecare zi care trece vei descoperi ceva nou la el: gropițele din cot, mica adâncitură din spatele urechii sau modul de a se mișca și de a comunica cu tine.

Acomodarea treptată

Îți repetăm faptul că noua viață cu nou-născutul prezintă o certă schimbare a tabieturilor tale. În tot acest timp, și organismul matern suferă anumite transformări: sânii sunt foarte umflați și dureroși la atingere datorită creșterii lactației, abdomenul și organele genitale revin treptat la forma inițială, câteodată rămânând o cicatrice proaspătă și dureroasă. De asemenea, sunt frecvente schimbările de dispoziție ale mamei: plânsul și râsul pot să alterneze foarte frecvent.

Nu uita în aceste momente că ești înconjurată de persoane apropiate ție: soțul, bunicii, prietenii, vecinii, persoane care fac parte din cercul tău apropiat. Unii dintre aceștia își doresc să se ocupe de nou-născut pentru a-ți da timp să te odihnești.

Dar acest lucru trebuie evitat în mod normal. Primele zile cu nou-născutul au o foarte mare importanță: cel mai bine este să nu existe intervenții din afară. Cei care doresc să te ajute pot să te elibereze de grijile casnice cum ar fi: spălatul, ștergerea prafului sau gătitul.

Apropierea tandră

Te sfătuim să te relaxezi în preajma micuțului tău, mai ales în prima săptămână, pentru a se obișnui mai ușor cu noutatea care îl înconjoară, sunete în surdină, lumină difuză, dar mai ales apropierea de o mamă relaxată, liniștită.

Continuitatea primelor zile, ale acestor experiențe, reprezintă o sursă sigură de bunăstare, care, acum se continuă. În cazul în care mama este foarte obosită, întotdeauna tatăl poate să intervină și să completeze această uniune perfectă.

Sursa: ”Avem un copil!” – Grazzia Honegger Fresco

Comments

comments