Obiceiuri şi superstiţii la naştere

povestea_lunii_8

Sentimentul pe care ni-l trezeşte evenimentul unic al naşterii şi amestecul de copleşire şi dragoste care ne încearcă atunci când ţinem în braţe primul bebeluş, sunt de neegalat. Iubirea vorbeşte o singură limbă. Dar cu toare acestea, suntem o planetă locuită de de oameni care comunică prin limbi diferite, au culori sau religii diferite. Până şi tradiţiile la naştere pot fi extrem de interesante în lumea întreagă.

Obiceiuri din Letonia

Letonia este o ţară situată în vecinătatea Lituaniei şi a Rusiei, ai cărei locuitori cred cu tărie în zeiţa sorţii şi se spune că dacă aceasta zâmbeşte blând micuţului nou-născut, soarta acestuia este pecetluită cu întâmplări fericite încă de la naştere. După nouă zile de la naşterea copilului, naşii organizează în casa proaspeţilor părinţi un botez pe nume Krustaba, care durează două zile. În Letonia o fetiţă are două naşte şi un naş, iar un băieţel are doi naşi şi o naşă. De obicei părinţii numesc ca naşi, rudele apropiate. De asemenea se crede că micuţul moşteneşte calităţile naşilor, aşadar părinţii sunt selectivi în ceea ce priveşte alegerea acestora. Este obligatoriu ca toate conversaţiile din ziua botezului să fie plăcute şi pe un ton optimist şi pozitiv. După ceremonia religioasă, cel mic este primit acasă, cu recunoatserea de nou membru al familiei, prin cântece, distracţie, urmând dansul părinţilor împreună cu micuţul. Copilul stă apoi în braţele invitaţilor, pe rând, pentru ceremonia dansului.

Obiceiuri din Insulele Orkney

Se spune că aici, în nordul Scoţiei, în acest grup de insule, de fiecare dată când un curcubeu apare deasupra unei case, acolo se va naşte un băieţel. Sunt multe credinţe pe care femeile însărcinate le respectă, printre care se numără şi păstrarea în secret a sarcinii, pentru a feri copilul de forţele supranaturale malefice. Tot din aceleaşi motive, viitoarera mamă doarme cu un cuţit şi o Biblie sub pat. Naşterea este un motiv de mare sărbătoare în Insulele Orkney, totul începând cu o sticlă de wiskey pe care tatăl o împarte cu comunitatea masculină. Botezul este un alt motiv de distracţie, însă respectă nişte credinţe riguroase, cum ar fi faptul că procesiunea se face imediat după naştere, deoarece în cazul unui deces, biserica refuză înhumarea corpului. Mai mult, băieţii se botează înaintea feţelor; când nu se păstrează ordinea aceasta, se spune că unei fete îi creşte barbă dacă este botezată în faţa unui băieţel, iar băieţeilor nu le mai creşte barbă dacă sunt botezaţi după fetiţe.
Obiceiuri din Malta – în vecinătatea Siciliei, multe femei malteze cred în puterea pe care sfântul naşterii le-o dă pentru a putea trece cu bine peste durerile procesului în sine. Multe dintre ele ţin în mână statueta sfântului Calogero în timp ce dau naştere copilului. Ca mulţumire pentru o naştere uşoară şi pentru un bebeluş sănătos, multe mămici donează o hăinuţă sau leagă o fundă de mătase în jurul sfântului Cologero.

Obiceiuri ale familiilor iudaice din America

Atunci când se alege numele micuţului, acesta se alege fie în onoarea unei rude decedate, purtându-i numele întreg sau alegându-i-se un nume care să înceapă cu aceeaşi literă. Se spune că dacă îţi numeşti copilul după numele unei rude vii, atât acesta cât şi bebeluşul vor avea ghinion. Un obicei străvechi de peste 4000 de ani este ritualul circumciziei, dacă proaspeţii părinţi au un băieţel. Copilul este ţinut în braţe de către naşul său în timpul circumciziei, iar după procesiune, naşul trebuie să rostească o binecuvântare şi să-l împărtăşească pe micuţ cu vin.

Obiceiuri din China

Pentru a se asigura că soţia lui va avea un travaliu uşor, în ziua untii, soţul va trece ţinându-şi soţia în braţe peste o tigaie plină cu cărbuni încinşi. După ce rămâne însărcinată, o femeie trebuie să-şi controleze gândurile, deoarece se spune că orice face sau orice vede, influenţează pe copil, de aceea citeşte poezii frumoase, nu bârfeşte, nu râde zgomotos şi nu-şi pierde cumpătul. Iar sexul este absolut interzis în timpul sarcinii.

Am întrebat câteva românce care au fost superstiţiile şi obiceiurile de care au ţinut cont. Iată ce ne-au răspuns.

“Am ţinut secret numele băieţelului meu pentru că demult, când eram mică, mi-a povestit bunica mea cum unui copil despre care se ştia cum se va numi, i-au schimbat părinţii numele. Ştiu că pare ciudat, însă pur şi simplu mi-a rămas pe creier de când mi-a spus bunica mea.” Irina, 28
“Noi am ţinut la a nu-i cumpăra celui mic hăinuţe, până în ziua în care s-a născut. Cu ce m-am ales? Soţul meu a cumpărat pe repezeală o mulţime de hăinuţe, cele mai multe nepractice. În orice caz, la următorul o să fiu mai puţin superstiţioasă şi mai mult organizată.” Mihaela, 30.
“Am înfăşat copilul, nu i-am tăiat noi unghiile, ci naşa, şi nu l-am strigat pe nume până la botez.” Ionela, 35.