”Petra, bucuria din viața mea”

povestea-lunii-septembrie-2016

Care a fost cel mai frumos moment de când ești mamă și care îți aduce zâmbetul pe buze atunci când ți-l amintești?

Sunt multe momente care mă fac să zâmbesc de fiecare dată când mi le reamintesc: de exemplu, când Petra a făcut primii pași singură – era atât de surprinsă și de fericită că merge singură… Ce mirată am fost eu! Alt moment este legat de mirarea de pe chipul ei când a gustat pentru prima oară măr pasat sau bucuria mea când l-a pronunțat prima oară pe R. Mereu răspundea că o cheamă Peta și într-o zi a spus Petra. Sau prima oară când a formulat o propoziție/frază: avea 11 luni și mi-a zis: “Mami, chimbă pempu, pipi mult!”. Sau când am luat-o în brațe și am așezat-o la sân: avea o zi de viață și în momentul ăla a deschis ochii – a fost o întâmplare, desigur – și mi s-a părut că mi-a zâmbit. Totul s-a legat între noi, atunci. E de ajuns să mă gândesc la Petra și zâmbesc.

Povestește-ne un pic despre Petra. Ce personalitate și ce pasiuni are?

Petra este o fetiță de șase ani sănătoasă, veselă, volubilă, curioasă, mereu prezentă. Cântă mai tot timpul în timp ce desenează sau pictează. Sau ascultă muzică în timpul ăsta. Asta îi place foarte tare și petrece cel puțin trei-patru ore pe zi desenând sau pictând. Desenează și pe calculator. Mi-a spus că își dorește să devină pictoriță.

Cum reușești să împaci cariera de actriță cu cea de mamă?

Încerc mereu să îmi dozez energia, astfel încât să îmi onorez proiectele profesionale și să petrec timp de calitate cu Petra. Eu și soțul meu (Alexandru Suciu) – el este actor și compozitor – suntem prezenți în viața fiicei noastre zi de zi. Când are el filmări sau repetiții sau lucrează la studio până târziu îmi modific programul astfel încât să fiu alături de Petra. Când am eu repetiții sau cursuri cu studenții își reglează el programul pentru a fi cu Petra. Încercăm să ne armonizăm programele astfel încât Petra să nu se simtă neglijată. Mama mea mă ajută atunci când avem amândoi spectacol sau programe ce nu pot fi reglate.

În ce mod crezi că este influențată Petra de carierele voastre? Ai vrea să urmeze același drum pe care l-ai ales tu sau Alexandru?

Când mă pregătesc pentru o audiție, Petra știe textul și cântă linia melodică exactă a cântecelor, îmi spune baftă la spectacol sau filmare, vine la concertele mele, mă întreabă ce fac acolo unde mă duc și verifică dacă sunt îmbrăcată sau coafată potrivit! A venit la câteva repetiții de canto și a fost foarte atentă. A venit de câteva ori la cursurile mele de dezvoltare personală prin actorie, atunci când am lucrat cu copii, și a intrat imediat în joc cu ei. Apoi, a mers în studio la Alexandru și a tras vocea Kidix (Kidix este o platformă video on line pentru copii), ascultă muzica pe care o compune tatăl ei și e familiarizată cu instrumentele muzicale, cu negativele. Îmi doresc ca Petra să urmeze drumul ei, eu și Alexandru o vom susține și îndruma în ceea ce își dorește.

Care sunt cele mai importante “ingrediente” în creșterea sănătoasă a unui copil?

Orice copil are nevoie de iubire, susținere, răbdare, respect din partea familiei, o hrană sănătoasă și să fie alături de alți copii.

Ce sfaturi ai pentru femeile care își doresc să nu-și piardă identitatea profesională sau pasiunile atunci când devin mămici?

Nu cred că e treaba mea să dau sfaturi. Pot să vorbesc despre cum am împăcat eu meseria cu maternitatea. Când am devenit mamă, Petra a devenit prioritatea mea. O alăptam, hrăneam, spălam, îmbrăcam, schimbam, plimbam, culcam, ne jucam, râdeam și tot așa. Am alăptat-o până la doi ani și o lună. Au fost și momente când nu aveam timp pentru mine, pentru că eram prea obosită să mai fac orice. Dar momentele alea au trecut. Pentru fiica mea am ținut să fiu activă, să revin și să mă păstrez în formă, fizic și profesional (suntem conștienți, eu și soțul meu, că suntem modele pentru ea). A deveni mamă nu înseamnă a renunța la meseria ta sau la pasiunile tale. O mămică supărată sau frustrată nu poate și o bucurie pentru copilul ei. Ori nimeni nu e ocolit de supărari și frustrări… Important e să le depășești și să găsești măsura aia în care nici copilul tău, dar nici tu să nu aveți de suferit. Asta cred. Este o măsură pe care fiecare e dator să o găsească, între profesie și viața de familie. Până acum am reușit să mă descurc. Petra e fericită, comunicativă, iubită. Ea este cea mai mare bucurie a vieții mele.

Cum vezi societatea românească în viitor, în contextul în care mulți tineri vor să plece din țară? Tu ți-ai încuraja fiica să plece?

Eu îmi doresc să trăiesc în România. Însă, când mă gândesc doar la sistemul românesc de sănătate sau la cel educativ, încerc să nu mă sperii prea tare…
Dacă Petra va dori să studieze în afara țării sau dacă ceea ce o va pasiona se va studia mai bine în afara țării, eu și Alexandru o vom susține în acest sens. Până una, alta, din toamnă Petra începe clasa 0. Sper ca această experiență să fie una benefică pentru copilul nostru. Am înscris-o la o școală de stat, unde eu am fost învățătoare la începutul carierei mele. Dacă vom descoperi că sistemul clasic nu se potrivește Petrei, este foarte posibil să ne intereseze Școala Waldorf.

Povestește-ne despre proiectele în care ești implicată în momentul de față. Unde te pot vedea iubitorii de teatru?

Sunt în toiul repetițiilor cu un spectacol-concert surpriză, un spectacol coordonat de mezzo-soprana Claudia Măru-Hanghiuc și produs de Primăria Sectorului 3. Spectacolul reunește o serie de excelenți actori din spațiul teatral independent și artiști ai Operetei. Primul spectacol va avea loc în cadrul Simfoniilor de Vară, în Parcul Colțea, pe 11 septembrie. Următoarea reprezentație va avea loc pe 25 septembrie, în Parcul IOR. Acestea sunt datele certe din stagiunea 2016-17. Cum stagiunea nu a început încă, nu știu datele celorlalte evenimente și spectacole în care sunt implicată – Hârca se întoarce este o comedie muzicală independentă pe care am jucat-o în stagiunea trecută la Teatrul Elisabeta.
Tot din septembrie voi începe repetițiile la două spectacole ale studenților noștri Master Arta Actorului ai UNATC – “Ivanov” de Cehov (alături de prof.univ.dr. Tania Filip) și „Mizerabilii” după Hugo (alături de doctorand și specialist în voce Claudia Măru-Hanghiuc). Premierele sunt fixate în cursul lunii noiembrie și vor fi anunțate pe site-ul UNATC și în presă.