Picioarele femeilor însărcinate cresc cu până la un număr în timpul sarcinii

Sarcina aduce cu sine o gamă de schimbări în corpul unei femei. Greutatea suplimentară în trunchi are efecte imediate precum o curbare a părţii de jos a spatelui şi o răsucire a pelvisului spre înainte. Când centrul de greutate al femeii este schimbat, postura se schimbă şi ea. Acest lucru cauzează o suprasolicitare a muşchilor şoldului, picioarelor şi gleznelor. Aceste schimbări contribuie la postura şi alura caracteristică femeilor însărcinate.

Faptul că picioarele se schimbă în timpul sarcinii nu este o surpriză pentru majoritatea femeilor. Chiar dacă este prima oară când sunt însărcinate, majoritatea au auzit poveşti sau avertismente despre creşterea măsurii la încălţăminte, dureri de picioare sau umflarea lor. Ce înseamnă de fapt şi cum pot fi ameliorate aceste probleme?

Există două schimbări comune asociate cu picioarele în timpul sarcinii. Prima este creşterea în volum cauzată de umflarea picioarelor şi a doua este o creştere în măsură la pantofi, cauzată de o laxitate a ligamentelor care susţin piciorul. Această laxitate ligamentară este cauzată de un hormon numit relaxină care se ocupă şi cu lărgirea ligamentelor colului uterin şi a pelvisului în apropierea naşterii. Acest hormon nu afectează doar cervixul, ci are efecte în întregul organism. Ligamentele care ar trebui să susţină cele 26 de oase ale piciorului pot fi afectate, iar dacă aceste ligamente se relaxează, bolta plantară se prăbuşeşte (supra-pronaţie). Având în vedere că nivelul de relaxină este ridicat în prima parte a sarcinii, aceste schimbări apar pe parcursul câtorva luni.

Studiul publicat în American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation arată că această modificare poate fi permanentă în cazul unor femei.

La studiu au participat 49 de femei însărcinate și rezultatele arată că 70% dintre ele au prezentat o creștere a piciorului între 2 și 10 mm.

Din păcate, pentru multe femei problemele picioarelor lor nu sunt tratate corespunzător. Durerile de picioare, genunchi şi şolduri sunt trecute cu vederea în ideea că vor dispărea miraculos după naştere.