Pielea bebelușilor și dermatita de contact

Pielea nou-născuților și a bebelușilor este fiziologic diferită de pielea copiilor mai mari sau a adulților în ceea ce privește structura, compoziția și funcționarea sa, ceea ce înseamnă că pielea bebelușului este mult mai vulnerabilă decât cea a unui adult. Stratul superior al epidermei este mult mai subțire decât cel al unui adult iar formarea celorlalte straturi ale epidermei este incompleta (1,2). Din acest motiv, pielea bebelușului are nevoie de atenție și îngrijire specială (3).

Orice produs care este aplicat pe piele și nu este clătit ulterior poate fi absorbit cu ușurință. Nivelul de absorbție al substanțelor este mai mare la bebeluși decât la copiii mai mari sau adulți din trei motive: pielea este mai subțire, există un raport mare între suprafața pielii și greutatea corporală, pielea este acoperită de un puf care mărește suprafața absorbantă (4).

Dermatita de contact apare atunci când o persoană intră în contact cu un alergen. Aceasta poate duce la apariția roșeții, umflăturilor, erupțiilor cutanate, mâncărimilor. În cazuri mai grave pot să apară vezicule care pot elimina lichid și fac pielea să se cojească. Cele mai comune cauze ale apariției dermatitei de contact sunt: cosmeticele, vopseaua din haine, parfumurile și conservanții din produsele pentru bebeluși (9).

Cea mai cunoscută formă de dermatită de contact la copii este iritația de scutec (4). Până la 50% din copii vor face iritație de scutec cel puțin o dată (7). Unul dintre motivele comune pentru care apare iritația de scutec este contactul frecvent al pielii cu inghediente chimice (4). Parfumurile și conservanții sunt cei mai frecvenți alergeni întâlniți în servețelele umede pentru copii; însă toate ingredientele chimice ar trebui considerate potențiali alergeni.

Pentru a preveni apariția iritației de scutec este recomandata utilizarea produselor delicate, fără parfum și conservanți, cu pH neutru – de preferat apa.

Șervețelele WaterWipes nu irită pielea delicată a copiilor și pot ajuta la evitarea apariției unor afecțiuni ale pielii, cum ar fi iritația de scutec. Acesta este unul din motivele pentru care șervețelele sunt recomandate pentru utilizarea pe pielea nou-născuților. Realizate cu ajutorul unei tehnologii unice și patentate, șervețelele WaterWipes au în compoziția lor 99,9% apă și 0,1% extract de fructe.

Şervețelele WaterWipes sunt singurele șervețele pentru bebeluși aprobate de Allergy UK.

 

 1. Carder KR: Hypersensitivity reactions in neonates and infants. Dermatol Ther 2005, 18:160-75.
 2. Stamatas G, Nikolovski J et al. Infant skin microstructure assessed in-vitro differs from adult skin in organisation and at the cellular level. Paediatric Dermatology, 2009
 3. Martin KM. New research on the characteristics of infant skin functionality. 110th Annual Meeting of the Japan Paediatric Society, 2009
 4. Pigatto, A.Martelli, C. Marsili, A.Fiocchi. Contact dermatitis in children. Pigatto et al. Italian Journal of Paediatrics 2010, 36:2
 5. González-Munoz, L. Conde-Salazar, S. Vanó-Galvána. Allergic Contact Dermatitis Caused by Cosmetic Products. Actas Dermosifiliogr. 2014;105(9):822-832
 6. Medicinenet.com. 2013 Ref Type: Electronic Citation
 7. Aherton D, Mills K. What can be done to keep babies’ skin healthy? RCM Midwives 2004;7: 288-290
 8. Postnatal Care: Routine Postnatal Care of Women and Their Babies. NICE Guidelines, No. 37.
 9. National Collaborating Centre for Primary Care (UK). Royal College of Practitioners (UK); 2006 July
 10. American College of Allergy, Asthma & Immunology. Electronic citation
 11. Boyapati A1, Tam M, Tate B, Lee A, Palmer A, Nixon R. Allergic contact dermatitis to Methylisothiazolinone: exposure from baby wipes causing hand dermatitis. Australas J Dermatol. 2013 Nov;54(4):264-7. doi: 10.1111/ajd.12062. Epub 2013 May 29.