Pilates

 

sport-martie-2014

Metoda Pilates a fost pusă la punct în anii ‘20 de către germanul Joseph Pilates, care dorea să găsească o alternativă mai uşoară de sport pentru a-şi îmbunătăţi condiţia fizică. Combinând mişcările fluide ca cele din Taichi chuan cu posturile împrumutate din yoga, exerciţiile Pilates sunt variate şi pot fi adaptate nevoilor ficăruia dintre noi (program de slăbire, îmbunătăţirea posturii, sarcină).
Metoda Pilates tonifiază musculatura în general, dar în special pe cea abdominală, dezvoltă capacitatea pulmonară prin îmbunătăţirea respiraţiei, ajută sistemul limfatic şi astfel ajută la detoxifierea organismului, înlătură durerile de spate prin corectarea posturii vicioase şi reeducarea atitudinii posturale, elimină stresul şi tensiunea.
Acestă metodă îţi permite să rămâi în formă pe toată perioada sarcinii şi să o recapeţi după naştere. Exerciţiile cu mingea de Pilates te pregătesc pentru travaliu, de aceea este posibil să începi exerciţiile Pilates chiar de la începutul sarcinii. Totuşi, exerciţiile recomandate nu vor fi aceleaşi la începutul, la mijlocul şi la finalul sarcinii. Înainte de un antrenament este bine să cunoşti teoria pe care se bazează acestă activitate: Pilates are în vedere concentrarea pe mişcarea şi poziţionarea corectă a fiecărei părţi a trupului astfel încât efectul exerciţiului să fie maxim şi să nu solicite excesiv ligamentele, muşchii şi articulaţiile. Respiraţia corectă este foarte importantă. Expiraţia trebuie realizată in acelaşi timp cu efortul, deoarece în sens contrar, dacă se inspiră în timpul efortului, corpul se va tensiona în mod automat.
Metoda Pilates se regăseşte şi în programele postnatale, în care proaspăta mămică doreşte să tonifice musculatura din zona coapselor, a abdomenului şi a feselor. Dacă gravida a născut natural, poate începe aceste exerciţii imediat, iar dacă s-a intervenit cu operaţie cezariană, acestea se pot face mai târziu, după câteva luni. S-a dovedit că viitoarele mămici se simt mai bine din punct de vedere psihic atunci când urmează un program de gimnastică. Menţinerea unui tonus psihic şi fizic bun va ajuta atât sarcina cât şi naşterea.

O şedinţă de 30 de minute pe zi, dacă este posibil, dimineaţa. Ţinuta recomandată: haine în care să vă simţiti comod (de exemplu colanţi speciali pentru femeile însărcinate şi tricou).

SFAT

Deşi este o metodă care se poate practica acasă, în cazul femeilor însărcinate, este mai bine să urmeze un curs adaptat special pentru ele, într-o sală amenajată.