Preeclampsia, identificată în doar 3 minute!

Sarcina

Aproximativ una din douăzeci de femei dezvoltă preeclampsie în timpul sarcinii, fapt ce poate pune în pericol atât viaţa viitoarei mame, cât şi a fătului. Cu toate astea, diagnosticarea acestei boli este dificil de efectuat deoarece, de cele mai multe ori, simptomele coincid cu cele ale unei sarcini normale (umflarea mâinilor, a picioarelor, durerile de cap) şi pot induce în eroare. Informaţiile sunt furnizate de studiul realizat la Centrul Medical Wexner al Universităţii din Ohio (Statele Unite ale Americii) şi publicat pe pagina www.sciencedaily.com. Tot acest studiu ne aduce şi o veste bună: preeclampsia ar putea fi identificată cu precizie printr-un simplu test de urină, în doar trei minute.

Preeclampsia, scurtă descriere

Preeclampsia este o afecțiune întâlnită în rândul femeilor însărcinate. Presiunea arterială și nivelul proteic urinar cresc, iar la nivelul picioarelor, mâinilor şi al gambelor apar edemele. Edemul este o umflare vizibilă a pielii, în urma reținerii apei în anumite țesuturi din organism. Umflarea acestor regiuni poate anunţa preeclampsia, dar, pentru că unele edeme sunt firești în timpul sarcinii (umflarea picioarelor, a gambelor, a mâinilor), în cazul în care nu dispar după o perioadă de repaus și, mai mult, sunt însoțite de simptome ca amețeli, cefalee, dureri abdominale, creșterea rapidă a greutății, greață, vomă, modificarea reflexelor, este recomandată consultarea urgentă a unui medic. Afecţiunea debutează de obicei în a doua jumătate a sarcinii, în ultima parte a trimestrului al doilea sau în trimestrul trei. Există situații când poate apărea și mai devreme. Printre posibilele cauze ale preeclampsiei se numără: nutriția deficitară, circulaţia sangvină insuficientă către uter, nivelul crescut al colesterolemiei (prezența colesterolului în sânge), probleme ale sistemului imunitar, prezenţa unor anumite gene. Netratată, boala poate avea consecinţe mai puţin plăcute, atât pentru mamă, cât şi pentru copil.

Studii de caz: preeclampsia evoluează diferit

Medicina evoluează de la o zi la alta şi scopul principal al oamenilor de ştiinţă şi al cercetătorilor este de a găsi soluţii, teste, tratamente care să prevină, reducă ori să elimine total afecţiunile. Preeclampsia, o boală cu urmări deloc plăcute, face şi ea parte din obiectul cercetării lor. În efortul de a reduce numărul deceselor provocate de această afecţiune, un grup de cercetători specializaţi în medicina materno-fetală şi perinatală au proiectat un instrument rapid de identificare a preeclampsiei folosind un test noninvaziv şi la îndemână. În ce constă el, explică Dr. Cara Rood, iniţiatoarea studiului realizat la Centrul Medical Wexner al Universităţii din Ohio, citată de sciencedaily.com: „Studiul nostru este primul studiu clinic care foloseşte testul de diagnosticare bazat pe hârtie Congo Red Dot (CRD), iar mecanismul s-a dovedit a fi superior în stabilirea ori excluderea diagnosticului de preeclampsie. Descoperirea noastră va avea un impact uriaş asupra sănătăţii femeilor şi copiilor“. Preeclampsia este diagnosticată în prezent prin măsurarea nivelului tensiunii arteriale şi identificarea anumitor proteine din urină. Boala reprezintă motivul principal pentru care medicii decid să provoace naşterea prematură, fiind responsabilă, în America, de aproximativ 18% din decesele din rândul viitoarelor mame. „Preeclampsia afectează un procent de 8% din femeile însărcinate. Provocarea pentru noi, cercetătorii, constă în faptul că e o boală progresivă şi că această progresie diferă de la caz la caz. Unele femei pot avea boala cu săptămâni înainte de a apărea simptomele, în timp ce altele ajung în doar câteva zile într-un stadiu periculos“, completează Cara Rood, care este şi asistentă la departamentul de medicină materno-fetală al Universităţii din Ohio.

În ce a constat studiul

Din experimentul realizat de cercetătorii de la Universitatea din Ohio au făcut parte 346 de femei însărcinate, evaluate cu hipertensiune arterială şi, posibil, preeclampsie. Au folosit testul de urină CRD, test care oferă rezultatele în trei minute. Asistente specializate în cercetare clinică au analizat rezultatele înainte ca medicii femeilor însărcinate participante la studiu să pună un diagnostic definitiv. Optzeci şi nouă dintre cele trei sute patruzeci şi şase de paciente au prezentat un diagnostic clinic de preeclampsie. Dintre acestea, 79% aveau preeclampsie, la o vârstă de gestaţie de aproximativ 33 de săptămâni. Echipa a concluzionat că testul CRD a fost net superior celorlalte teste biochimice, având o rată de precizie de 86%. Dacă nu este detectată, preeclampsia poate duce la eclampsie, „sindrom întâlnit la femeile gravide la sfârșitul sarcinii sau imediat după expulzia fătului și manifestat prin pierderea cunoștinței, crampe, convulsii, comă“ (conform DEX). Eclampsia este una din cele cinci cauze principale ale bolilor materne şi infantile (inclusiv convulsii şi comă) şi cauza, la nivel global, a 13% din decesele materne. Însă cercetările şi noile descoperiri de peste ocean aduc o rază de lumină în privinţa stopării acestui fenomen.

Referinţă: „Simple urine test allows for rapid diagnosis of preeclampsia“ – www.sciencedaily.com.