Pregătirea laptelui praf şi alimentaţia cu biberonul

 

promo-martie-2014-2

Când şi cum vă veţi hrăni bebeluşul nu este ceva ce se poate programa sau calcula, astfel încât este foarte greu să vă cumpăraţi din timp toate lucrurile de care aveţi nevoie. Dacă  teoretic în primele luni de viaţă bebeluşul este alăptat la sân, poate apărea situaţia în care trebuie să îl hrăniţi cu lapte formulă.
Toate echipamentele folosite la prepararea şi administrarea laptelui praf trebuie să fie sterile.
Când pregătiţi laptele formulă, urmaţi întotdeauna instrucţiunile de pe ambalaj. Folosiţi instrumentul de măsură furnizat de producător şi puneţi exact cantitatea de apă indicată de acesta. Fierbeţi timp de 1 minut apă potabilă, apoi lăsaţi la răcit 30 de minute la temperatura camerei. Folosirea apei de fântână nu este recomandată deoarece poate conţine nitriţi a căror prezenţă în corpul uman împiedică transportul oxigenului la ţesuturi, intoxicaţia cu nitriţi poate duce la afecţiuni grave care pun în pericol viaţa copilului. Apa plată poate fi folosită la prepararea laptelui dacă este sterilă (microbiologic pură), conţinutul de sodiu este mai mic de 200 mg/l şi cel de sulfaţi mai mic de 250 mg/l, condiţii îndeplinite de majoritatea sortimentelor de apă plată româneşti.
Se pune în biberon apa fierbinte peste care se adaugă laptele praf, se montează tetina ţinând-o de marginea ei (cea care se aşează pe biberon) şi ulterior capacul biberonului. Se omogenizează conţinutul agitând oblic biberonul sau folosind  mixerele pentru biberoane.
Laptele formulă se încălzeşte gradual, aşezând biberonul într-un recipient cu apă fierbinte, evitaţi microundele în încălzirea biberonului întrucât, fie se poate supraîncălzi, fie se poate încălzi neuniform. Testaţi întotdeauna temperatura laptelui înainte de a i-l da bebeluşului, punând o picătură de lapte pe dosul încheieturii dumneavoastră.  Ar trebui să se simtă călduţă, nu fierbinte şi nici rece.
Este recomandat să pregătiţi lapte doar pentru o masă, pentru a evita riscul de dezvoltare al bacteriilor.

Dacă laptele este ţinut cald mai mult timp, bacteriile se pot dezvolta şi multiplica semnificativ, creând astfel un risc pentru sănătatea bebeluşului dumneavoastră. Laptele formulă se poate păstra la temperatura camerei maxim 2 ore după ce a fost preparat, iar în frigider se poate păstra pentru maxim 4 ore. În cazul în care aţi pregătit mai mult lapte decât trebuia, sau bebeluşul a mâncat mai puţin, aruncaţi-l.
Este important să vă ţineţi bebeluşul în braţe în timp ce îl hrăniţi cu biberonul, pentru ca el să se simtă în siguranţă, să se simtă iubit. El trebuie ţinut ridicat (cu capul mai sus decât corpul), susţinând capul şi gâtul copilului, deoarece menţinerea capului mai sus decât stomacul împiedică întoarcerea laptelui în gura bebeluşului. Copiii alimentaţi în poziţie orizontală au risc crescut de infecţii ale urechii deoarece laptele pătrunde din gură în nas şi apoi în urechea medie prin orificiul existent între ultimele două. În timpul alimentaţiei tetina trebuie să fie permanent plină cu lapte, dacă aerul pătrunde în tetină copilul va înghiţi mult aer, ceea ce îi produce disconfort.
Bebeluşul poate avea nevoie de mici pauze în cursul alimentaţiei, în timpul cărora e bine să îl ajutaţi să elimine din stomac aerul înghiţit – ţineţi copilul ridicat, în poziţie verticală, sprijinit pe umărul dumneavoastră, poziţie în care aerul se ridică deasupra laptelui.

SFAT

În primele luni de viaţă, hrănirea celui mic joacă un rol extrem de important. Aşa că este esenţial să iei deciziile potrivite, atât pentru tine, cât şi pentru el. Noua gamă de hrănire Philips AVENT Natural a fost creat special pentru ca micuţul tău să se bucure de un început perfect.

Comments

comments

1 Raspuns to “Pregătirea laptelui praf şi alimentaţia cu biberonul”
  1. Dana spune:

    Apa imbuteliata nu mai trebuie fiarta deoarece prin fierbere creste concentratia in saruri minerale. Eu am folosit Calipso la recomandarea pediatrei ca e fara nitriti. Mi-a spus ca n-o mai fierb pentru ca as putea sa-i creez probleme renale sau biliare lui bebe cu o concentratie crescuta de saruri minerale in apa. Am aruncat de fiecare data laptele care ramanea in biberon, nu l-am tinut nici la frigider, nu e asa o mare paguba.