Pregătirea pentru sarcină

Pentru femeile care doresc să rămână însărcinate, există o serie de paşi ce trebuie urmaţi pentru a avea o sarcină normală şi sănătoasă:
– examen medical înainte de sarcină la care să se discute diferitele probleme de sănătate, problemele de imunitate sau eventualele incompatibilități în cazul unei medicații în curs;
– trebuie evitate antiinflamatoarele nesteroidiene cum ar fi Aspirina și Ibuprofenul, deoarece acestea pot crește foarte mult riscul de pierdere al sarcinii, mai ales dacă sunt luate în perioada de concepție sau mai mult de o săptămână;
– trebuie luată o doză zilnică de vitamine prenatale (0,4 mg de acid folic). Acestea trebuie luate pentru a reduce riscul malformațiilor congenitale;
– trebuie mers la dentist. Trebuie făcută înainte orice lucrare dentară ce e necesară;
– trebuie ținută evidența ciclului menstrual; aceasta ajută nu numai la obținerea perioadei optime de a rămâne însărcinate, ci și medicului ginecolog în stabilirea vârstei gestaționale corecte;
– adoptarea unui regim de viață sănătos cu o dietă echilibrată, renunțarea la cofeină și evitarea alcoolului, a drogurilor și a diferitelor medicamente sau subsțante dăunătoare sarcinii;
– exerciții fizice regulate. Un corp puternic ajută femeia să facă față cerințelor unei sarcini, nașterii și recuperării ulterioare. Exercițiile fizice ajută și la menținerea unui moral ridicat.

Teste obişnuite în sarcină

Pentru verificarea imediată a existenței sarcinii se poate folosi un test de sarcină chiar din prima zi a întârzierii ciclului menstruației. Perioada de sarcină se măsoară în săptămâni din prima zi a ultimei menstruații normale. Există mai multe căi de a calcula cât de avansată este sarcină. Folosind data ultimei menstruații, se poate calcula de asemenea și data nașterii.

Imediat după aflarea sarcinii, este bine să se facă o programare la medicul obstetrician. Prima vizită la medic va lămuri o serie de întrebări în legătură cu sarcina, precum și diferitele probleme medicale ce pot apărea în cursul acesteia. O sarcină sănătoasă presupune vizite regulate la medic.

La fiecare vizită se vor face următoarele:

  • măsurarea greutații gravidei;
  • măsurarea perimetrului abdominal;
  • teste de sânge și urină.

De asemenea, se vor discuta eventualele probleme și, în funcție de trimestrul de sarcină vor exista teste suplimentare. Unele teste sunt de rutină, iar altele sunt făcute doar atunci când există suspiciuni cu privire la o anumită problemă. Primele teste și examene din timpul sarcinii includ o discuție cu medicul despre problemele medicale de până atunci, un examen fizic, teste de sânge și urină.

În primul trimestru de sarcină se fac următoarele examinări și teste:

  • examen ecografic – care poate oferi informații despre făt și placentă;
  • dacă există riscul unor probleme genetice se vor face o serie de teste genetice (probele fiind luate din vilozitățile corionice – de la nivelul placentei), care pot oferi rezultate mult mai rapid decât amniocenteza, care se poate face în al doilea trimestru de sarcină;
  • se pot face și teste neinvazive pentru screeningul sindromului Down, folosind o combinație între măsurătorile ecografice (pliul nucal) și testele de sânge.

În al doilea trimestru de sarcină se pot face ecografii, monitorizarea bătăilor cardiace ale fătului, testul de toleranță la glucoză pentru depistarea unui posibil diabet gestațional. În acest trimestru se poate face și amniocenteza, care este un test pentru depistarea defectelor de tub neural, care se face din lichidul amniotic ce înconjoară fătul. De asemenea, se pot face triplul test sau cvadruplul test care arată nivelurile alfa feto-proteinei, gonadotropinei umane corionice și estrogenului. În ultimul trimestru de sarcină se pot face ecografii, testări pentru infecția cu virusul hepatic B și cu streptococul de grup B.

Toate femeile însărcinate trebuie să fie testate pentru virusul HIV în timpul primului trimestru de sarcină, pentru a preveni transmiterea infecției la nou-născut. Unii nu consideră că acest test este întotdeauna necesar, ci doar dacă gravida solicită acest lucru.

Riscurile corelate cu vârsta

Dacă în momentul nașterii mama va avea 34 de ani sau mai puțin, riscul de a avea un copil cu probleme genetice este suficient de mic încât testele pentru screening sunt opționale. Triplul test și cvadruplul test pot observa în sângele mamei markerii ce arată posibilitatea unui defect la naștere cum ar fi defectul neural sau sindromul Down. Dacă rezultatele arată un risc peste medie pentru o astfel de problemă genetică, se poate decide dacă să se facă alte teste mai amănunțite pentru o mai bună detectare a eventualelor afecțiuni medicale.

Dacă vârsta în momentul nașterii va fi de 35 de ani sau mai mult, riscul de a avea un copil cu o boală genetică este suficient de mare ca medicul să recomande o serie de teste diagnostice și nu de screening pentru detectarea sindromului Down sau a altor boli genetice. Se poate alege între amniocenteză, care se poate efectua în trimestrul al doilea, și testul din vilozitățile corionice, care se poate efectua în ultima perioadă a primului trimestru de sarcină. Dacă se vrea evitarea acestor teste invazive se poate aștepta până al doilea trimestru de sarcină pentru a efectua triplul test sau cvadruplul test.

Sursa: sfatulmedicului.ro