Prima ședință foto a lui bebe

promo-uca-octombrie-2015

Nu este nici ușor și nici simplu să fotografiezi un pui de om care are doar câteva luni de viață. Dar nici imposibil! Sunt anumite detalii pe care este recomandabil să le știe atât părinții, cât și cel care realizează imaginile.

Cosmetizarea

Pare mult spus „cosmetizare“ în cazul unui bebeluș, atunci când este personaj într-un pictorial foto. Totuși, este bine să ne asigurăm că avem la îndemână șervețele pentru situația în care ne pregătim pentru acest eveniment din viața lui. De ce? Pentru că, fiind mic, el nu-și poate controla regurgitația ori salivația excesivă. Prin urmare, cu cât este mai curat la guriță, cu atât rezultatul va fi mai frumos.

Say cheese!

Gândiți-vă că un copil de doar câteva luni nu știe ce vrem de la el, că intenționăm, bunăoară, să-i facem primul album foto. Nu are habar că e nevoie să stea într-o anumită poziție ori să se uite într-un anumit fel. Curios și dornic să analizeze obiectele din jur, micuțul se uită peste tot. De multe ori întoarce capul exact în momentul în care se declanșează aparatul. Cum îi captăm, însă, atenția? Spuneți-i pe nume, faceți zgomote mici sau dați-i o jucărie pentru a avea o preocupare!

Poziția

Este esențial ca, indiferent de perspectiva din care este fotografiat, imaginea să transmită o emoție. Când este surprins de obiectiv, de exemplu, de la același nivel cu el – în sensul că fotograful coboară aparatul la „înălțimea“ lui -, efectul va fi unul tandru și emoționant. Nimic nu este mai plăcut decât să intri în contact cu privirea lui, să comunici vizual cu expresia feței sale, să simți că ți se transmite un sentiment cald prin intermediul unei poze.

Privirea

Iubim, cu toții, cadrele în care centrul de interes este privirea unui bebe. Pentru asemenea portrete, lumina joacă un rol principal. Ea trebuie să se reflecte în ochii subiectului, mai exact în cornee. Și să fie naturală! Dacă micuțul este plasat în apropierea unei ferestre, puteți obține acest efect. Atenție: de evitat iluminarea artificială (de exemplu, veiozele)! Revenind la lumină, cu cât este mai dulce (și nu dură!), cu atât portretul va fi mai reușit. Forma dulce feței și textura fină a pielii vor completa elementele unui cadru perfect.

Fundalul

Ca în situația tuturor portretelor, planul din spate este un amănunt care contează. Pe ce vrem să punem accent? Pe planul secundar sau pe cel principal? Bineînțeles că pe cel principal! Un fundal neutru sau care să contrasteze cu subiectul și, mai ales, care să nu distragă atenția pruncului este ideal.

Text: Anca Hromadnik