Provocările alăptării

promo-lansinoh-februarie

Alăptarea, deși este una dintre cele mai speciale și satisfăcătoare experiențe, poate reprezenta o provocare, mai ales în primele zile. Deși unele mame pot întâmpina mai multe probleme pe perioada alăptării, sunt situații în care totul decurge normal.

Multe mame se plâng de mameloane iritate și dureroase la început. Nu te speria, este o provocare frecventă cu care se confruntă 80-95% din femei. De cele mai multe ori acestea sunt asociate cu atașarea incorectă la sân sau cu poziționarea greșită în timpul alăptării.

Este normal ca în perioada alăptării sânii să se mărească, să devină mai grei și mai sensibili deoarece produc lapte. Uneori, din cauza cantității mai mari de lapte, poate apărea angorjarea sânilor ceea ce îi face dureroși și tari. Dacă apare angorjarea, alăptează cât mai des de la sânul afectat iar dacă mameloanele sunt aplatizate colecteaza puțin lapte înainte de alăptare pentru a mai goli sânul. Între alăptări poți folosi comprese reci pentru a mai atenua durerea și asigură-te că te odihnești și bei suficiente lichide.

Sunt mame cărora li se blocheaza canalele galactofore, lucru care se întâmplă atunci când laptele nu este drenat suficient dintr-o porțiune a sânului. Dacă un canal galactofor se obstruează, este important să alăptezi frecvent pe partea afectată pentru a-i permite laptelui să curgă.

O altă provocare pentru mame o reprezintă mastita care apare în general ca urmare a canalelor blocate. Simptomele includ zone roșii, inflamate ale sânilor care sunt fierbinți și dureroase la atingere iar unele mame au și simptome de răceală. La fel ca și în celalalte situații, alăptează de la sânul afectat sau folosește pompa de sân pentru a colecta laptele în exces.

Mameloanele plate sau ombilicate pot fi mai problematice dar, dacă copilul este atașat corespunzător, alăptarea în aceste cazuri nu ar trebui să fie o problemă.

Sfaturi pentru tratarea mameloanelor iritate:
– Verifică dacă poziția de alăptare este corectă și dacă bebelușul se atașează corect la sân.
– Alăptarea frecventă ajută. Un nou-născut se hrănește de 8-12 ori într-o perioadă de 24 ore.
– Alăptează prima dată de la sânul mai puțin dureros iar când laptele începe să curgă schimbă sânul.
– Evită cremele care trebuie îndepărtate înainte de alăptare deoarece orice frecare a sânului poate irita sânii.

 

Pentru calmarea și protejarea mameloanelor iritate puteți opta pentru Lansinoh HPA Lanolina, un produs sigur și hipoalergenic, care nu conține conservanți, chimicale, antioxidanți, parabeni sau alți aditivi. Fiind un produs 100% natural, fără gust și miros, Lanolina nu trebuie îndepărtată înainte de alăptare.