Putem face jogging iarna?

Chiar dacă a venit iarna, nu există niciun motiv pentru care să vă modificați rutina zilnică a activităților, ce include practicarea exercițiilor fizice.

Este însă important să urmați câteva sfaturi, în cazul în care faceți jogging iarna, pentru a vă desfășura această activitate în condiții de siguranță. Trebuie să știți cum să vă îmbrăcați și ce măsuri de precauție să luați, pentru a vă păstra într-o bună condiție fizică și a preveni apariția îmbolnăvirilor sau a accidentelor.

Alegeți îmbrăcăminte adecvată

Preveniți supraîncălzirea sau scăderea temperaturii corpului, purtând mai multe straturi de haine. Începeți cu un strat mai subțire din material sintetic (de preferat polipropilena) pentru a ține transpirația departe de corp. Evitați bumbacul, deoarece acesta păstrează umezeala.
Peste stratul sintetic adăugați un strat izolator de lână. Terminați cu un strat subțire de haine, dar impermeabil. Nu purtați jachete din materiale grele care vă pot supraîncălzi organismul când faceți jogging. Acoperiți-vă capul și protejați-vă urechile. Purtați o eșarfă sau un fular pentru a încălzi aerul pe care îl inspirați și, de asemenea, nu uitați de mănuși.

Precauții

Înainte de a începe să faceți jogging iarna, consultați medicul pentru a vă asigura că puteți alerga pe vreme rece în condiții de siguranță. Dacă suferiți de anumite condiții medicale, precum astmul bronșic ar trebui să evitați joggingul pe timp de iarnă. În timpul sezonului rece aerul este mai uscat și poate irita plămânii, iar diminuarea umidității din căile respiratorii poate provoca constricție bronșică sau spasme.

De asemenea, în cazul în care aveți probleme cardiace, este extrem de important să obțineți avizul medicului înainte de a începe să faceți jogging (indiferent de anotimp), dar mai ales atunci când temperaturile de afară sunt foarte scăzute.

Stabiliți-vă o rută sigură de jogging

Gheața și zonele înzăpezite pot sta la baza accidentelor majore pentru cei care fac jogging pe timp de iarnă. De aceea, este important să cunoașteți traseul bine, iar acesta trebuie să fie sigur.

Sursa: Sfatulmedicului.ro
Foto: www.freepik.com