Puterea de a alege cum ne trăim viaţa

Am întrebat-o pe Andreia Badea, care e cel mai important lucru pe care l-a învăţat de când e mamă: “Cel mai important lucru învăţat de la copii este iubirea necondiţionată. Aş mai face din nou fiecare greaşeală pe care am facut-o pentru că din fiecare am învăţat cate ceva. Când iei decizia de a deveni mamă ştii sau cel puţin ar trebui să ştii că ţi se vor schimba priorităţile, ţi se va schimba viaţa. Dacă ştii asta, nimic nu o să te ia prin surprindere în mod negativ”.

1. Mamele au anumite principii legate de creşterea copilului lor. Care sunt principiile după care te ghidezi?

Încerc să îmi cresc copiii oferindu-le cât mai multă libertate. Libertate de a se descoperi, de a descoperi lumea în care trăiesc, relaţiile interumane şi pasiunile lor. Îmi doresc să îi cresc cu bun simţ, iar acest bun simţ să devină barometrul lor de mai târziu, acea regulă de a face orice cu condiţia de a nu răni pe nimeni. Vreau să îi vad crescând devenind ei înşişi, nu replici mai tinere ale părinţilor lor. Ştiu din propria experienţa că restricţiile de azi ale copilului devin limitările adultului de mâine.

2. Mulți părinți spun că trecerea de la doi copii – la 3 este mult mai semnificativă decât decizia de a avea al doilea copil. La voi cum a fost? Cum sesizezi acest număr magic – „3”

Pentru noi trecerea majoră a fost de la unul la doi copii. Mi se pare o diferenţă mare între a-ţi canaliza timpul/ energia pe un singur copil şi a o împărţi. Dacă o împarţi între 2, 3 sau mai mulţi, nu mi se mai pare o modificare esenţială. Ţine doar de abilităţile tale de a jongla cu mai multe responsabilităţi. Am stat odată o săptămână cu 6 copii. Nu mi s-a părut nicio diferenţă.

3. Povestește-ne un pic despre pasiunea voastră de a călători, și mai ales știu că ești încântată de cel mai recent loc în care ați fost: Aruba.

Da, ne place să călătorim şi ne place să o facem în formula completă. Am avut doar două escapade în doi de când avem copiii, ne-au prins şi acelea foarte bine, dar cel mai bine ne este când suntem cu toţii. Cu Alexa am fost la trei săptămâni la mare (în România), iar în Portugalia am fost cu avionul cu toţi trei când Patrick avea 6 luni. Toate vacanţele noastre au fost foarte frumoase, dar cea din Aruba a fost cea mai exotică şi împlinirea unei dorinţe mai vechi de a merge “iarna la mare”. Asta pentru că mie nu îmi place frigul. Dacă tot am zburat, am petrecut acolo trei săptămâni, cu zile în care stăteam de dimineaţa până seara pe plajă, la umbra copacului arubian. Apoi, plăcâdu-ne explorarea şi descoperirea lucrurilor noi, am străbătut insula în lungul celor 32 şi latul celor 9 km. Am avut şi ocazia de a asista la Carnavalul lor anual, o explozie de voie bună care ne-a ţinut până noaptea târziu dansând pe stradă.

4. Ce urmăriți în fiecare destinație nouă atinsă? Atracțiile, experiențele unice sau pur și simplu descoperirea unui loc nou?

Sincer, noi urmărim să petrecem timpul împreună într-un mod cât mai creativ. Cu siguranţă că fiecare experienţă ne deschide şi mai mult orizonturile, percepţia despre oameni şi lumea în care trăim, fiind în acelaşi timp şi o lecţie aplicată de geografie şi cultură.
Toamna trecută am facut un mini-tur al Europei cu maşina, cu destinaţia Italia, vizitând: Budapesta, Viena, Veneţia, Coasta de Azur, Monaco, Milano, Ljubljana, Zagreb şi un drum groaznic de întoarcere prin Serbia.
Acum plănuim o vacanţă în Spania, în zona Andaluzia, de unde sper să ne întoarcem cu amintiri frumoase.

5. Poți să ne spui ce ați vizitat, locuri și obiective mai mult sau mai puțin cunoscute de turiști, și ce v-a ”bucurat” cel mai mult? Un loc de cazare deosebit?

De cele mai multe ori avem obiective turistice pe care vrem să le vedem, dar cel mai mult ne place să ne plimbăm alandala, simţind vibe-ul locului. De exemplu, la Milano am ajuns în piaţa Domului, dar am simţit că pur şi simplu nu mai vrem să vedem o altă biserică, oricât de faimoasă sau grandioasă ar fi ea. Aşa că ne-am îndreptat spre străduţe şi prin parc.
Alexei îi place să ţina un jurnal de călătorie în care o ajut să scrie seara, să ţină minte cum se numesc locurile pe care le-a vizitat.
Cazările ni le luăm de pe booking sau Airbnb şi de obicei sunt apartamente particulare pentru că la hotel suntem nevoiţi să luăm două camere. De altfel, îmi plac locurile acestea care spun mai multe despre locul în care te afli decât o cameră de hotel.
În Cannes am stat într-o mansardă cu aer boem şi vedere la Boulevard de la Croisette, la Veneţia am stat într-un apartament înghesuit şi mirosind a vechi, iar în Zagreb am stat într-o clădire veche, în Centrul Istoric.

6. Acum aș dori să ne prezinți un pic proiectul tău ”Design yourself ”. Despre ce este vorba, cum ți-a venit ideea și cum îl vezi peste câțiva ani?

Proiectul “Design-Yourself” reprezintă o idee în care eu cred, aceea că avem în noi puterea de a alege cum ne traim viaţa. Dacă nu putem controla evenimentele din jurul nostru, putem controla atitudinea noastra în raport cu ele. Şi nu vorbesc aici de acel “positive thinking” în care trebuie să acţionăm toţi ca tăuraşul Ferdinand adulmecând florile, ci de o celebrare a vieţii în fiecare moment, concentrarea pe ce ai şi poţi fi recunoscător înainte de tânguirea pentru ce nu ai şi îţi lipseşte.
Îmi doresc să am timp să ma ocup mai mult de acest proiect în viitor.