Reducând stresul, crește fertilitatea

Pentru unii fertilitatea si concepția sunt aspecte care nu pun probleme. Pentru alții însă, tehnicile de reproducere asistate devin singura speranță de a avea un copil.

Între aceste extreme există un număr în creștere de cupluri care se află într-o perioadă de așteptare. O parte dintre acestea nu se simt pregătite să apeleze la tehnologia medicală, în timp ce celelalte cupluri nu au putut descoperi cauza infertilității nici măcar apelând la tehnologia de ultimă generație. Pentru acest ultim grup medicii caută să descopere factorii din viața de zi cu zi care ar putea face o diferență.

Medicii consideră că unul dintre cei mai importanți factori exteriori se află fumatul. În timp ce majoritatea oamenilor sunt conștienți de faptul că fumatul și bunul mers al sarcinii nu fac casă bună, experții spun că totuși foarte puțini oameni par să realizeze impactul negativ al fumatului asupra fertilității.

Un studiu publicat în revista „Fertilitate și sterilitate” a arătat că fumătorii au un număr al spermatozoizilor cu 17% mai mic. Recent, un studiu polonez a arătat că fumatul scade dramatic numărul de spermatozoizi și afectează calitatea spermei. În cazul femeilor, experții consideră că fumatul nu numai că scade șansa de a rămane însărcinate, dar afectează și durata de timp în care femeile rămân însărcinate.

Reducând stresul, crește fertilitatea

Deși legătura dintre stres și fertilitate este destul de neclară, din ce în ce mai mulți medici spun că stresul joacă un rol important.

„Nu există seturi mari de date care să ateste o legatură fără echivoc, însă tot mai multe studii pe eșantioane mici arată că metodele de reducere a stresului au un efect favorabil asupra fertilității, și credem că este doar o chestiune de timp până când cineva va pune toate datele laolaltă pentru a demonstra o dată pentru totdeauna impactul pe care îl are stresul asupra aparatului reproducător”, consideră experții.

Într-un studiu american, femeilor care au apelat la tehnicile de reproducere asistată li s-a aplicat la nivelul picioarelor un masaj de relaxare înaintea transferului embrionic; autorii studiului consideră că rezultatele sunt încurajatoare.

Experții în studiul stresului de la Universitatea Harvard au arătat că mai multe femei care efectuau proceduri de reducere a stresului cauzat de infertilitate au rămas mai ușor însărcinate, acest efect putând fi pus pe seama însușirii tehnicilor de relaxare.

Sursa: Sfatulmedicului.ro