Reguli de educație igienică la copii

Înainte de a schița câteva reguli de igienă pe care cei mici e bine să le știe și să le pună în aplicare, nu uitați că un copil imită ce vede în jurul lui, în special la apropiați. Dacă mami sau tati respectă aceste reguli, va proceda la fel. Sau le va învăța mult mai repede.

Spălatul zilnic pe corp

Cum i te-ai putea adresa: „Dacă nu te speli zilnic pe corp, din cauza bacteriilor, vei mirosi urât. Ție nu îți place când cineva miroase urât, nu? Șiapoi, ai mai multe șanse să te îmbolnăvești. Dar poți evita! În special picioarele și zonele intime au nevoie de îngrijire zilnică!” Sfat: În cazul fetițelor, este important să li se explice de către mamă cum se face igiena intimă. Iar în cazul băiețeilor, rolul revine tatălui.

Periajul dentar

Cum i te-ai putea adresa: „Dimineața și seara, înainte de culcare, ne spălăm pe dinți. Resturile de mâncare se adună între dinți și-așa apar cariile și infecțiile. Știai cât de multe bacterii se află în guriță? Milioane! Ziua, limba și saliva le vânează. Însă când dormi, se răsfață cu resturile de mâncare pentru a produce un miros deloc frumos.” Sfat: Copilul trebuie să știe că periuța se înnoiește o dată la două luni.

Schimbarea lenjeriei intime și a șosetelor

Cum i te-ai putea adresa: „Gândește-te că ziua faci tot felul de activități: alergi, transpiri, mergi la toaletă… De aceea este bine să îți schimbi zilnic chiloțeii și șosetele, după ce te-ai spălat și tu. Plus că, după aceea te simți mai bine.” Sfat: În cazul în care copilul transpiră mult, alege haine din țesături naturale și încălțări din piele. Explică-i că și hainele se spală regulat.

Suflatul nasului când este răcit

Cum i te-ai putea adresa: „Când ești răcit, mucusul se amestecă cu bacteriile și virușii dăunători, pe care îi elimini suflând nasul cu un șervețel. În niciun caz cu degetele sau bluza de pe tine!” Sfat: Curățați-i nasul, când este răcit, cu ser fiziologic, pentru a evita proliferarea bacteriilor.

Pusul mâinii la gură când strănută

Cum i te-ai putea adresa: „Ție nu ți-ar plăcea să-ți strănute cineva în față, nu-i așa? Când strănuți, pune mâna la gură, pentru că microbii se vor așeza pe persoanele de lângă tine.” Sfat: După ce pune mâna la gură, ideal este să fie învățat să se și spele pe mâini, în cazul în care nu are un șervețel la îndemână.